İzmir’in En Meşhur Çorbaları, Yemekleri ve Tatlıları
İzmir tarhanası
Soğuk kış günlerine hazırlık olarak yapılan tarhanayı İzmir'de farklı kılan en önemli özellik, et suyu ile yapılmasıdır. Domates, kırmızı biber, tarhana otu, süzme yoğurt, irmik ve birkaç malzeme daha ilave edilerek yapılan hamur, sekiz gün boyunca ara ara yoğrulur. Dokuzuncu güne gelindiğinde misket boyutuna getirilip kurutulur. İzmir’in tarhanasını üne kovuşturan en önemli özelliklerinden biri de yoğurulma sürecidir.
Şevketi bostan
Şevketotu ya da bostanotu olarak da bilinen İzmir’e has sebzenin kuzu etiyle tamamlanmasıyla oluşmuştur. Günümüze kadar ulaşmış bu yöresel yemeği mutlaka tatmalısınız.
Lokma
Ülkemizin dört bir yanında severek tüketilen lokma İzmir’in bir yöresel tatlısıdır esasında. Hamurun kızartılıp ardından şerbetlenmesiyle hazırlanan Lokmayı her yerde bulabilecek olsanız da yerine gittiğinde denemeyi unutmayın, zira her lokmanın da tadı İzmir’inki gibi olmaz.
İzmir Köftesi
Her yerin köftesi var da İzmir’in yok mu? Var tabi, hem de en güzellerinden biri.. Büyük küçük herkesin severek yediği İzmir Köftenin tadı bir başka. Yapılışı da biraz farklı aslında çünkü kıyma ve baharatlarla hazırlanan köfte önce yağda kızartılıyor ardından da çeşitli sebzeler ilave edilerek fırında pişiriliyor. Üzerine dökülen sosu da lezzetine lezzet katıyor.
Kumru
Bol susamlı özel ekmeğinin arasına sucuk, salam, sosis, kaşar, domates, tulum peyniri, biber, turşu, ketçap ve mayonez konarak hazırlanan Kumru İzmir’e özgü bir sandviç çeşididir. Fırsatını bulursanız bu bol malzemeli güzelliğin tadını çıkarmalısınız.
Boyoz
İzmir’e özgü bu lezzet özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında olan mayasız bir tür hamur işidir. İspanyol kökenli Yahudilerden İzmir’e geçen bu lezzete, gevrek satan tüm tezgâhlarda erişmek mümkün. Kalori bakımından masum sayılmayacak Boyoz’ un beslenmesine dikkat edenler için yağsız versiyonu olduğu gibi çikolatalı, tahinli, ıspanaklı veya peynirli versiyonları da bulunmaktadır.
Sütlü balık
İsmini gördüğünüzde “Sütlü balık olur mu, zehirlenir miyim?” diye telaşlandıran bu yemek de yine İzmir lezzetlerinden. Balık, mantar, midye ve kaşar peynirinin, beşamel sos ile bütünleşmesiyle ortaya çıkan enfes bir tat.
Gerdan tatlısı
Et ile yapılan bu tatlı duyanlarda şaşkınlık yaratıyor ancak mutlaka tatmanız gerekenler arasında da yer alıyor. Et az miktarda tuz ile haşlanarak küçük parçalara ayrılır. Üzerine et suyu, şeker, tarçın, karanfil eklenerek kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirilir. Altını kapatmadan önce kuru erik, kayısı, kavrulmuş badem, çam fıstığı eklenerek sıcak bir şekilde servis edilir.
Bomba
Bu enfes tatlı diyet yapanların düşmanı! İçi kakaolu fındık kreması dışı incecik bir hamurdan yapılan Bomba, şehirde adından söz ettiren lezzetlerden. Siz de İzmir’e gittiyseniz Bombanın tadına bakmayı unutmayın deriz.
Zeytinyağlı deniz börülcesi
Yanık mantı
Şambali
Söğüş