Bir NASA uzay aracının yaptığı çarpıcı keşfe göre, güneş sisteminin en küçük gezegeni olan Merkür, yüzeyinin altında büyük zenginlikler barındırıyor olabilir.
Space.com'un haberine göre bilim insanları, NASA'nın MESSENGER uzay sondasından elde edilen verilere dayanarak Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür'ün 10 mil (yaklaşık 16 kilometre) kalınlığında bir elmas tabakası içerebileceğini belirledi.
Merkür'ün yüzeyi, özellikle de bir karbon türü olan grafitin koyu renkli lekeleri, bilim insanlarının onlarca yıldır kafalarını kurcalıyordu.
Bu lekeler, gezegenin bir zamanlar karbon açısından zengin bir magma okyanusuna sahip olabileceğini ve magma yüzeye sızdığında bu lekelerin oluşmuş olabileceğini düşündürüyor.
Ortaya çıkan yeni veriler ve gezegenin yüzeyindeki kütlenin yeniden değerlendirilmesi, mantonun grafit değil, değerli elmas içerdiğini gösteriyor.
KU Leuven'de doçent olan ekip üyesi Olivier Namur, Space.com'a yaptığı açıklamada,
“Manto-çekirdek sınırındaki basıncın yeni tahmini göz önüne alındığında ve Merkür'ün karbon açısından zengin bir gezegen olduğunu bildiğimizde, manto ve çekirdek arasındaki arayüzde oluşacak karbon içeren mineralin grafit değil elmas olduğunu hesaplıyoruz,” dedi.
Açılımı “Merkür Yüzeyi, Uzay Ortamı, Jeokimya ve Menzil” olan MESSENGER, 2004 yılında fırlatıldı ve 2011-2015 yılları arasında Merkür'ün yörüngesinde dolaşarak gezegenin tamamını haritalayan ve jeolojisi ile manyetik alanı hakkında veri toplayan ilk uzay aracı oldu.
MESSENGER sayesinde ulaşılan bulguları Nature Communications dergisinde yayınlayan ekip, 3.950 Fahrenheit (2.176.66667 Santigrat) dereceye kadar ulaşan sıcaklıklarla, Merkür'ün kabuğunun altındaki koşulları taklit etmek için büyük hacimli bir pres kullandı.
Testler, bilim insanlarının gezegende bulunan minerallerin gezegenin erken tarihinde nasıl tepki vereceğini görmelerini sağladı.
Peki Merkür'de elmas nasıl oluşmuş olabilir? Olivier Namur'a göre elmas oluşumu 2 süreçle gerçekleşti.
“Elmasın iki süreçle oluşmuş olabileceğine inanıyoruz. Birincisi magma okyanusunun kristalleşmesi. İkincisi ve en önemlisi, Merkür'ün metal çekirdeğinin kristalleşmesi.”
Namur'a göre, metal kadar yoğun olmayan elmas, çekirdek ve manto arasında dinlenmeden önce Merkür'ün çekirdeğinin tepesine doğru süzülmüş ve zaman içinde büyümeye devam eden küçük bir elmas tabakası oluşturmuş olabilir.
NASA tarafından açıklanan verilere göre, Merkür'ün kilometrelerce elmas içerdiği tahmin ediliyor.
Bilim insanları, Merkür ve elmas oluşumunun, diğer gezegenlerin de oluşumunu anlamada oldukça aydınlatıcı bir yol çizdiğini belirtiyor.
Merkür, içerdiği elmas ve tüm gizemleriyle güneş sisteminde yer almaya devam ediyor.