"O, gökten su indirendir. Bununla her şeyin bitkisini bitirdik, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan birbiri üstüne bindirilmiş taneler türetiyoruz. Ve hurma ağacının tomurcuğundan da yere sarkmış salkımlar, -birbirine benzeyen ve benzemeyen üzümlerden, zeytinden ve nardan bahçeler (kılıyoruz.) Meyvesine, ürün verdiğinde ve olgunluğa eriştiğinde bir bakıverin. Şüphesiz inanacak bir topluluk için bunda gerçekten ayetler vardır." En'am Suresi, 99. ayet-i kerimesine baktığımızda; yüce Rabbimiz (c.c)'un bizler için yarattığı binbir çeşit şifalı bitki ve meyvelerden oluşan ikramı göze çarpmaktadır.
Günümüzde uzmanların gerek sağlıklı beslenme yolunda gerek de çeşitli hastalıkların tedavisini iyileştirici özelliklerde öne çıkardığı besinlerin neredeyse tamamına yakının Kuran-ı Kerim'de zikredildiğini görüyoruz. Peki Kuran-ı Kerim’de geçen bu sağlıklı besinlerin hangileri olduğunu ve bunların faydalarını biliyor musunuz? İşte Kuran-ı Kerim’de bahsedilen meyve ve sebzeler...
NAR
"Çardaklı ve çardaksız bağları, değişik ürünleriyle hurmaları, ekinleri, birbirine benzeyen ve benzemeyen biçimlerde zeytin ve narları meydana getiren O’dur. Her biri ürün verdiğinde ürününden yiyin; hasat günü de hakkını verin; fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez." (En'am Suresi 141)
FAYDASI: Kalp sağlığının korunmasında etkilidir. Vücuttaki kolesterol ve şekeri dengeler.
HURMA
"Böylelikle, bununla size hurmalıklardan, üzümlüklerden bahçeler-bağlar geliştirdik, içlerinde çok sayıda yemişler vardır; sizler onlardan yemektesiniz." (Mü'minun Suresi, 19. ayet)
FAYDASI: Özellikle kanser hastalarının tüketmesi gereken bir besin kaynağıdır. Kanser riskini azaltan selenyum açısından oldukça zengindir.
İNCİR
"İncire ve zeytine andolsun..." (Tin Suresi, 1. ayet:)
FAYDASI: Sindirim sistemine olumlu etkiler gösterir, kabızlığa iyi gelir.
ZEYTİN
"Asmalı ve asmasız bahçeleri, hurmaları ve tadları farklı ekinleri, zeytinleri ve narları -birbirine benzer ve benzeşmez -yaratan O'dur. Ürün verdiğinde ürününden yiyin ve hasad günü hakkını verin; israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez." (En'am Suresi, 141. ayet)
FAYDASI: Bereket ve besin değeri oldukça yüksek bir gıdadır.
SARIMSAK, ACUR, MERCİMEK, SOĞAN
"Ey Musa, biz bir çeşit yemeğe katlanmayacağız, Rabbine yalvar da, bize yerin bitirdiklerinden bakla, acur, sarımsak, mercimek ve soğan çıkarsın." (O zaman Musa:) "Hayırlı olanı, şu değersiz şeyle mi değiştirmek istiyorsunuz? (Öyleyse) Mısır'a inin, çünkü (orada) kendiniz için istediğiniz vardır" demişti. Onların üzerine horluk ve yoksulluk (damgası) vuruldu ve Allah'tan bir gazaba uğradılar. Bu, kuşkusuz, Allah'ın ayetlerini tanımazlıkları ve peygamberleri haksız yere öldürmelerindendi. (Yine) bu, isyan etmelerinden ve sınırı çiğnemelerindendi." (Bakara Suresi, 61. ayet)
SÜT
"Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır, size onların karınlarındaki fers (yarı sindirilmiş gıdalar) ile kan arasından, içenlerin boğazından kolaylıkla kayan dupduru bir süt içirmekteyiz." (Nahl Suresi, 66. ayet)
FAYDASI: Kalsiyum bakımından zengin olduğundan kemik gelişimi için çok önemlidir.
KİRAZ
“Ama onlar (Bizden) yüz çevirip uzaklaştılar ve bu yüzden setlerini/barajlarını yıkıp geçen, sahip oldukları (son derece verimli) iki bahçeyi sadece acı-dikenli çalı, ılgın ve birkaç tane (yabani) kiraz ağacından ibaret (vîrâne) bir bahçeye çeviren bir sel (Arimi) gönderdik.” (Sebe Sûresi/16)
FAYDASI: Uykusuzluk tedavisinde etkilidir, sağlıklı eklemlerin korunmasına yardımcıdır.
MUZ
“Meyveleri salkım salkım dizili muz ağaçları” (Vâkıa Sûresi/29)
FAYDASI: Potasyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengindir.