Mısır, ülkenin güney kesimindeki Luksor kentinde, 18. Firavun Hanedanlığı (yaklaşık Milattan Önce 1550/1549-1292) krallarına ait son firavun mezarının keşfedildiğini duyurdu.
Yetkililer, Kral 2. Thutmose'e ait mezarı ortaya çıkardıklarını ve bunun Kral Tutankhamun'un mezarının 1922 yılında bulunmasından bu yana yapılan ilk büyük keşif olduğunu açıkladı.
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Eski Eserler Yüksek Konseyi ile Yeni Devlet Araştırma Kurumu arasındaki Mısır-İngiliz ortak arkeolojik misyonunun, Kral 2. Thutmose'un (Milattan Önce 1493-1481) 3 bin 500 yıl öncesine ait mezarını ortaya çıkarmayı başardığı belirtildi.
Eski Eserler Yüksek Konseyi (SCA) Genel Sekreteri Mohamed Ismail Khaled, yaklaşık 3,500 yıllık mezarın Mısır'da son yıllarda bulunan en önemli buluntulardan biri olduğunu ifade etti.
Khaled, arkeologlar yaklaşık üç yıl önce mezarın girişini ve ana geçidini ilk kez keşfettiğinde, Kral Thutmose III'ün eşlerinin mezarına ve Mısır'da firavun olarak hüküm süren tek kadın olan Kraliçe Hatşepsut'un mezarına yakınlığı göz önüne alındığında, ekibin bu mezarın kral eşlerinden birine ait olabileceğini düşündüğünü söyledi.
Kazıda çalışan Mısırlı ekibin başkanı Mohamed Abdel Badie'ye göre, mezar alanının kime ait olduğunun belirlenmesindeki güçlüğe bir de sele maruz kalması nedeniyle kötü durumda olması eklendi.
Ancak mezarın içinde bulunan ve aralarında kaymaktaşından yapılmış küp parçalarının da bulunduğu eserlerin üzerinde Thutmose II ve baş eşi Kraliçe Hatşepsut'un isimlerinin yazılı olması mezarın kime ait olduğuna dair kesin kanıtlar sağladı.
Uzmanlar ayrıca kralın eşi ve aynı zamanda üvey kız kardeşi olan Kraliçe Hatşepsut'un Thutmose II'nin gömülmesine nezaret ettiğini belirledi.
Mısırlı yetkililer, keşfedilen eserlerin bölgenin tarihi ve Thutmose II'nin hükümdarlığı hakkındaki bilgi birikimine önemli katkılar sağladığını ifade etti.
2022'de başlayan kazı, İngiltere'deki Yeni Krallık Araştırma Vakfı'ndan uzmanlarla işbirliği içinde yürütüldü.