Büyük patırtıyla toplanan Londra zirvesinin gerçek bir fiyaskoyla sonuçlandığı ortaya çıktı. Financial Times (FT), İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın daveti ve çok sayıda AB lideri ile NATO üyesi ülke temsilcisinin katılımıyla Londra'da yapılan toplantıda asıl konuşulanları sütunlarına taşıdı.
Şaşalı açıklamalar ve güzel pozların arasında meğerse Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'e öğüt verilmiş, bu işin ABD'siz olmayacağına karar verilmiş ve evlere dağılınmış.
Kimileri bu Avrupa organizasyonlarını boşuna “çocuk masası” olarak nitelendirmiyor. Halbuki “beklenti” Kiev'in destekçilerinin Amerika'ya “meydan okuması” ve Rusya'ya “ciddi bir mesaj” vermesiydi. Toplantıdan sonra pek yeni bir şey de söylemediler.
Orijinal olarak sadece Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kara savaşı dışında tüm çatışmayı bir aylığına durdurma önerisi vardı.
Macron, planın, Paris ve Londra'ya ait olduğunu iddia etse de yine Financial Times'a konuşan yetkililer bunun bir “İngiliz planı olmadığını” ve üzerinde henüz “bir anlaşmaya varılamadığını” belirtti.
FT'nin makalesinden anlaşıldığı kadarıyla Londra zirvesinin ana fikri: Beyaz Saray'la işleri düzeltmekten başka çare yok. Gazete, Macron ve Starmer'ın bunu toplantı sırasında net bir şekilde dile getirdiğini yazdı.
Toplantıda, Avrupa'nın, Donald Trump'a Eski Kıta'daki “krizin değil, çözümünün bir parçası” olduğunu kanıtlamalı fikri rağbet gördü.
Toplantının sadece gösterişten ibaret olacağı zaten baştan belliydi. Starmer'a yakın bir isim FT'ye zirveden önce şunları söylemişti:
"Başbakan insanları bir araya getirecek ve onlara kibarca tek bir müzakerenin olduğunu, bunun da Başkan Trump'ın müzakeresi olduğunu anlatacak."
Ayrıca İngiliz yetkililere göre Starmer, cumartesi gecesi Trump'la yaptığı telefon görüşmesinde, Londra zirvesinin Avrupa'nın kendisine karşı birleşme girişimi olmadığını açıkça belirtmeye çalıştı.
Starmer ve Macron “görünüşte” Zelenskiy'e kol kanat germek için ellerinden geleni yaptı. Beyaz Saray'da yarattığı kötü imajı temize çıkarmak için İngiltere Kralı III. Charles ile görüşme dahi ayarlandı.
Ancak FT'ye göre bu kucaklaşmaların ardında, Ukrayna liderine kalıcı bir barışa giden yolun Beyaz Saray'dan geçtiği öğüdü verildi. Zelenskiy'e Trump'la tekrar görüşmeye başlaması tembihlendi. Ayrıca ülkesindeki değerli maden haklarını ABD'ye devretmek için anlaşma imzalaması gerektiği yönünde “sert bir uyarı” da aldı.
Avrupalıların endişeleri Ukrayna meselesinin çok ötesinde asıl korkuları ABD'nin Avrupa'dan asker çekmesi.
Olası geri çekilmenin Avrupa'nın doğu kanadında yaşanacağı ve bunun Moskova'nın da Riyad görüşmelerinde barış için dile getirdiği taleplerden biri olduğu belirtiliyor.
Avrupalı yetkililere göre Starmer, Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ABD'nin tüm kıtada güvenlik garantisini korumak için diplomatik çabalara öncülük etmeleri gerektiği konusunda hemfikir.