Ramen
Malzemeler
400 gram tavuk
2 yemek kaşığı soya sosu
1 paket ramen (noodle da kullanabilirsiniz.)
2 diş sarımsak
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı zencefil (rendelenmiş)
4-5 dal taze soğan
1 yemek kaşığı susam yağı
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Tuz
Üzeri için:
100 gram soya filizi
3-4 dal taze soğan (yalnızca yeşil kısımları)
Nasıl Yapılır
İlk olarak bir tencerenin içerisine 2 bardak su ve tavukları ekleyin.
Üzerine rendelenmiş zencefil, sarımsak, tuz ve yeşil soğanı da ekleyerek yaklaşık 30 dakika haşlayın.
Ardından suyun içinden haşlanan tavukları alın ve didikleyin.
Suyu süzgeçten geçirerek başka bir tencereye aktarın.
Suyun içerisine susam yağı ve soya yağını ilave edin. Bu suyu 15 dakika boyunca kaynatın.
Farklı bir tencereye 2 bardak su ekleyin ve kaynatın. Su kaynamaya başladığında içerisine ramenleri ve kabartma tozunu ekleyin.
Ramen yumuşayıncaya kadar pişirin. Ramenleri süzdükten sonra bir kabın içerisine alın.
Susam yağıyla birlikte kaynayan sudan bir kepçe alın ve ramenin üzerine dökün. Afiyet olsun.
Afyon Kebabı
Malzemeler
2 adet kebaplık pide
1 kg kuşbaşı dana eti
1 adet soğan
1 demet ince kıyılmış maydanoz
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Nasıl Yapılır
İlk olarak kuşbaşı dana etini geniş bir tencereye alın ve suyunu çekene kadar kavurun.
Etler kavrulduktan sonra üzerini geçecek şekilde su ekleyin ve birkaç kez karıştırın. Karışımın üzerine tuz ve karabiber ekledikten sonra orta ateşte pişmeye bırakın.
Bu esnada kebaplık pideleri kare şeklinde kesin ve küçük parçalar haline getirin.
Pideleri yapışmaz bir tavaya alarak kızartın.
Et piştikten sonra, suyunu başka bir kabın içerisine süzün. Kestiğiniz pideleri servis tepsisine alın ve ılık et suyunu pidelerin üzerinde gezdirin.
Süzdüğünüz etleri pidelerin üzerine ekleyin. 5 dakika fırında ısıttıktan sonra ince kıyılmış maydanoz ilave ederek servis edin.
Lazanya
Malzemeler
9 yaprak lazanya
1 soğan
400 gr kıyma
3 domates
1 yemek kaşığı salça
2 sivri biber
2 kereviz sapı
2 havuç
1 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
1 çay bardağı su
150 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Beşamel sos için
4~5 su bardağı süt
60 gr tereyağı
2 yemek kaşığı tepeleme un
Tuz
Rendelenmiş muskat
Nasıl Yapılır
Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında kavurun. Sarımsağı ince doğrayıp soğanla karıştırın. Kıymayı ekleyip yüksek ateşte 10 dakika pişirin. Salça ekleyin.
Havuçların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın ve kıymaya ekleyin. Kereviz saplarını ve biberleri 1 cm kalınlığında doğrayarak ilave edin.
Domatesin 2 tanesini rendeleyip su ile birlikte kıyma karışımına ekleyerek orta ateşte pişirin.
Küp şeklinde doğranmış domatesi ve baharatları ekleyip 1-2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Beşamel sos için, tereyağını eritin. Unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun. Karıştırmaya devam ederek sütü azar azar ekleyin. Tuz ve rendelenmiş muskatı ilave edip koyulaşıncaya kadar pişirin.
Fırın kabının tabanına az miktarda beşamel sos yayın.
Üzerine yan yana üç lazanya dizin. Üzerine beşamel sosun 1/3’ünü yayın ve kıymalı harcın yarısını yayın. Kaşar peynirinden bir miktar serpiştirip üzerine lazanya dizin. Aynı işlemi tekrarlayın.
En üste beşamel sos döküp kaşar peyniri serpiştirdikten sonra 200 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
ırından çıkartıp 5 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Tavuk Etli Mutancana
Malzemeler
1 kg tavuk kalça kuşbaşı
1.5 su bardağı (300 ml) sıcak tavuk suyu
15 arpacık soğanı
100 gr badem
2 yemek kaşığı bal
Yarım çay bardağı (70 ml) riviera zeytinyağı
1 dal taze biberiye
100 gr siyah erik
100 gr kayısı
75 gr siyah üzüm
3 yemek kaşığı sirke
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
Nasıl Yapılır
Bademleri ılık suda bekletip kabuklarını soyun ve ikiye bölün. Zeytinyağını tavaya alıp ısıtın. Kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanları ve bademleri ekleyin.
Hafif pembeleşince tavukları ekleyin ve karıştırıp biraz kavurun. Bal, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırdıktan sonra sıcak tavuk suyunu ve taze biberiyeyi ilave edin.
