Yolda / Jack Kerouac
Gezgin okurların çıkması gereken bir yolculuk Yolda! Seyahat kitapları denilince ilk akla gelen ve oldukça eski bir kitap olan Yolda, yazar 1947'den başlayarak çıktığı yolculukları küçük notlara yazarak arşivlemiş ve 1957 yılında bu notlar bir kitaba dönüşmüş. Kimi şair, kimi yazar ama hepsi hayalperest "Beat Kuşağı" gençlerinin çıktığı bu yolculuk adeta Amerika'nın yeniden keşfi gibi. Bu yolculukta aşk, özgürlük, isyan ve arkadaşlık üzerine altı çizilecek cümleler de bulacaksınız. Ama en kalın kalemi derin bir arayış hissettiren paragraflara saklayın."Bir caz melodisi gibi kıvrak ve neşeli, bir esrimeydi hayatın kendisi, tıpkı bir düş gibi ve tüm gerçekler, hızla giden bir aracın tekerleklerini öpen asfalt misali önlerine seriliverdi."
Semerkand / Amin Maalouf
Özgür bir hayal gücüyle gezeceğiniz tarih koridorlarında İran'da 1000 yıl öncesine gideceksiniz önce. Kitapta dünyayı titreten Hasan Sabbah, dünyayı gözleyen Ömer Hayyam ve hükmeden Nizam-ül Mülk'le tanışacak, konuşacak ve anlaşacaksınız. Savaşlar, dinler ve felsefeyle eşsiz bir edebiyat şölenine dönüşen kitapla Ortadoğu'nun, Anadolu'nun mistik atmosferinde keyifli bir yolculuk sizi bekliyor.
Seyahat Sanatı / Alain De Botton
"Seyahat demek öyle fotoğraf çekip, en bilinen yemeği yemek ve birkaç anıt gezip acele adımlarla başkasına yetişmek değil! İçine ruh katarsanız sanata dönüştürebilirsiniz" diyor bu kitap. Sıkı bir okuyucunun önerilerine güveniyorsanız Seyahat Sanatı bakış açısını genişleten bir kaynak. Akıcı, duru bir anlatımın yanı sıra kitabın her gezdirdiği yerde size ünlü bir filozof, bir ressam ya da bir şair rehberlik ediyor ki, bu konfor da öyle kolay kolay her yolculukta bulunmuyor!
Ye, Dua Et, Sev / Elizabeth Gilbert
İnsan ruhundaki uyanışı anlatırken ülke ülke gezdiriyor Elizabeth Gilbert. Sistemin dayattığı yaşam tarzının aslında bir kodlama olmadığı, özgürlüğü seçmenin kuş gibi hafiflettiğini deneyimlenerek öğreniyor ve okuyucuya da öğretiyor. İtalya'dan başlayan yolculuk Hindistan'da ve Endonezya'da ruhani bir arınmaya dönüşüyor. Kitabı okurken hayal alanını çevreleyen çitleri yıkıyor, Hindistan'da dağları tırmanıp, tapınakları keşfedebiliyorsunuz. Denge, inanç ve aşkın çok güzel anlatıldığı kitap beyaz perdeye de uyarlanmış ve kahramanı da Julia Roberts canlandırmış.
Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri / Mehmet Genç
Dijital dünyanın en fenomen gezginlerinden olan Mehmet Genç'in seyahat videolarını izlerken eminiz ki annesinin yüreği hopluyor. Çünkü en yüksek tepeler, en derin uçurumlar ve içinde ne yüzüyor bilinmeyen sular birçok insanı korkuturken onu sadece heyecanlandırıyor. Dünyada gezmediği kaç yer kaldı bilmesek de gezdiği yerler cilt cilt kitap olacak nitelikte. En çok da gidilmeyen rotalarda gezen Mehmet Genç'in müthiş yol deneyimlerini anlattığı kitabı yola çıkmayı düşünenlere ilham verici nitelikte.
