Erciyes`in eteklerinde yer alan Yahyalı, Yeşilhisar ve Develi ilçelerde daha çok yurt dışındaki tüketicilerden ilgi gören çeşitlerde üretilen elmalar, bahçelerde toplandıktan sonra soğuk hava depolarında muhafaza edilip, burada ihracata hazır hale getirildikten sonra farklı ülkelere gönderiliyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Kayseri`nin üretim sıralamasında, ağaç varlığıyla Türkiye`de 5. sırada yer aldığını söyledi.
Türkiye`deki mevcut elma üretiminin yaklaşık yüzde 6`sını Kayseri`nin karşıladığını belirten Şahin, "Bu bölge tamamen elmanın merkezi durumunda. Bu yıl 280 bin ton civarında üretimimiz var." dedi.
Kayseri`de yıllık ortalama 240 bin ton elma üretildiğini aktaran Şahin, Çin`in ilk sırada yer aldığı dünyada ise Türkiye`nin 3. sırada bulunduğunu hatırlattı.
Şahin, Kayseri`de yetiştirilen elmanın yurt dışından da ilgi görmeye başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Özellikle Arap ülkeleri başta olmak üzere Libya`dan Hindistan`a, Rusya`ya kadar çok geniş bir coğrafyaya elma gönderiyoruz. Bugün baktığınız zaman bu bölgede Libya`dan, Hindistan`dan, Rusya`dan gelen alıcılar var. Kayseri elmasının hem Türkiye`deki birçok noktaya ulaşması hem de beraberinde ihracata gitmesi ve ihracatta da özel talep görmesi çok önemli."
Son yıllarda elmalarda çeşitlerin değişmeye başladığını anlatan Şahin, piyasada ilgi gören gransimit, golden ya da jeromine gibi çeşitlerin talebe göre yetiştirildiğini söyledi.