Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir açıklama yapmış ve karbon ayak izinin de vergilendirilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Şimşek'in açıklamasından sonra bunun nasıl olacağı, kimlere vergi geleceği konusu gündem oldu.
Türkiye Gazetesi'nden Emrah Özcan bugün kaleme aldığı yazısında Mehmet Şimşek'in yaptığı "Karbon salınımının, ayak izinin vergilendirilmesi gerekiyor" açıklamasına değindi ve konu ile ilgili gelen son bilgileri paylaştı.
AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda Karbon Vergisinin Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Antlaşması hedefi olan sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutma hedefinin parçası olduğuna yer verildiği görülüyor.
Avrupa Birliği ülkelerinin karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 yılına göre yüzde 55 oranında azaltmayı planlıyor. 2050 yılına kadar ise karbon nötr ilk kıta olmayı planlıyor. Söz konusu raporda Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde emisyonları yüzde 55 oranında azaltma hedefinde uygun hale getirmek için Fit For 55 adı verilen bir taslan hazırlandığı ve bunun yayımlandığı, Sınırda Karbon Düzenlemesi'nin "Fit for 55" kapsamındaki uygulamalardan biri olduğu ve bu düzenleme ile 'Karbon Vergisi' teriminin ortaya çıktığına yer verildi.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ AZALTAN ÇÖZÜM
Söz konusu rapora bakıldığında karbon vergisinin karbondioksit emisyonunu azaltmak için tüketilen fosil yakıtların içerdiği karbon miktarına bağlı olarak alınan bir satış ve emisyon vergisi olduğu ifade edildi ve amacın küresel iklim değişikliği ve ısınmanın önemli nedenlerinden olan fosil yakıt kullanmalarından kaynaklanan CO2 emisyonunu ve çevre kirliliğini azalttığına yer verildi.
Vergiler ile birlikte bir fiyat artışı yaşacağı ve ürün tüketiminde azalış olacağı bildirilirken üreticilerin vergi nedeniyle daha az karbondioksit salınımı yapan enerji kaynaklarına ve teknolojilerine yöneleceklerine yer verildi.
TÜRKİYE'DE KARBON VERGİSİ NASIL OLACAK?
Peki karbon vergisinin uygulaması nasıl olacak? Türkiye ekonomisine etkisi nasıl olacak? Söz konusu raporda Avrupa'nın Türkiye'nin doğal pazarı olduğu, ülkemizin ihracatının yüzde 50'sinden fazlasını buraya yaptığına dikkatler çekildi.
Uygulamanın ilk olarak Türkiye'deki sektörleri olumsuz etkileyeceği bildirilirken sadece ülkemiz açısından değil AB'ye ihracatta bulunacak tüm ülkeler açısından da geçerli olacağına yer verildi.
Karbon vergisi ile birlikte yüksek salınımla üretilen ürünlerin fiyatlarına vergiler gelecek. Üretici, vergiyi cebinden vermek yerine bunu fiyata yansıtacak ve alınacak ürünler daha pahalıya gelecek. Yani gelecek bu vergi, KDV gibi tüm kesimleri etkileyecek bir vergi olacak.
Burada firmaların daha az, hatta sıfır karbon salınımlı üretime geçmesi durumunda karbon vergisi olmayacak.