Bursa 20 Temmuz 1920’de Yunan Ordusu tarafından işgal edildi. Yunan ordusu komutanı Bursa’ya girdi, atından indi. Belediye’nin camiye bakan mermer basamaklarından yukarı çıktı.
Yunan subayları işgal sırasında Orhan Gazi ve eşi Nilüfer Hatun (Rum Horofira), Osman Gazi, Yıldırım Bayezid gibi Bursa’daki Osmanlı Padişah ve Sultanlarının sandukalarına hakaret etti ve tekmeledi.
Horofirayla “Vaktiyle sen bir Türk’e vardın, Türk ile evlendin de eline ne geçti, Müslüman oldun da ne oldu. Bak yine kazanan taraf biziz ve sende ayaklarımızın altındasın” diye dalga geçtiler.
İşgal ve hakaretler yurtta ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde büyük tepki doğurdu. Burdur mebusu Mehmet Akif Ersoy Bülbül şiiriyle acısını ifade etti (özetle):
…Serâpâ Garb’a çiğnettim de çıktım hâk-i ecdâdı!…
…Ne zillettir ki: Nâkùs inlesin beyninde Osmân’ın…
Çökük bir kubbe kalsın ma’bedinden Yıldırım Hân’ın
Şenâ’atlerle çiğnensin muazzam kabri Orhan’ın!…
…Dolaşsın, sonra, İslâm’ın harem-gâhında nâ-mahrem…
Benim hakkım, sus ey bülbül, senin hakkın değil mâtem!
Bursa'nın işgali mecliste derin bir üzüntüye, büyük bir kaygıya, milli bir öfkeye neden oldu.
8 Temmuz 1920'de İsmet Paşa, TBMM'de Bursa'nın işgal edildiğini açıklar açıklamaz meclis öfkeyle çalkalandı
10 Temmuz 1920'de TBMM'nin 31. toplantısının 1. oturumunda 31 imzalı şu önerge okundu:
“Birinci hükümet merkezimiz olan Bursa'nın Yunanlar tarafından işgali ve bu işgal neticesiyle orada din ve vatan kardeşlerimizin uğradıkları zulümlerin üzüntülerine iştirak ettiğimizin bir nişanesi olarak başkanlık kürsüsünün puşide-i siyah (siyah örtü) ile örtülmesini teklif eyleriz.”
Teklif derhal kabul edildi. Kürsü siyah bir örtüyle kaplandı. Böylece Bursa'nın işgali üzerine meclis, yani millet “karalar bağlamış” oldu. O siyah örtü sadece Bursa'nın değil, tüm Türkiye'nin üstüne çöken işgal karanlığını simgeliyordu.
Yunan işgali, tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da olanca çirkinliğiyle kendini gösterdi. 1925 tarihli “Bursa Vilayetinde Yunan Fecaiyi” adlı esere göre Yunan işgali sırasında Bursa merkezde 822 kişi şehit edildi. 383 kişi yaralandı. 5617 kişiye işkence edildi. 128 kadının ırzına geçildi. 5617 kişi hapsedildi. 455 kişi esir alındı, sürgün edildi. Bursa merkezde mezalime uğrayan Türklerin sayısı 7974 kişiyi buldu.
30 Ağustos 1922'de Başkomutan Meydan Muharebesi kazanıldıktan sonra 3. Kolordu kuzeyden, Kocaeli Grubu ise güney doğudan Bursa'ya ilerledi. Yunan orduları, 10 Eylül 1922 akşamı Bursa'yı terk etti.
11 Eylül 1922 sabahı 3. Kolordu Komutanı Şükrü Naili (Gökberk) Paşa Bursa'ya girdi. Böylece 2 yıl 2 ay 2 günlük işgal sona erdi.
TBMM kürsüsündeki o kara örtü kaldırıldı.