K vitamini pıhtılaşma faktörlerinin sentezinde görev alan, kemik gelişimi ve kalp sağlığı ile ilgili önemli etkileri olan yağda çözünen bir vitamindir. K vitamini eksikliği vücutta önemli kanamalara, osteoporoza, kalp hastalıklarında artışa neden olabilir. K vitaminin 3 ana türü vardır. K1 vitamini ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerden gelirken, K2 vitamini bağırsaklarda doğal yollarla oluşur. K3 vitamini ise sentetik olan formdur ve suda çözünür.
Bilim adamları K vitamininin kemiklerin büyümesine ve sağlıklı kalmasına yardımcı olduğuna inanıyor, ancak bu ilişkiyi incelemeye devam ediyorlar.
İki ana K vitamini türü vardır. K1 vitamini (phylloquinone) bitkilerden, özellikle ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerden gelir. K2 Vitamini (menaquinone) bağırsak sisteminde doğal olarak oluşur ve K1'e benzer şekilde çalışır.
Yediğimiz yiyeceklerin çoğu yeterli miktarda K1 içerdiğinden ve vücut K2'yi kendi başına yaptığından yetişkinlerde K vitamini eksikliği nadir görülür. Ek olarak, vücut mevcut K vitamini tedariğini geri dönüştürmede iyidir. Bununla birlikte, belirli koşullar ve bazı ilaçlar K vitamini emilimini ve oluşumunu engelleyerek vücutta eksikliğini mümkün kılar.
K vitamini eksikliği bebeklerde çok daha yaygındır. Bebeklerde, K vitamini eksikliği kanaması için durum K Vitamini Eksikliği Kanaması (VKDB) olarak adlandırılır.
K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
K vitamini eksikliğinin en önemli belirtisi kanamadır. Bu kanamanın yara veya kesikten olması gerekmez. Sağlam deri ve organlardan da kanama olabilir. K vitamini eksikliğinin en çok görüldüğü yenidoğanlarda şu belirtiler görülebilir:
K vitamininin yenidoğanda yaptığı hastalığa yenidoğanın hemorajik hastalığı adı verilir. Genellikle hayatın ilk 1-7 günleri arasında ortaya çıkar. Hastalığın 2-12 hafta sonra ortaya çıkan geç formu da bulunmaktadır. Bu durum genellikle anne sütü ile beslenen ve K vitamini almamış bebeklerde görülür.
Yetişkinlerde K vitamini eksikliği belirtileri şunlardır:
K Vitamini Eksikliği Neden Olur?
K vitamini eksikliği en fazla yenidoğanlarda görülür. Bunun başlıca nedenleri:
Kumarin antikoagülanları, kanın pıhtılaşmasında yer alan proteinlerin üretimine müdahale eder.Bazı antibiyotikler vücudun kendi K vitaminini daha az üretmesine neden olur. Diğer antibiyotikler ise K vitamininin vücutta daha az etkili olmasına neden olabilir. K vitamini eksikliğine yol açan yağ malabsorbsiyonu şu kişilerde görülebilir: