NASA'nın bilim insanları, Dünya'nın ötesinde uzaylı yaşamı bulmak için "en iyi seçenek" olabilecek bir gezegen tespit ettiklerini düşünüyor.
Çarpıcı yeni bir çalışma, "yalnız olup olmadığımız ya da dışarıda bir yerlerde, dünya dışı yaşam olup olmadığı" sorusunu yanıtlandırmaya çok yakınlaştı.
Uluslararası bir bilim ekibi, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) gözlemlerini kullanarak LHS 1140 b adlı bir ötegezegenin atmosferini analiz etti.
İlk olarak 2017 yılında keşfedilen gezegen, Dünya'nın altı katı kütleye sahip ve M-tipi bir yıldızın yörüngesinde 24,7 günde dönüyor.
Araştırmacılar, gezegenin tıpkı Dünya gibi sıvı su okyanusuna ve hatta nitrojen bakımından zengin bir atmosfere sahip olabileceğini keşfettiler.
Bu keşif, potansiyel olarak yaşanabilir ötegezegen arayışında önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.
Ancak bilim insanları bu keşifle kendilerini kaptırmıyor ve çok daha fazla araştırma yapılması gerektiğinde ısrar ediyor.
Çalışmayı yöneten Profesör René Doyon şunları söyledi:
"Azot bakımından zengin bir atmosfere dair mevcut ipucu daha fazla veriyle teyit edilmeyi bekliyor."
"LHS 1140 b'nin bir atmosfere sahip olduğunu doğrulamak için, en az bir yıl daha gözlem yapmamız gerekiyor ve karbondioksiti tespit etmek için muhtemelen iki veya üç yıl daha gözlem yapmamız gerekiyor."
Bu araştırmaya göre, Dünya'dan 50 ışık yılı uzaklıkta bulunan boncuk gözlü ötegezegen LHS 1140 b, güneş sistemi dışında sıvı halde su keşfetmek için mükemmel bir aday olabilir.