Cesur, korkusuz ve lider ruhlu insanlar “aslan” olarak anılırken korkak ve çekingen insanlara genellikle “tavuk” yakıştırması yapılır.
Zira dişi tavuklar, tıpkı kadınlar gibi bastırılmış ve korkak resmediliyorlar. Oysa horozlar cesur ve güçlü erkekleri ifade ediyor. Kimi zaman tavuk yakıştırmasının farklı anlamlara geldiğini de görüyoruz. Örneğin korkaklıktan ziyade saflığı ya da aptallığı işaret ediyor.
Oxford Sözlüğü’ne göre korkak anlamında “tavuk”, ilk olarak 1616 yılında William Shakespeare’in Cymbeline adlı eserinde karşımıza çıkıyor.
Shakespeare bu eserinde savaştan kaçan askerleri anlatırken “Hemen uçarlar, tavuklar…” cümlesini kullanıyor.
Halbuki tavuklar, 17. yüzyıldan önce de korkaklıkla ilişkilendiriliyordu
1450’lerde karşımıza çıkan bir oyunda korkak insanlardan tavuk kalpli olarak bahsedildiğini görüyoruz. Horozlar genellikle cesaretle ilişkilendirilirken tavuklar, “omurgasız” insanları ifade ediyordu. 16. yüzyılda gözü pek, savaşçı ve baskın liderler için “horoz” yakıştırması yapılıyordu.
Örneğin Taylor’ın Ağıtı (Taylor’s Lamentation) olarak bilinen bir baladı ele alalım.
17. yüzyıla ait olan baladın çevirisi şu şekilde: “O zamandan beri öyle bir hakimiyete sahip ki, Onun kanunlarına uymaya zorlanıyorum. O horoz ve ben tavuk, Bu benim durumum, Ah! Acıyın bana o zaman.” Orijinalini de ekleyelim 👇🏻 “Ever since then she bears such a sway, That I am forc’d her Laws to obey. She is the Cock and I am the Hen, This is my case, Oh! pity me then.”
Cesur ve korkusuz horozun karşısında itaatkâr bir rol üstlenen tavuk, bugün farklı anlamlar ifade edebiliyor.