Tüm dünyada herkesin severek tükettiği makarnanın günümüze nasıl geldiğine dair pek çok bilgi bulunuyor. İşte makarna hakkında bilinmeyenler..
ANAVATANI ÇİN OLABİLİR
Bir rivayete göre, 13. yüzyılda Venedikli ünlü kaşif Marco Polo, makarnaya ilk kez Çin’de rastlamış ve ardından İtalyan mutfağına gelmesine öncülük etmiştir. İtalya’nın güney bölgesinde ‘’maccheroni’’ olarak anılan makarna, farklı sunum şekilleri ve pişirme teknikleriyle günümüze geldi.
Ancak bazı İtalyanlar bu iddiaları reddeddiyor ve markanın anavatanının İtalya olduğunu şiddetle savunuyor.
MAKARNAYI HANGİ UYGARLIK BULDU?
İtalyanlara göre milattan önce 7-3 yüzyıllar arasında yaşayan Etrüsk Uygarlığı (Etruscan) makarnayı keşfeden ilk uygarlık. Kimi kaynaklara göre, yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan makarna yapım aletleri, Etrüsk'ün tarihin makarna yapan ilk uygarlık olduğunu destekliyor.
MAKARNANIN ÇİN YOLCULUĞU
Çin tarihine bakıldığında ise makarnanın milattan sonra 1. yüzyılda keşfedildiği belirtiliyor. 960-1280 yılları arasında hükümdarlık yapan Sung Hanedanlığı döneminde ise makarna tüketiminin giderek arttığı ve makarna dükkanları açıldığı biliniyor.
KÖKENİNE DAİR NET BİLGİ YOK
Roma’da bulunan makarna müzesinde bile makarnanın nasıl oluştuğu ve ilk kimin yaptığına dair net bilgiler bulunmuyor.
Batı medeniyetinin ilk modern yemek kitabının yazarı olan İtalyan şef Maestro Martino, makarnanın ancak sert buğday Triticum Turgidum’un İtalya’da tanınmasından sonra yapılabileceğini savunuyordu. Bu cins buğdaydan yapılan makarnalar, içeriğindeki yüksek gluten ve düşük nem oranı sayesinde kolay kolay kırılmıyordu. Kurutulan makarna çabuk bayatlamayacağı için de kıtlık dönemlerinde rahatça depolanabiliyordu.
UCUZ VE UZUN ÖMÜRLÜ
17. yüzyıla gelindiğinde ise bu kırılmayan, şekli bozulmayan ve uzun süre saklanabilen yiyecek İtalyan mutfağının vazgeçilmezi haline gelmişti. Burjuvazi sınıfına göre ana yemeğin yanında garnitür olarak sunulan makarna, diğer kesimler için oldukça doyurucu bir lezzetti.
Makarna, Amerika'nın keşfi ve İtalyanların makarnayı Amerika'ya götürmesi ile çok tüketilen bir yiyecek haline geldiği düşünülüyor.
Raf ömrünün uzun ve uygun fiyatlı olması, bu lezzetin tüm dünyada vazgeçilmez bir lezzet olmasını sağladı.