Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, X sosyal medya hesabından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) uzaydan çektiği fotoğraflarını paylaştı. Gezeravcı paylaşımında "Uzayın derinliklerinden bakıldığında bile birbirimize bu kadar yakınız!… Sarsılmaz bir bağla kaderleri birbirine bağlı, ana vatan Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ebedi birlikteliğinin uzaya yansıması…" dedi.
Peki Kıbrıs adası nasıl oluştu? Adanın jeolojik yapısı nasıl? III. Jeolijik zamanın başlarına kadar Avrıpa, Asya ve Afrika kıtalarının arasındaki bölgenin tamamı sular altındaydı.
III. Jeolojik zamanın başından itibaren kuzey yarım kürede birikmeye başlayan büyük dağ buzullarının yer kabuğuna verdiği basınca paralel olarak yer küresinin merkezindeki mağmanın buzul dışında kalan güney yarım küreye basınç yapması ile bu bölgelerdeki yer kabuğunun dışa doğru çıkıntı yapmasına neden olmuştur. Bu basıncın neticesi, eskiden sular altında bulunan Kıbrıs’ın bulunduğu yerde bir takım küçük adacıklar (Girne dağları ile Trodos dağları) su yüzüne çıkmıştır.
III. Jeolojik zamanın sonu ile IV. Jeolojik zamanın başı olan Pleistosen evresinin başında Kıbrıs’ın bulunduğu bölgede baş gösteren yükselmelerle Kıbrıs, İskenderun’a bağlı bir yarımada olmuştur. Ancak Kıbrıs’ı İskenderun’a bağlayan kara parçasının Kuzey yarım küredeki dağ buzulların evresine sular altında kalması ile ve ara yerdeki başlarının çökmesi sonucu Kıbrıs bir ada olarak son şeklini almış oldu.