Seyahatname / Evliya Çelebi
17. yüzyılda yaşamış olan Evliya Çelebi sadece Osmanlı'nın değil, dünyada birçok yerin de tarih şeceresini kaleme alan en ünlü seyyah. En iyi seyahat kitapları arasında sayabileceğimiz ve gezi edebiyatı denilince akla ilk onun ismi geliyor. 1630 yılında rüyasında Hz. Muhammed'i gören ve peygamberimizin kendisi için şefaat yerine seyahat dilemesiyle yollara düşen Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde insan manzaralarından yola çıkarak şehirler, mimari tarz ve yönetim şekilleri hakkında da bilgiler veriyor.
Simyacı / Paulo Coelho
Hep erteleyenlere, cesaret edemeyenlere ve umutsuzlara ilham veren bir kitap Simyacı. İncecik cüssesiyle hemen bitiveren kitapta altı çizilecek cümle oldukça çok. Mesnevi'nin olumlamalarından yola çıkan kitapta Santiago adındaki Endülüslü bir çobanın İspanya'dan başlayıp Mısır Piramitleri'ne kadar uzanan hikayesini bulacaksınız. Ama bu hikaye kıssadan hisseli ve bam telini titreten türden. Felsefi yaklaşımı iyi hissettiriyor, yola çıkarıyor. Fosforlu kalemle çizin.
İlber Ortaylı Seyahatnamesi
Türkiye’de seyahat kitapları denilince ilk akla gelen isimlerden olan, çoğu insan onu engin tarih bilgisiyle ve yaşam felsefesiyle tanıyıp biliyor. Kimi okuyucuya göre Evliya Çelebi gibi bir anlatıcı ve modern bir seyyah İlber Ortaylı. Kendi kültürümüzü ve yaşadığımız coğrafyayı tanımak için komşularımızı da iyi tanımanın gereğini vurguluyor bu kitabında. Ve 50 yıllık gezgin yaşamında tanıştığı ülkelerin yolculuk notlarıyla sizleri baş başa bırakıyor. Kitapta hangi ülkeler var yerine hangileri yok diye sormanın cevabı daha kısa…
İnce Memed / Yaşar Kemal
Memleket büyüsünü romanlarına nakış nakış işleyen en muhteşem yazarlarımızdan Yaşar Kemal. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Anadolu'yu anlatan ilk romanı İnce Memed ise Türk romanları arasında bir başyapıt olarak gösteriliyor. Toroslar ve Çukurova'yı içine alan bir rotada seyahat edecekseniz okuyup gitmeniz bakış açınızı baştan ayağa değiştiriyor. Okurken Adana'nın pamuk tarlalarında yürüyor, portakal bahçelerinin kokusunu duyabiliyorsunuz. Kafada birçok soruyla, burkulmuşlukla, kızgınlıkla ve nice bam telini titreten satırıyla bir destan diyebileceğimiz İnce Memed her Türk okurun mutlaka okuması gereken kitaplardan.
Bir Çift Yürek / Marlo Morgan
Dünyanın bir ucuna, Avustralya'ya gidip Aborjin kabilesi içine girmeye çalışan bir Amerikalı kadının hikayesini anlatıyor kitap. Hem coğrafi, hem de ruhsal bir yolculuk. İlkel denilen Aborjinlerin gözünden bakıldığında diğer insanlar birer mutant. Çünkü dünya döngüsünü bilmeyen, doğaya teşekkür etmeyen ve gerçeği görmeyen körler onlar! İyi niyetli kitapları seviyorsanız ve Aborjinler nasıl insanlar merak ediyorsanız taaa Avustralya'lara bir yolculuk için kurulun koltuğunuza ve başlayın okumaya…
Doğu Avrupa'da Yolculuk - Gabriel Garcia Marquez
Marques bu kitabında, 1950'li yıllarda bir gazeteci olarak Doğu Avrupa'nın sosyalist ülkelere yaptığı seyahati anlatıyor. Yazar ile dönemin önemli gelişmelerini ve yolda tanıştığı kişileri akıcı bir dil ile anlatıyor. Seyahat kitapları arasında önemli bir yeri olan Doğu Avrupa’ya yolculuktan şöyle bir bölüm paylaşmak istedik;''Sınıfların ortadan kalkması hayret verici bir şey. Herkes eşit, herkes aynı düzeyde, herkes kötü dikilmiş eski püskü giysiler içinde, ayaklarında kalitesiz ayakkabılar var. Hiç acele etmiyorlar, telaş yok, sanki yaşamak için her şeyi ağırdan alıp tüm vakitlerini kullanıyorlar. Burada da köylerdeki aynı saf, iyi kalpli ve sağlıklı kalabalık kitleler var ama devasa boyutlarda.''
