İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmada, yıldızların ilk olarak ne zaman parlamaya başladığı açıklandı.
Gökbilimciler, "Kozmik şafak" olarak bilinen bu dönemin Büyük Patlama'dan 250 ila 350 milyon yıl sonra gerçekleştiğini belirtti.
Kraliyet Astronomi Topluluğunun Aylık Bildirimlerinde yayımlanan çalışmada, bilim insanları en uzakta bulunan altı galaksiyi incelediklerini bildirdi.
Galaksilerin dünyanın en güçlü teleskopları tarafından bile bilgisayar ekranına yansıtılarak sadece birkaç piksel netlikte görülebildiğini belirtilirken çalışmayı gerçekleştiren ekip, yaş hesabı yaparak yıldızların oluştuğu kozmik şafağın başlangıcını hesapladı.
Araştırma ile ilgili konuşan ve ekibin başında olan Cambridge'deki Kavli Astronomi Enstitüsü'nden Dr. Nicolas Laporte, "Bu, modern kozmolojideki en büyük sorulardan biri. Evren tarihindeki bu önemli anın ne zaman gerçekleştiğini gözlemlerden ilk kez tahmin edebildik" dedi.
Sonucu almanın bir rüyanın gerçekleşmesi olduğunu sözlerine ekleyen Dr Laporte, “Işık parçacıklarının 13 milyar yıldan fazla bir süredir uzayda seyahat ettiğini ve sonra bir teleskopa girdiğini düşünmek harika. Astrofizikçi olmanın harika yanı, zamanda yolculuk ve uzak geçmişe tanık olma yeteneğidir" diye konuştu.
Evrende 13,8 milyar yıl önce Büyük Patlama'da meydana geldiğini belirten araştırma ekibi, “İlk ışıktan sonra, kozmik karanlık çağlar olarak bilinen bir dönemden geçti” şeklinde konuşurken, “Büyük Patlama'dan 250 ila 350 milyon yıl sonra, evrene ışık getiren ilk yıldızlar ortaya çıktı” dedi.