Kars’ta ilkbaharın başlangıcında yumurtadan çıkan ve meralarda büyüyen kazlar, kış mevsimi öncesi havaların soğumasıyla birlikte kesime hazırlanıyor.
Ekim ayının sonu Kasım ayının ortalarına doğru et ve yağ tutması amacıyla yaklaşık 1,5 ay boyunca yalnızca arpa yedirilerek ve günde 3 kez derelerde yüzdürülerek beslenen kazlar, kışın kesilerek piyasaya sürülüyor.
Etinin lezzetiyle bilinen Kars kazları, kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Susuz ilçesinde kazalarını meraya salan vatandaşlar, “Bir ay sonra kesilecek. Yumurtan çıkıyor büyütüyoruz.
Çok zahmetli, kesiyoruz, tuzluyoruz. Asıyoruz güneşte kuruyor. Bin 200 liraya satacağız” dedi.
Öte yandan yaklaşık 7 aylık bir emeğin ardından yetiştirilen kazlar, kar yedikten sonra kesiliyor.
Lezzetini soğutan ve kardan alan kazlar, kış sofralarında yerini alıyor.