Kariye Camii ya da eski adıyla Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi, 1945 yılında müze olarak ziyarete açılmıştı.
KARİYE CAMİİ NEREDE?
Kariye Camii, İstanbul'un Edirnekapı semtinde yer almaktadır. Ulaşım kolaylığı sebebiyle yerli - yabancı turistin uğrak yeridir.
KARİYE CAMİİ NASIL GİDİLİR?
Anadolu yakasından gelenler için;
Kadıköy'den Eminönü vapuruna bininiz. Eminönü otobüs duraklarından 31E, 32, 336E, 36KE, 37E numaralı otobüslerden birine binerek Edirnekapı durağında indiğinizde Kariye Müzesi'ne ulaşabilirsiniz.
Avrupa yakasından gelenler için;
Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece, Zeytinburnu taraflarından geliyorsanız herhangi bir Metrobüs durağından metrobüs ile Edirnekapı durağında inerek üst geçitten sağ taraftan çıkarak 5 dakikalık bir yürüyüş ile Kariye Müzesi'ne ulaşabilirsiniz.
Öte yandan bu bölgeden birçok farklı minibüs ve otobüs seferleri de bulunmaktadır.
Kariye Camii Tarihi ve Özellikleri
Günümüzde Kariye Camii ibadete açılmıştır. O nedenle bu cami hem ziyaret edilir hem de ibadet yapılabilir. Kariye Camisinin 6. yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. Caminin yapımı Aziz Teodius tarafından 534 yılında tamamlanmıştır.
Kariye Camii 11. yüzyıl itibariyle tekrar inşa edilmiştir. Tarihte Kariye Camisinin savaş sonraları ve zarar gördükten sonra restorasyon çalışmaları da tamamlanmıştır.
14. yüzyılda yaşanan Latin saldırısı sonrasında Kariye Camisinin dış narteks ve pareklezyonları sonradan ilave edilmiştir. Tüm bu işlemler Teodor Metokhites tarafından yapılmıştır.
Ayrıca caminin girişinde bulunan mermer bir taş ile mezarın da yeri belirtilmiştir. Aile yakınlarının mezarı da yakın alanlara konulmuştur.
Kariye Camii Kim Tarafından Yapılmıştır?
Kariye Camii ilk olarak manastır gibi kullanılmak için inşa edilmiştir. Aziz Teodius tarafından inşa edilen Kariye Camii uğradığı hasar nedeni ile yeniden inşa ettirilmiştir.
Mimar Aziz Teodius, Hz. İsa ve Hz. Meryem'i yaptığı her işlemeden övmüştür. Kariye Camii ilk dönemde manastır olarak 534 yılında yapılmıştır. Kariye Camii günümüze kadar ise çeşitli restorasyonlar ile ayakta durmuştur.
Özellikle büyük felaketler nedeniyle Kariye Camii zaman zaman çeşitli zararlara uğramıştır. Kariye Camii yaşanılan büyük felaketlerden bile ufak tefek zararlar alsa da yıkılmamıştır.