Araştırmacılar, özellikle, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olan bir diyetin, mide, meme ve kolorektal kanserler dahil olmak üzere birçok kanser riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu bulmuşlardır.
Yetişkin bireyler üzerinde yapılan bir araştırmada zengin bir diyet tüketenlerin kolon kanserinden ölme olasılığının, rafine karbonhidratları düşük bir diyet uygulayanlara göre neredeyse iki kat daha fazla olduğunu buldu.
Ayrıca yüksek kan şekeri ve insülin düzeylerinin kanser risk faktörleri olduğu düşünülmektedir.
İnsülinin hücre bölünmesini uyardığı, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını desteklediği ve yok edilmelerini zorlaştırdığı gösterilmiştir.
Kansere karşı korunmak için, yüksek şeker ve rafine karbonhidratlar gibi insülin seviyelerini artıran gıdaları sınırlayın veya bunlardan kaçının.
İŞLENMİŞ ET
İşlenmiş et, lezzetini korumak için tuzlanarak, kürlenerek veya tütsülenerek işlenmiş et anlamına gelir. Sosisli sandviç, jambon, salam ve bazı şarküteri etlerini içerir.
İşlenmiş et tüketimi ile artan kanser riski, özellikle kolorektal kanser arasında bir ilişki bulmuştur.
AŞIRI PİŞMİŞ YEMEK
Izgara, kızartma, sote, ızgara ve barbekü gibi belirli yiyecekleri yüksek sıcaklıklarda pişirmek, heterosiklik aminler (HA) ve gelişmiş glikasyon son ürünleri (AGE'ler) gibi zararlı bileşikler üretebilir.
Bu zararlı bileşiklerin aşırı birikimi iltihaplanmaya katkıda bulunabilir ve kanser ve diğer hastalıkların gelişiminde rol oynayabilir.
Yağ ve protein oranı yüksek hayvansal gıdalar ve ayrıca yüksek oranda işlenmiş gıdalar gibi belirli gıdalar, yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında bu zararlı bileşikleri üretme olasılığı yüksektir.
Bunlara özellikle kırmızı et, belirli peynirler, sahanda yumurta, tereyağı, margarin, krem peynir, mayonez, sıvı yağlar ve kuruyemişler dahildir.
FAZLA KİLO KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR
Sigara ve enfeksiyon dışında, obez olmak dünya çapında kanser için en büyük risk faktörüdür.
Yemek borusu, kolon, pankreas ve böbrek dahil olmak üzere 13 farklı kanser türü ile menopoz sonrası meme kanseri riskinizi artırır.
ABD'de, kilo sorunlarının erkeklerde ve kadınlarda tüm kanser ölümlerinin sırasıyla %14'ünü ve %20'sini oluşturduğu tahmin edilmektedir.
Obezite kanser riskini üç temel yolla artırabilir:
Aşırı vücut yağı insülin direncine katkıda bulunabilir. Sonuç olarak, hücreleriniz glikozu düzgün bir şekilde alamaz ve bu da onları daha hızlı bölünmeye teşvik eder.
Obez insanlar kanlarında daha yüksek seviyelerde inflamatuar sitokinlere sahip olma eğilimindedir, bu da kronik inflamasyona neden olur ve hücrelerin bölünmesini teşvik eder.
Yağ hücreleri, menopoz sonrası kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riskini artıran östrojen seviyelerinin artmasına katkıda bulunur.
YEMEK YEME ŞEKLİNİZ KANSER RİSKİNİZİ BELİRLİYOR
Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü'nden araştırmacılar, düzenli olarak akşam 9'dan sonra yemek yiyen insanlar ve uyumadan önce en az 2 saat beklemeyen kişiler büyük bir risk altında. Bu kişilerin kansere yakalanma riski yüzde 25 oranında.
BAZI GIDALAR KANSERE KARŞI BÜYÜK BİR SAVAŞÇIDIR
Bilim adamları, kanser için en uygun diyeti yemenin riskinizi %70'e kadar azaltabileceğini ve muhtemelen kanserden kurtulmaya da yardımcı olacağını tahmin ediyor
Bazı gıdaların, anti-anjiyogenez adı verilen bir süreçte kanseri besleyen kan damarlarını bloke ederek kanserle savaşabileceğine inanıyorlar
Bununla birlikte, beslenme karmaşıktır ve belirli gıdaların kanserle savaşmada ne kadar etkili olduğu, nasıl yetiştirildiklerine, işlendiklerine, depolandıklarına ve pişirildiklerine bağlı olarak değişir.
KETEN TOHUMU
Keten tohumu, belirli kanserlere karşı koruyucu etkilerle ilişkilendirilmiştir ve hatta kanser hücrelerinin yayılmasını azaltabilir. Yapılan çalışmalarda, öğütülmüş keten tohumu alan prostat kanserli erkeklerin, kontrol grubuna göre daha yavaş kanser büyümesi ve yayılımı yaşadığını buldu.
Meme kanseri olan kadınlarda da benzer sonuçlar bulundu.
BALIK
Taze balık yemenin, muhtemelen iltihabı azaltabilen sağlıklı yağlar nedeniyle kansere karşı korunmaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar var. 41 çalışmanın geniş bir incelemesi, düzenli olarak balık yemenin kolorektal kanser riskini %12 oranında azalttığını buldu.
ZEYTİNYAĞI
Yapılan çalışmalar da, zeytinyağı ile kanser riskinin azalması arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Gözlemsel çalışmaların büyük bir incelemesi, en yüksek miktarda zeytinyağı tüketen kişilerin kontrol grubuna kıyasla %42 daha düşük kanser riskine sahip olduğunu buldu.
SARIMSAK
Sarımsak, test tüpü çalışmalarında kanserle mücadele özelliklerine sahip olduğu gösterilen allisin içerir.
SEBZELER
Gözlemsel çalışmalar, daha yüksek sebze tüketimini daha düşük kanser riski ile ilişkilendirmiştir. Birçok sebze kanserle savaşan antioksidanlar ve fitokimyasallar içerir.
Örneğin; brokoli, karnabahar ve lahana dahil turpgillerden sebzeler, hayvan çalışmalarında tümör boyutunu %50'den fazla azalttığı gösterilen bir madde olan sülforafan içerdiğini söylüyor.