Türk mutfağının geleneksel mezelerinden olan humus, nohut, tahin, zeytinyağı, limon suyu ve sarımsağın birleşiminden oluşuyor.
Bazı bölgelerde meze, bazı bölgelerde ise ana yemek olarak tüketilmesine rağmen, birçok restoranda, markette ve hatta benzin istasyonlarında hızlı ve kolay bir atıştırmalık seçeneği olarak bulunabiliyor.
EatingWell'e göre humus, içerdiği vitamin ve minerallerle sağlığa da inanılmaz faydalar sağlıyor. Peki haftada sadece bir kez humus tüketirseniz ne olur?
1. Sağlıklı kilo yönetimini destekler
Bitki bazlı protein ve lif kaynağı olan humus, daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olabilir. Eğer 2 çorba kaşığı porsiyon boyutuna sadık kalınırsa, diğer birçok mezeyle karşılaştırıldığında kalorisi de oldukça düşük bir mezedir.
2. Sindirimi desteklemeye yardımcı olur
Araştırmalar, humustaki lifin vücudumuzdaki iyi bağırsak bakterilerini beslemeye ve mikrobiyota çeşitliliğini artırmaya yardımcı olabileceğini doğrular.
3. Kalp sağlığını iyileştirebilir
Humus içerisindeki besinler, -özellikle nohut ve tahin- kalp sağlığı açısından bazı etkileyici faydalara sahiptir. Nohut kalp sağlığına faydalı çoklu doymamış yağlar (PUFA'lar) içerirken düşük doymuş yağ içeriğine sahiptir.
Bununla beraber, tahinde bulunan sesamin ve sesamol adlı antioksidanlar, anti-enflamatuar etkilere sahiptir. Araştırmalar, tahindeki bu bileşiklerin potansiyel olarak toplam kolesterol ve LDL seviyelerini düşürmedeki etkinliğini de destekliyor.
4. Stabil kan şekeri seviyelerini teşvik eder
Humus, haftada bir tüketildiğinde kan şekeri seviyelerini düzenlemeye ve dengelemeye yardımcı olabilecek bir protein ve lif içeriğine sahiptir.
Düzenli olarak humus tüketmek vücudumuza birçok fayda sağlayabilir.
Haftada bir düzenli olarak tüketilen humus, içeriğinde kan şekeri seviyelerindeki potansiyel iyileşmelerden kalp sağlığının düzelmesine kadar pek çok fayda barındırıyor.