Muradiye Camii, Mimar Sinan
Mimar Sinan'ın eserlerinde sıkça gördüğümüz baykuş figürünü fark edenler hayrete düşüyor! Baykuş figürü dünyada nasıl biliniyor? Neyi sembolize ediyor? Peki Mimar Sinan'ın eserlerindeki baykuş figürünün anlamı ne?
Baykuşlar Anadolu'da uğursuzluğun ve ölümün sembolü olarak görülür. Yunan kültüründe ise bilgeliği, Mısır'da ise uygarlığı temsil ederdi.
Kadim Türk kültüründeki yeri ise, keskin görüşlü, etrafı gözeten ve geceleri uyumayan baykuş sezgileriyle ön plana çıkar. Bu nedenle Türk kültüründe bilge baykuş olarak anılır.
Mimar Sinan, Mihrimah Sultan Camii, Üsküdar
Eski Türk eserlerinde de (Kutatgu Bilig ve Manas Destanı) baykuş figürüne yer verilir. Kadim Türkçe'de baykuşa "ugi" ismi verilirdi.
Selimiye Camii
İslam'da baykuşun yeri nedir?
"Baykuş ötmesinde şer yoktur. Herhangi bir şeyde uğursuzluk da yoktur" hadisi bulunmaktadır. Hz. Süleyman ise baykuştan daha nasihatçı kuş olmadığını söylemiştir.
Mimar Sinan'ın camilerinde yer alan mukarnas yapılarında sıklıkla baykuş figürüne rastlanır.
Süleymaniye Camii
Peki nedir bu mukarnas?
İslam mimarisinde, yapılarda görülen geometrik bezeme çeşididir. Mukarnas, “kademeli çıkıntıların olduğu basamaklı çatma tavandan oluşan kubbe ile birlikte başlık türü olup rengarenk alacalı işleme" anlamlarına gelir.
Mimar Sinan Üniversitesi'nin logosunda da baykuş figürü yer almakta.
Mimar Sinan'ın eserlerindeki gizemli baykuş figürünün kadim kültürümüzdeki ve Yunan mitindeki "bilgelik sembolü" şeklinde anlaşılması gerektiği düşünülüyor.
Aydınlık olarak, 9 Nisan Mimar Sinan'ı Anma ve Mimarlar Gününü kutluyor, Mimar Sinan'ı rahmetle ve minnetle anıyoruz...