Geride bıraktığımız 2023 yılının en önemli gündemlerinden olan savaş, gelecekte de dünyaya hükmedecek gibi görünüyor.
Pek çok insana göre, 3. Dünya Savaşı kaçınılmaz bir şekilde gerçekleşecek.
Böyle bir senaryoda, Üçüncü Dünya Savaşı'nın patlak vermesi halinde insanlara kurtulma olasılığı sunan, son derece tarafsız bazı ülkeler öne çıkıyor.
Bu ülkelerin aynı zamanda coğrafi uzaklıkları ve bol kaynaklarıyla küresel çatışma fırtınasını atlatmak için ideal yerler oldukları düşünülüyor.
Peki 3. Dünya Savaşı çıkarsa en güvenli ülkeler hangileri olacak?
1. ANTARKTİKA
Bir ülke olmasa da, en güneydeki geniş kıta olan Antarktika, insan nüfusundan izolasyonu nedeniyle bu listede yer alıyor. Nefes kesici manzaraları ve buzlu arazileriyle tanınan bu kıta, gezegenin en güney noktası olması nedeniyle, neredeyse hiç kimse tarafından ziyaret edilmiyor.
2. FIJI
Geniş Pasifik Okyanusu'nda yer alan Fiji, mütevazı nüfusu ve sakin bir dış politikaya olan bağlılığıyla izole bir ada ülkesi olarak öne çıkıyor. Yemyeşil ormanları, zengin maden kaynakları ve bol balıkçılık alanları Fiji'yi küresel belirsizliklerin ortasında cazip bir sığınak haline getiriyor ve potansiyel tehditlerden uzakta huzurlu bir sığınak sağlıyor.
3. İZLANDA
İzlanda, Küresel Barış Endeksi listesinin başında yer alıyor ve bu da İzlanda'yı gözlerden uzak bir cennet haline getiriyor. Bol miktarda tatlı su rezervi, deniz kaynakları ve yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olan İzlanda, kendi kendine yetmeyi başararak temel kaynaklar için diğer ülkelere bağımlı olma endişelerini azaltıyor.
4. GRÖNLAND
Grönland'ın uzak ve dağlık arazisi, bir saldırı durumunda hayatta kalmak için avantajlı bir konum olmasını sağlıyor.
5. YENİ ZELANDA
Yeni Zelanda, saklı kalmış ve gelişmiş bir başka ülke olarak öne çıkıyor. Verimli toprakları, temiz suyu ve kendi gıdasını üretme kabiliyetiyle Yeni Zelanda'nın dağlık arazileri olası bir istilaya karşı doğal sığınaklar sunuyor.
6. İRLANDA
İngiltere'deki potansiyel çatışmaya yakınlığına rağmen, İrlanda tamamen bağımsız bir dış politika sürdürüyor ve NATO üyeliğinden kaçınıyor. Askeri tarafsızlığı ve dış çatışmalar için hükümet onayı ve BM yetkisi gerekliliği İrlanda'yı tarafsız bir ülke haline getiriyor.
7. İSVİÇRE
Siyasi tarafsızlığıyla tanınan İsviçre dağlık bir araziye, denize kıyısı olmayan bir coğrafyaya ve çok sayıda nükleer sığınağa sahip. Nükleer bombalar ülkeye düşse bile, İsviçre halkı sığınaklarla iyi korunabilir ve etrafı dağlarla çevrili olduğundan savaştan zarar görmüş komşu ülkelere karşı zorlu bir savunma oluşturabilir.
8. ENDONEZYA
Endonezya'nın bu listede yer alması, 'özgür ve aktif' bir dış politika ile somutlaşan, küresel siyasi meselelerde geleneksel olarak tarafsız konumundan kaynaklanıyor. Ülke uluslararası meselelerde bağımsız hareket etmeye odaklanırken, aynı zamanda küresel barışı destekliyor.