ELMA
Elma, önemli bir antioksidan grubu olan zengin bir polifenol kaynağıdır. Antioksidanlar, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik durumların gelişimine katkıda bulunan zararlı moleküllerden koruyan bileşikler içerir.
Elmada bulunan vitaminlerden en iyi şekilde yararlanmak için, kabuğu ile birlikte tüketin.
AVOKADO
Kalp hastalığı, dünya çapındaki tüm ölümlerin yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Diyet kalp sağlığında önemli bir rol oynar ve kalp hastalığı riskinizi etkileyebilir.
Avokado ise bu riskleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca kalp dostu olan bu besin, kolesterolü düzenleyebilir.
BİTTER ÇİKOLATA
Bitter çikolata, kalp sağlığını artırmaya yardımcı olabilecek flavonoidler gibi antioksidanlar açısından oldukça zengin bir gıdadır.
Aynı zamanda bitter çikolatanın içerisinde bulunan bu flavonoidler, kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak, kalbe giden kan akışını iyileştirebilir ve kan pıhtılaşmasının önüne geçerek felç riskini de azaltabilir.
CEVİZ
Ceviz, magnezyum, bakır ve manganez gibi harika bir lif ve mikro besin kaynağıdır. Yapılan araştırmalar sonucu, diyetinize birkaç porsiyon ceviz eklemenin kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Aynı zamanda 2009 yılında 365 katılımcıyla yapılan bir araştırmada, cevizle desteklenen diyetlerin kolesterol seviyelerini düzenlediği ortaya koyulmuştur.
YEŞİL ÇAY
Yeşil çayın içerisindeki, polifenolik bileşiklerle; kalp krizinin en önemli nedeni olan pıhtı oluşumunu önleyebilir ve kötü kolesterolü düşürebilir.
KETEN TOHUMU
Keten tohumu, doymamış yağ asitleri, potasyum, E vitamini ve omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir besin değerine sahiptir.
Bu zengin içeriği sayesinde ise kalp hastalıklarına karşı büyük oranda koruyabilir. Her gün 1 çorba kaşığı keten tohumunu, yoğurt gibi besinler içerisine katarak tüketebilirsiniz.
K vitaminiyle dolu olan bu yeşil sebzeler, kan şekerini düzenleyebilir, kalp hastalıklarını önleyebilir.
YEŞİL SEBZELER
Ispanak, lahana ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, vitamin, mineral ve antioksidan açısından oldukça zengindir.
BALIK VE BALIK YAĞI
Somon, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri ile yüklüdür.
Yapılan araştırmalar sonucu düzenli olarak balık tüketiminin, kolesterolü ve kan şekerini dengelediği ortaya koyulmuştur.
ARMUT
Armut, kalbiniz ve kan damarlarınız için harika bir meyvedir. Bunun nedeni meyvedeki liflerdir. Bu lifler kolesterolünüzü ve kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olur.
Bu sayede daha zinde hisseder, sağlığımızı uzun süre koruyabiliriz.
SARIMSAK
Sarımsak sağlığa oldukça faydalı şifalı besinler arasında yerini alıyor. Bu mucizevi besin, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olabilir ve yüksek kan şekerinin düşmesini sağlayabilir.
Fakat pıhtılaşma önleyici veya antihipertansif ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Kaynak: Sabah