Yüzyıllar boyu farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan topraklar, aynı zamanda bu medeniyetlerin bıraktığı eserlere de sahip çıkıyor.
Binlerce yıl öncesinden kalma pek çok yapı, geçmiş medeniyetleri daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.
Aynı zamanda geçmiş çağlardaki insan aklını ve bu aklın nasıl geliştiğini anlamamıza da yardımcı oluyorlar.
Peki dünyanın en eski yapıları hangileri?
10. Sechin Bajo, Peru - MÖ 3500
Sechin Bajo, Peru'nun Lima kentinin 370 kilometre kuzeyinde, Casma Vadisi'nde yer alan 30 hektarlık bir arkeolojik alandır. Sechin Bajo, işgal edildiği zamanlardan kalma binalara sahiptir. MÖ 1800 ve 1900 yıllarında İnka öncesi kültürün başkenti olduğuna inanılmaktadır. Yakın zamanda yapılan arkeolojik kazılarda MÖ 3500 yıllarına tarihlenen dairesel bir taş plaza ortaya çıkarılmıştır.
9. Pentre Ifan, Galler - MÖ 3500
Pentre Ifan Mezar Odası, Galler'in Pembrokeshire bölgesinde yer alan megalitik (taşlı) bir mezar odasıdır. MÖ 3500 yıllarında inşa edilmiş olup, Ivan'ın Köyü anlamına gelmektedir. Pentre Ifan Mezar Odası, bölgede yapılan kazılarda yerden 2,4 metre yükseklikte üç devasa taş üzerinde dengelenmiş 16 ton ağırlığında ve 5 metre uzunluğunda bir kapak taşının ortaya çıkarılmasıyla ortaya çıkmıştır.
8. Listoghil, İrlanda - MÖ 3550
Listoghil, İrlanda'da tarihi bir merkezi mezardır. Carrowmore mezarları ülkedeki dört ana geçit mezarlığından birini oluşturuyor. Listoghil'in MÖ 3550'de kurulduğuna inanılıyor.
7. West Kennet Long Barrow, İngiltere - MÖ 3650
West Kennet Long Barrow, yeni Taş Devri olarak bilinen M.Ö. 3650 yıllarına tarihlenen odacıklı mezarlardan oluşan bir kümedir.
6. Ggantija, Malta - MÖ 3700
Ġgantija Tapınakları dünyanın en eski serbest duran anıtları arasında yer almakta olup, Stonehenge ve Mısır piramitlerinden önce gelmektedir. Toplam 3.155 hektarlık bir alanda yer alan tapınaklar, devasa Bronz Çağı yapılarıyla dikkat çekmektedir.
5. Knap Of Howar, İskoçya - MÖ 3700
Knap of Howar, İskoçya'nın Orkney bölgesindeki Papa Westray Adası'nda bulunan bir Neolitik (yeni taş çağı) yerleşim yeridir. Alanda korunan yapı, kuzey Avrupa'daki en eski taş ev olarak kabul edilir.
4. Monte D'Accoddi, Italya - MÖ 4000
Monte d' Accoddi, İtalya'nın basamak piramidi olarak adlandırılan bir arkeolojik alandır. Bu alanın en eski bölümleri M.Ö. 4000 ila 3650 yıllarına kadar uzanmaktadır ve tarihçiler, giriş veya odaların olmaması nedeniyle buranın bir sunak veya tapınak olduğunu varsaymışlardır.
3. Tümülüs Saint-Michel, Fransa - MÖ 4500
Saint-Michel Tümülüsü, kuzeybatı Fransa'da Carnac'ın doğusunda yer alan taşlı bir mezar höyüğüdür. Tarihi M.Ö. 4500'lere kadar uzanan bu höyük 12 metre yüksekliğinde, 125 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olup kıta Avrupa'sındaki en büyük mezar höyüğüdür. Saint-Michel Tümülüsü'nün tepesinde, güzel manzaranın, Quiberon Körfezi'nin ve Rhuys yarımadasının klasik manzaralarını sunan bir şapel bulunmaktadır.
2. Bougon Tümülüsü , Fransa - MÖ 4700
Memo Travel'a göre Bougon Tümülüsü, insanlığın Neolitik dönemdeki tarihine, tarım topluluklarının ortaya çıkışına, taş cilalama, dokuma, çömlekçilik gibi yeni teknolojilere ve insan yerleşimlerine dair bir önizleme sunuyor. Zira Neolitik dönemde ölüler adaklarla gömülüyordu ve yapılan kazılar söz konusu yaşam tarzını kanıtladı.
1. Barnenez, Fransa - MÖ 4850
Fransa'nın Brittany bölgesinde yer alan Barnenez Cairn, dünya üzerindeki en eski yapılardan biridir ve tarihi MÖ 4850 yılına kadar uzanmaktadır. Fransa Ulusal Anıtlar Merkezi'ne göre, cilalı taş kullanımı, hayvancılık ve tarımın başladığı Neolitik dönemin bir temsilidir.