Hz. Muhammed’in peygamberliğini duyurmasından sonra Mekkeli müşriklere karşı önce gizliden daha sonra akrabalara tebliğ ederek en son olarak açıktan tebliğ dönemi başladı. Bu dönemlerin ilkinde Müslümanlar epey bir azınlıktaydılar. Hz. Ömer’in Müslüman olmasıyla 40 kişiye ulaşmaları ise biraz zaman aldı.
İşte bu zorlu dönemlerde Müslüman olan malını Allah yolunda harcama noktasında geri durmamış olan Abdurrahman bin Avf bizzat peygamber tarafından dünya hayatında cennetle müjdelenmiştir.
Peki Aburrahman bin Avf kimdir?
Asıl adı Abdüamr veya Abdülkâ‘be olarak bilinmektedir. Müslüman olduktan sonra Hz. Muhammed tarafından Abdurrahman adı verilmiştir.
Cahiliye devrinde dahi içki içmezdi ve güzel ahlakı vardı. Hz. Ebubekir’le bu dönemden itibaren arkadaştı.
İlk sekiz Müslüman arasında olduğu bilinmektedir. Müslüman olduktan sonra zengin ve saygın biri olmasına rağmen müşrikler tarafından hakaretlere uğradı. Bu sebeple Habeşistan’a hicret eden kafilede yer aldı.
Medine Devri başladıktan sonra Hz. Muhammed ile beraber tüm savaşlara katıldı. Uhud Savaşı’nda o kadar çok yara aldı ki bu savaştan sonra topal kaldı.
Tebük Seferi’nde Hz. Peygamber’in dahil olduğu cemaate namaz kıldırdı ve böylelikle peygambere imamlık eden ender sahabelerden oldu.
Abdurrahman bin Avf, Hz. Muhammed’in naaşını mezara indiren kişiler arasında yer almıştır.
Hz. Ömer döneminde onun katipliğini yaptı. Günlerini Ömer ile beraber geçirdi. Hz. Ömer şehit olurken onu da halifeyi belirleyen altı kişilik heyete dahil etti.
Abdurrahman bin Avf Medine sokaklarında detaylı bir çalışma yaptıktan sonra Osman bin Affan’ın halifeliğini ilan etti. Kendisi bu dönemde de görevine devam etti.
Abdurrahman bin Avf’ın 75 yaşında Medine’de vefat ettiği bilinmektedir. Ancak bazı kimseler tarafından mezarının Siirt/Pervari’de olduğu iddia edilmektedir.