KAHVEYİ KİM BULDU VE NE ZAMAN BULUNDU?
Kahve günümüzde farklı birçok çeşidi ile sevilerek tüketilmekte olan bir içecek olarak ifade edilebilir. Kahve ilk defa Etiyopya'da bulunmuştur. Kahveyi ilk bulan kişi Khaldi isminde bir keçi çobanıdır. Khaldi, keçilerini otlatırken yedikleri bir kırmızı meyve sonrasında enerjik davranışlarda bulunduklarını gözlemlemiştir. Bunun üzerine yaşanılan bu durumu bir keşiş ile paylaşmıştır. Keşiş ise kahve ağacının çekirdeğini alarak öğütmüştür. Sonrasında ise sıcak suyun içerisine atarak içmiştir. Kendisine de enerji vermesiyle birlikte kahveyi manastıra götürmüştür. Kahvenin yayılması ise manastırdan olmuştur.
Kahvenin keşfedilmesi 3. yüzyılda bir çobana dayanmaktadır. Günümüzde hala en güzel kahve çekirdeklerinin üretildiği Etiyopya bölgesinde ilk kez kahvenin keşfedildiği söylenebilir. Çobanın keçilerini otlatırken keçiler tarafından yenilen kırmızı bitkilerin enerji verdiği ifade edilebilir. Bu duruma ise kahve çekirdeklerinin içerisinde bulunan kafeinin neden olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
Kahve uzun yıllar boyunca sadece Araplar tarafından tüketilmekte olan bir içecek olarak bilinmektedir. Sonrasında ise İran, Mısır, Suriye ve Hindistan'a kadar kahve tüketiminin yaygınlaştığını söylemek mümkündür.
KAHVENİN YANINDA NEDEN SU VERİLİR?
Türk kahvesinin yanında neden su verildiği, birçok kişi tarafından merak edilmiştir. Biz de bu konuya dair araştırmalar yaptık. Gelin detaylarına birlikte bakalım.
BİLİMSEL OLARAK AÇIKLAMASI
Bilimsel olarak konuya dair açıklamalar yapacak olursak, kahvenin içerisinde çok yüksek derecede oksalat bulunur. Oksalat dediğimiz bu küçük moleküller ise, böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. Hatta bu taşların %75'i oksalat ile oluşur.
Oksalat birçok besinde bulunur ancak bu oran kahvede biraz daha fazladır. İşte kahvenin yanında eşlik eden su oksalatın böbreklerden atılmasına yardımcı olur. Bundan dolayı Türk kahvesiyle birlikte su tüketmek, vücut sağlığı için oldukça önemli.
Bununla beraber, kahve içmeye başlamadan önce birkaç yudum su içmek, ağzın içini temizleyerek, başka tatların yok olmasını sağlar.
İşte bunun sonucunda da kahvenin lezzetini daha iyi bir şekilde almanıza yardımcı olur.
Kahve içtikten sonra su içmek, kahvenin acı olan tadını yumuşatır, ağızda kalan telveleri yok eder.
BİRKAÇ RİVAYET BULUNUYOR
Sabah'ın haberine göre, Osmanlı döneminde Türk kahvesi,önemli bir yere sahip. O zamanlar evlere gelen misafirlere Türk kahvesi yapar, yanında su eşliğinde ikram ederlermiş.
Gelen misafir, kahvenin yanındaki suyu kahveden önce içerse, misafirin acıktığını gösterirmiş.
Fakat suyu kahve bittikten sonra tüketirse tok olduğunu gösterirmiş. Yani misafir çekindiği için karnının aç olduğunu söyleyemez, direkt vücut diliyle belli edermiş.
TÜRK KAHVESİNİN YARARLARI NELER?
BEYNİ GÜÇLENDİRİR
Yapılan araştırmalar, Türk kahvesinin, Alzheimer, Parkinson, bunama gibi birçok nörolojik durumu önleyebileceğini ortaya koydu. Hatta bu araştırmalar sonucu, kahvenin ruh halini, hafızayı ve bilişsel işlevleri geliştirdiği ortaya çıktı.
TÜRK KAHVESİNİN YARARLARI NELER?
BEYNİ GÜÇLENDİRİR
Yapılan araştırmalar, Türk kahvesinin, Alzheimer, Parkinson, bunama gibi birçok nörolojik durumu önleyebileceğini ortaya koydu. Hatta bu araştırmalar sonucu, kahvenin ruh halini, hafızayı ve bilişsel işlevleri geliştirdiği ortaya çıktı.
HASTALIKLARA KARŞI KORUYUCU ETKİYE SAHİP
Türk kahvesinin, başta diyabet ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiği tespit edildi.
Yapılan araştırmalar sonucu günde en az bir fincan Türk kahvesi tüketenlerin, kahve tüketmeyenlere göre tip 2 diyabet geliştirme riskinin yüzde 12 daha düşük olduğu ortaya çıktı.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR
Düzenli kafein tüketimi, yağ hücrelerini parçalar. Bunun sonucunda ise kolaylıkla kilo vermeye başlarsınız.
Aynı zamanda Türk kahvesi metabolizmayı ve vücudun yağ yakma mekanizmasını hızlandıran adrenalin hormonlarını salgılayarak kalp ve dolaşım sistemini uyarır.
EN LEZZETLİ KAHVE NASIL YAPILIR?