Film, İstanbul'da geçen filmde 50'li yaşlarında bir kadın olan "Müjde"nin evini taşımak için Suriyeli yevmiye işçileriyle olan diyaloğuyla başlıyor. İşçilerin arasında bir sığınmacıyla duygusal yakınlık kuran Müjde, Sayyid'in yaşam öyküsüne ortak oluyor.
RUSYA'YA KARŞI KARA PROPAGANDA
Sayyid, Suriye'de çocuğunu terk etmek zorunda kaldığını evlerinin "Rus bombardıman uçakları tarafından bombalandığını" anlatıyor.
Yani Sayyid'in Türkiye'ye sığınmasının sebebi Suriye'yi kana bulayan ABD'nin başını çektiği emperyalist batılı güçler değil de, Rusya olarak lanse ediliyor.
'ÇIKARCI TÜRK İŞVEREN' PROFİLİ
Ayrıca filmde Suriyeli yevmiye işçilerinin başındaki komisyoncunun "çıkarcı, miskin, başkalarının sırtından geçinen bir Türk" olması, filmdeki bir başka dikkat çekilmesi gereken nokta. Suriyeli Sayyid, dürüst, çalışkan ve erdemliyken Türk işverenin onun tam zıttı olması, Türkiye'nin mülteciler açısında yaşanması zor bir ülke olduğu izlenimini uyandırıyor.
Filmin sonuna bilinmeyen bir sebeple evinde ölü bulunan Müjde'nin toplumda yarattığı infial, Sayyid'e linç girişimiyle son buluyor.
11 yılı aşkın bir süredir Suriyelilere karşı ırkçı bir yaklaşımda bulunmayan Türk milletine "pogroma" varan bir rol biçiliyor.
Alphan Eşeli'nin yönettiği "Müjde" isimli filminde Türkiye'de mülteci olmanın "zorluğu", Türk insanının "gaddarlığı", Türk halkının çabuk galeyana gelen kitleler olduğu imajı yaratılmış.
MUBİ platformunda yayına giren film, sosyal medyada tartışma yarattı.
İnternet film veritabanı IMDb’de gerçekleşen puanlama sonrası Müjde filmi dünyanın en kötü filmleri arasına girdi.
5 binden fazla oylama sonrası film, 1.1 puan aldı. Bu bir yapıtın alabileceği en düşük puan.