Makarnanın tarihi de, dünya genelinde yayılması da İtalya ile ilişkilendirilir. İtalyan mutfağındaki önemi nedeniyle birçok kişi makarnayı İtalyanların icat ettiği bir yiyecek olarak düşünür. Ancak makarnanın kökenleri, Çizme'nin ötesine uzanır.
Bazı tarihçiler, makarnanın Çin'de millattan önce icat edildiğini iddia ediyor. Başka uzmanlar ise bu leziz yiyeceğin ilk olarak Akdeniz havzasında yapıldığını öne sürüyor. Aynı şekilde makarnanın İtalya'ya nasıl geldiği konusunda da birkaç teori bulunmaktadır.
Bir teoriye göre onu Marco Polo Çin'den getirmiştir. Fakat İtalyan gezgin seyahatnamesinde makarnadan söz etmediği için bu teori şüpheyle karşılanır.
Daha yaygın olarak kabul edilen bir diğer teori, makarnayı Arap tüccarların İtalya'ya getirdikleri yönündedir. Makarna kelimesi, Arapça "makarun" kelimesinden türetilmiştir. Makarna, İtalyancada “pasta” olarak anılsa da çeşitlendiren birinin adı “maccheroni”dir.
Her ne olursa olsun makarna, dünya çapındaki şöhretini İtalya'ya borçludur. Pazar günleri düzenlenen aile yemeği ritüelinden İtalyan cumhurbaşkanlarının yabancı devlet başkanlarını ağırladığı Quirinale Sarayı'na kadar makarna pişmeyen bir İtalyan mutfağı düşünülemez.
Bu yüzden, dünya çapında en çok sevilen ya da en çok sipariş edilen makarnalar yerine İtalyanların evlerinde en çok pişirilen 10 makarnayı derledik.
10 makarna yemeğinden oluşan bu liste, Çizme'nin en çok okunan gazetelerinden Il Giornale'nin bir araştırmasına dayanmaktadır.
Sadeliğin karmaşık tabaklara tercih edildiği, son dönem gastronomi icatlarından uzak, nesilden nesle aktarılan nefis İtalyan lezzetleriyle sizleri başbaşa bırakıyoruz...
Not: Yemeklere ilişkin ifadeler Il Giornale'ye aittir
10 – MAKARNA SALATASI
Yaz aylarında, öğle tatilinde makarna salatası yemeyen bir İtalyan bulmak nadirdir. Malzemeler damak tadına göre değişir ancak sonuç olarak makarna salatası tarifi hem sıcak yaz günleri için mükemmel bir yemek olduğundan hem de hızlı ve saklaması kolay olduğundan öğle yemeği molasında ofise yanında yemek götürenler için ideal özelliklere sahiptir.
9 – FIRINDA MAKARNA (GÜNEY İTALYA)
Fırında makarna (Pasta al forno) İtalyanlar arasında haklı olarak en popüler makarna tarifleri arasındadır, bunun başlıca nedeni Güney İtalya'da gerçek bir zorunluluk olan bu tarifin pratikliğidir. Artan soslu makarnanın (aslında bilerek bırakılır ama bunlar detay) bol miktarda parmesan ve mozzarella ile bir fırın kabına yerleştirilmesiyle hazırlanır.
Nefis bir fırında makarnanın sırrı, fırında pişerken üzerinde çıtır bir kabuk oluşturan rendelenmiş parmesandır. Pazar günlerinin ve uzun yolculukların tipik yemeğidir.
8 – KREMALI VE PROSCIUTTO'LU TORTELLONI (EMILIA ROMAGNA BÖLGESİ)
Hafif bir öğle yemeği için ağırlık yapmayan bir yemek mi? Bunun kremalı ve prosciutto'lu tortellini (Tortellini panna e prosciutto) olmadığı kesin. Ancak iyi yapıldığı takdirde bu yemeğe karşı koymak mümkün değil.
Bu tarifin ustaları Emilia'da bulunur ve evet, hafif bir yemek olmamasına rağmen İtalyanlar buna bayılır. Hazırlaması ise hem basit hem hızlı.
7 – SORRENTINO USULÜ PATATES GNOCCHI (CAMPANIA BÖLGESİ)
Bir kez denedikten sonra onsuz yapamazsınız. Sorrentino usulü gnocchi (Gnocchi alla Sorrentina) domates soslu bir birinci yemekten çok daha fazlasıdır çünkü çeşnilendirmek için kullanılan sos neredeyse sihirli bir iksirdir.
Sorrentino usulü gnocchi'de tarifinin tek ve gerçek bir kahramanı vardır: Manda sütünden Campania mozzarella'sı. Kaynayan domates sosunun içinde pişerken eriyen mozzarella, karşı konulmaz tel tel bir fondü oluşturur. Tadına baktıktan sonra İtalyanlar arasında en popüler makarna yemekleri arasında yer almasına şaşırmamak gerekir.