Arızanın Merkezine Seyahat – Sona Ertekin
Sona Ertekin, Kadıköy Moda'dan başlayan Güney Doğu Asya'nın egzotik ülkelerine kadar uzanan bir macerayı bizlere akıcı bir dille aktarıyor. Kahramanımız cevaplar kitabı ismindeki bir kitabın peşinde koşturuyor. Kimi sayfada Asya kültürünün içinde kaybolmuşken, kimi sayfada da kendimizi Goa'nın bir partisinde eğlenirken buluyoruz.''Hiçbir şey'' dedi Datuk. ''Ya da her şey''. Bize karanlık görünen bu dünyada kendimize nefes alacak yerler bulmaya ve güzel çocuklar yetiştirmeye çalışabiliriz. Sistemin dışı diye bir şey yok ama kenarı köşesi var.''
Everest Günlüğü - Jon Krakauer
Jon Krakauer, 10 Mayıs 1996 yılında sekiz can alan Everest'in feci inişine dair düşüncelerini paylaşıyor. Everest gibi dağların ticarileştirilmesini ve içerdiği tehlikeleri ele alıyor. Seyahat ve maceralara farklı bir gözden bakmanızı sağlıyor. Gezi ve seyahat kitapları alanına ilginiz varsa bu kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.''Bazı insanların büyük rüyaları vardır, bazılarının ise küçük. Ne yaparsan yap önemli olan düş kurmaktan asla vazgeçmemektir.''
Huckleberry Finn'in Maceraları - Mark Twain
Demiryolları ve havayollarından önce Amerika Birleşik Devletleri’nin zıt uçları birbirlerini neredeyse hiç tanımıyordu. Hucleberry Finn ve Tom Sawyer'ın Mississippi'de başlarına gelen heyecanlı maceralarını anlatıyor. Ayrıca kitabın pek çok kez sinema filmi de çekildi.''Ne kadar acele edersen o kadar yavaş gidersin.''
Dünyanın Çevresinde Yolculuk Öyküleri - James Cook
Avustralya ve Hawaii ile ilk Avrupalı teması kurmanın yanı sıra Yeni Zelanda'nın çevresini dolaşmasıyla ünlü James Cook, tarihin en sevilen kaşiflerinden birisi. Kaptan James Cook'un denize olan tutkusunun ise çalıştığı marketin penceresinden dışarıdaki manzarayı seyrederken başladığı söylenir. Aynı zamanda dünyanın çevresini gemisiyle gezen ilk kaşif.O kadar güzel kitaplar var ki, yukarıdakiler sadece birkaçı. Jules Verne’den Simyacıya… Otostopçu’nın Galaksi Rehberi’nden Christopher McCandless hikayesine kadar bizi yerimizden oynatan harika kitaplar yazılmış. Bazen onlarla üzülüyoruz, bazen onlarla meraklanıp maceraya atılıyoruz, bazen derin düşüncelere dalıyoruz. Hepsinin ortak noktası ise kapaklarını kapattıktan sonra yoğun bir şekilde yollara atma isteği uyandırması.