Kısık ateşte 20 dakika üstü kapalı şekilde pişirin. Erik ve kayısıları 2-3 parçaya bölün. 20 dakika sonra erik, kayısı, üzümleri ve sirkeyi yemeğe ilave edip karıştırın.
Üzeri kapalı olarak 10 dakika daha pişirin. Sıcak servis yapın.
Louisiana Usulü Çıtır Tavuk
Malzemeler
8 adet tavuk but
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı salça
Pane
Blue Cheese sosu için;
1 adet yumurta
100 gram ekşi krema
120 gram rokfor peyniri
1 yemek kaşığı mayonez
3 yemek kaşığı sirke
Soğan tozu
Sarımsak tozu
Kimyon
Nasıl Yapılır
Öncelikle bir kabın içerisine salça ve suyu alarak karıştırın.
Tavuk butlarını bu sosa ekleyerek iyice marine edin. Tavuk butlarını sosu çekmesi için 30 dakika salçalı suyun içerisinde bekletin.
Zamanınız varsa, sosu buzdolabı poşetine koyun. Tavukları da içerisine ekleyerek kilidini kapatın.
Elinizle tavukları harmanlayın. Daha lezzetli olması için, buzdolabında 4 saat bekletin.
Tavuklar sosu çektiğinde, pane harcının içerisine atın.
Bu esnada tencerenin içerisine yağ ekleyin. Tavukları elekten geçirerek derin yağın içerisine atın.
Tavukları 3-4 dakika kızarttıktan sonra çıkartın ve kağıt havluda bekletin.
Louisiana usulü çıtır tavuk yapmanın en önemli püf noktası, tavukları 7-8 saat soğuttuktan sonra kızgın yağda tekrar pişirmektir.
Vaktiniz yoksa, tavukları oda sıcaklığında soğutarak tekrar yağda kızartabilirsiniz.
Blue cheese dip sosu için; rokfor peyniri, krema, sirke, soğan tozu, sarımsak tozu ve kimyonu mutfak robotundan geçirin.
Koyu bir kıvama gelen sosu başka bir kaba alarak içine mayonez ekleyin ve karıştırın.
Sosun kıvamını tutturmak için, bir adet yumurta ilave edin ve malzemeleri güzelce karıştırın.
Hazırladığınız çıtır tavukları, blue cheese sosu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Maç Köftesi
Malzemeler
600 gram kıyma (kuzu eti veya dana döş)
6 dilim ıslatılmış bayat ekmek içi
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Nasıl Yapılır
Öncelikle bayat ekmeklerin kabuk kısımlarını kopartın ve içini suyla ıslatın.
Ekmek içlerini yumuşaması için bir kenarda bekletin.
Soğanı küçük parçalar halinde doğrayın. Kıymayı geniş bir kabın içerisine alın.
Kıymanın üzerine soğan, kimyon, karabiber, ayçiçek yağı ve tuzu ekleyin.
Suda bekletilen ekmek içlerinin suyunu sıkın ve köfte harcının içerisine ilave edin.
Köfte harcını yaklaşık 15-20 dakika kadar yoğurun.
Harç macun kıvamına geldiğinde, buzdolabında 40-45 dakika dinlendirin.
Dinlenen harcı ceviz büyüklüğünde kopartın. Elinizi suyla ıslattıktan sonra köftelere yassı bir şekil verin.
Önceden yağlanmış, kızdırılmış tavada veya ızgarada önlü arkalı olacak şekilde pişirin.
Hazırladığınız köfteleri ekmek arasına koyun. Üzerine ince kıyılmış soğan ve maydanozları ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun.
Kadın Budu Köfte
Malzemeler
600 gr köftelik kıyma (az yağlı)
1 soğan
1 yumurta
1 kahve fincanı pirinç
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Panelemek için
Yarım çay bardağı galeta unu
Yarım çay bardağı buğday unu
1 yumurta
Kızartmak için
2~3 su bardağı ayçiçeği yağı
Nasıl Yapılır
Öncelikle kıymayı ikiye bölün ve yapışmaz yüzeyli bir tavaya kıymanın yarısını alıp 2-3 kaşık su ekleyin.
Orta ateşte kavurun. Kıymayı ocaktan almadan önce kıyılmış soğanı ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Harcı soğumaya bırakın.
Ardından pirinci yıkayıp süzün. Ve haşlanmak üzere tencerede kaynatın. Haşlanan pirinçleri bir kenara alarak soğumasını bekleyin. Kavrulmuş kıyma ve çiğ kıymayı bir kaba alın. Soğuyan pirinçlerin suyunu süzüp kıymalara ekleyin.
Yumurta, tuz ve baharatı da ilave edin. Harcı karışana kadar yoğurun ve ardından buzdolabında 2 saat bekletin.
Dinlenen harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp oval köfteler hazırlayın.
Un, çırpılmış yumurta ve galeta ununa bulayın.
Köfteleri ayçiçeği yağında kızartın.
Şimdiden afiyet olsun.