6 – CACIO PEYNİRİ VE KARABİBERLİ MAKARNA (ROMA)
Cacio ve karabiber (Cacio e pepe) gibi ikonik bir yemeği tanımlamak zor olabilir. Zira Kolezyum kadar iyi bilinen ve artık sadece Roma mutfağının değil ulusal mutfağın da ayrılmaz bir parçası haline gelen bu lezzet için kelimeler kifayetsiz kalır. Bu geleneksel makarna yemeği, her çatal ile kökenlerinin tüm otantikliğini aktarmayı başararak tüm duyuları tatmin eden bir yemek deneyimine yol açar.
Dışarıdan bakıldığında sadece birkaç malzemeden oluşan basit bir yemek gibi görünse de gerçekte oldukça karmaşıktır. Başarının kilidi, bileşenleri tat ve hafiflikle harmanlayabilen kalın ama aynı zamanda kuru olmayan bir krema oluşturmaktır.
5 – İSTİRİDYELİ MAKARNA (NAPOLİ)
Bu makarna tarifi haklı olarak İtalyanların favorileri arasında ilk onda yer alıyor. Daha çok deniz kıyısı çağrışımı yapan bir yemek olduğunu söylemeye gerek yok ve sahil beldelerinde, ister evde ister restoranlarda olsun, sosun aynı gün içinde denizden direkt olarak tavaya gitmesi ise nadir değildir.
Hazırlanması nispeten basittir ve taze ürünler seçerseniz bu yemeği kötü yapmak zordur ancak mükemmel istiridyeli makarna (pasta alle vongole) tarifinin sırrı makarna ile sosu tavada uygun biçimde karıştırmaktır. Sizi uyarmıştık.
4 - LAZANYA (EMILIA ROMAGNA BÖLGESİ)
Orijinal lazanya tarifini bulmak imkansızdır. Aşı karşıtlarıyla yanlıları arasında yaşanan tartışmalar bunun yanında çocuk oyuncağı kalır. Beşamel sos evet mi, hayır mı? Jambon evet mi, hayır mı? Nereye giderseniz gidin, bulabileceğiniz bir tarif vardır.
Ancak Emilia versiyonu ile Campania versiyonunu masaya koyduğunuzda bunların neredeyse tamamen farklı iki yemek olduğunu fark edersiniz, tabii ki ikisi de karşı konulmazdır.
3 – CARBONARALI MAKARNA (ROMA)
İtalyanların köktenci olduğu bir şey varsa o da carbonara tarifidir. İtalyan olmayan herhangi bir aşçının hazırladığı herhangi bir videoyu sosyal medyada izleyin ve makarna savaşı başlatmaya hazır İtalyanların yorumlarını okuyun. Farklı malzemelerle yapılan carbonara, carbonara değildir.
Biçim? Spagetti iyidir, ancak penne, paccheri ve meze maniche makarna biçimleriyle ise başka bir şeye dönüşür. Neden mi? Çünkü sos içeri sızar ve ağızda bir lezzet patlaması yaratır. Deneyin, bize teşekkür edeceksiniz.
2 – RAGU' - BOLONEZ SOS (BOLOGNA)
Ragù bir mantradır ve hazırlanması ise bir ritüeldir. Özellikle Bologna usulü olanı çok iyi bilinse de her ailenin kendi 'çok gizli' sırrı vardır. İtalya'da ragù tipik bir pazar kokusudur. Bu kokudan etkilenmek için sabahın erken saatlerinde herhangi bir eve girmeniz yeterlidir.
Ragù tarifinin sırlarından biri de uzun ve yavaş pişirilmesidir. Bologna'da ragù'nun 5 ya da 6 saat boyunca hafifçe ateşte pişirilmesi gerektiğini söyleyeceklerdir.
1 – DOMATES SOSLU MAKARNA
Bundan daha İtalyan bir yemek tarif var mıdır? Muhtemelen yoktur. Ve hangi makarna biçimi kullanılırsa kullanılsın, bundan vazgeçebilecek bir İtalyan bulmak gerçekten zordur. Ne de olsa bu tarif üç renkli bayrağımızın renklerini, Akdeniz'in kokularını çağrıştırıyor ve kabul edelim ki en hızlı makarna tariflerinden biri.
Püristler, bir avuç domates, birkaç fesleğen yaprağı ve rendelenmiş parmezanın İtalya'nın özünü masaya getirdiğini ve geri kalan her şeyin sadece soluk bir taklit olduğunu söyleyecektir. Ve belki de haklıdırlar.