Alkol başta karaciğer olmak üzere vücuttaki bir çok organa zararı büyük. Yine de alkollü içeceklerin tüketimi son derece fazla. Marketing Türkiye ve PRAGMA iş birliğiyle hazırlanan araştırma Türk halkının alkol tüketim alışkanlıklarını gözler önüne seriyor. Bu çalışma alkol tüketen insanların, içtikleri içki çeşitlerine, kimlerle tükettiğine, duygusal durumlara göre yaptıkları tercihlere dair büyük bir yelpaze sunuyor.
Araştırmaya göre toplumun yüzde 45'i haftada birkaç kez alkol tüketiyor. Ayda birkaç kez alkol tüketenlerin oranı ise yüzde 34. Neredeyse her gün alkol tüketenlerin oranı ise yüzde 5. Bu da bizlere her gün alkol tüketiminin yaygın olmadığını gösteriyor.
Bireylerin alkol tüketiminin en önemli nedeni, alkolün sosyal etkinlik ve eğlence aracı olarak algılanması. Araştırmaya göre, atılımcıların yüzde 54’ü alkol alımını belirleyen en önemli faktörün 'eğlenme isteği' olduğunu belirtmiş. Sosyal çevrenin etkisi ise yüzde 27 ile ikinci sırada yer alıyor. Ekonomik durum yüzde 14, stres ise yüzde 6.
Araştırmaya göre bekarlar kendilerini düzenli içici, evlilerin ise sosyal içici olarak tanımlamış. Düzenli içicilerin oranı yüzde 46, sosyal içicilerin oranı ise yüzde 32.
Alkol tüketimi, en yaygın olarak eş ya da partnerle yapılan bir etkinlik olup, yüzde 44'lük bir oranla birinci sırada yer alıyor. Arkadaşlarla yapılan alkol tüketimi ise yüzde 40 ile ikinci sırada bulunuyor. Tek başına alkol tüketimi ise sadece yüzde 12 oranında. Aile ile yapılan alkol tüketimi yalnızca yüzde 3, iş arkadaşlarıyla yapılan alkol tüketimi ise yüzde 2 gibi düşük oranlarda kalıyor.
Bireyler, alkolü genellikle sosyal etkileşimlerde ve özel anlarda tüketmeyi tercih ediyor. 'Arkadaşlarla yapılan buluşmalar' alkol tüketiminin en yüksek oranına ulaşarak yüzde 79'u bulurken, "özel günlerde" ise bu oran yüzde 67'ye kadar çıkıyor.
Katılımcılar bu araştırmaya göre daha çok evde içiyor. Evde içenlerin oranı yüzde 41, restoranlarda içenlerin oranı yüzde 26. Açık alanlarda içenlerin oranı da yüzde 12.
Tüketicilerin en çok tercih ettiği alkol türü bira yüzde 87 ile ön sırada. Ardından rakı yüzde 71, şarap yüzde 65, viski yüzde 56 ve votka yüzde 48 geliyor. En az likör yüzde 26 tercih ediliyor.
Tüketicilerin yüzde 29'u alkol fiyatlarını makul bulurken, yüzde 53'ü bu fiyatları uygun görmüyor. Yüzde 18'lik bir grup ise bu konuda kararsız olduğunu ifade ediyor. Araştırma, özellikle Ankara'daki tüketicilerin alkol fiyatlarını diğer bölgelere göre daha az uygun bulduğunu ortaya koyuyor.
Bira, votka, cin, tekila, viski ve kokteyller genellikle kuruyemiş, çerez ve cips gibi atıştırmalıklarla birlikte tüketiliyor, bu da bu içkilerin sosyal etkinliklerde ve rahat bir tüketim için tercih edildiğini gösteriyor.
Şarap ise genellikle kırmızı et ve peynir gibi yemeklerle eşleşerek içiliyor, bu da şarabın yemekle birlikte tercih edildiğini yansıtıyor. Rakı, peynir ve meze ile uyumlu bir şekilde tercih edilirken, Margarita gibi kokteyller de genellikle kuruyemiş veya çerezle tüketiliyor.
NOT: Alkol dostunuz değildir. Alkol fiziksel hasarın yanında bilişsel zarar da verir. Fazla alkol tüketimi sağlığı ciddi şekilde tehdit eder.