İkinci Dünya Savaşı, tarihin gördüğü, insan kaynaklı en büyük yıkımlardan birisiydi. İnsanlar, hayvanlar, şehirler, tarihi yapılar, hayaller, umutlar… Kısacası dünya üzerinde canlı cansız ne varsa, bu korkunç savaştan bir şekilde etkilendi!
Öte yandan savaş, savaştan sonraki insan yaşamını da ciddi şekilde değiştirdi. Savaş sırasında ortaya çıkan pek çok yenilik ve teknoloji, ilerleyen dönemde değişip dönüşerek, gündelik yaşamın parçası haline geldi. Özellikle de söz konusu savaş olduğu zaman. II. Dünya Savaşı boyunca Naziler daha önce kimsenin hayal dahi etmediği korkunç silahlar tasarladılar.
İşte Güneş Silahı’ndan Amerika Bombacısı’na, Naziler tarafından üretilmiş veya üretilmesi planlanmış 10 inanılmaz silah.
Thor
Resmi adı Karl-Gerät olan bu kuşatma obüsü, Naziler arasında Thor olarak anılıyordu. Çünkü bu isim, inanılmaz Nazi silahları arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan ölüm makinesine çok daha fazla yakışıyordu!
Bu devasa silah, neredeyse bir mavi balina büyüklüğündeydi. Silahın ateşlediği mermilerin her biri ise ortalama bir gergedan boyutundaydı! 1941 yılında Nazilerin envanterinde 6 adet Thor isimli silah bulunuyordu. Yıkım söz konusu olduğunda Nazilerin ne kadar “büyük düşünebileceklerinin” en güzel örneği olan bu silahlar 1945 yılında Almanya’yı ele geçiren Sovyet ve Amerikan orduları tarafından imha edildi.
Zıplayan bomba
II. Dünya Savaşı’nı ne pahasına olursa olsun kazanmak isteyen Naziler, bu hedef için havada, karada ve denizde rakiplerine üstünlük kurmalıydı. Bu nedenle silah teknolojilerini geliştirmek için var güçleriyle çalışıyorlardı. Bu yoğun çabanın sonunda kullanışlı olduğu kadar ilginç Nazi silahları da üretiliyor, en azından üretilmesi planlanıyordu. Zıplayan bomba da o ilginç silahlardan biriydi.
1943 yılında Nazi Almanya’daki bazı barajlar, İngiliz kuvvetleri tarafından yok edildi. Bu saldırılarda Nazilerin daha önce karşılaşmadığı son derece ilginç bir bomba kullanılıyordu. Naziler ise karşı karşıya oldukları bu gizemli bomba türünün ne olduğunu, topraklarına düşen ve patlamayan bir bomba sayesinde anlayabildi: Zıplayan bomba.
Zıplayan bomba devasa boyutlarına rağmen içerisindeki motor sayesinde, su üzerindeki hedeflere ulaşabiliyordu 9 bin kilodan daha ağır olduğu halde su üzerinde zıplayabiliyor, bu sayede su altı mayınları tarafından imha edilemiyor ve hedefine ulaşabiliyordu. Naziler bu ilginç silahın kendilerine ait versiyonunu yapmak için çalışmalara başladılarsa da hiçbir zaman etkili bir prototip geliştiremediler. Bu nedenle Nazilerin zıplayan bomba projesi başladıktan kısa süre sonra iptal edildi.
Kavisli tüfek
Naziler, II. Dünya Savaşı boyunca savaş teknolojilerini geliştirmek için yoğun bir çaba harcadı. Nazilerin hedefleri arasında, daha önce hiç kimsenin hayal dahi etmediği silahları savaş meydanlarında kullanmak gibi sıra dışı şeyler de vardı, standart silahlara eklenecek yeni özelliklerle, savaş sahasında bir adım öne geçmek gibi makul düşünceler de. İşte kavisli tüfekler de Nazilerin bu “makul hedefleri” doğrultusunda üretilen silahlardan biriydi.
Namlusu, bugün alışık olduğumuz silahların aksine kavisli bir yapıya sahip olan tüfekler, Nazi askerlerine siperlerin veya duvarların arkasından ateş etme imkânı sağlaması amacıyla tasarlanmışı. Ancak tüfeklerin kavisli yapısı, birkaç yüz atıştan sonra namluların parçalanmasına sebep oluyordu. Bu nedenle oldukça ilginç bir görünme sahip olan bu Nazi silahı, savaş meydanlarda çok kısa bir süreliğine kullanıldı.
Güneş Silahı
Naziler, savaş boyunca büyük küçük pek çok yeni silah teknolojisine yatırım yapmıştı. Bazıları başarılı oldu, bazıları hayata geçirilemedi. Bazıları son derece ilginçti, bazıları ise gerçekten korkutucuydu. Ancak inanılmaz Nazi silahları arasında zirvede Güneş Silahı ismi verilen akıl almaz silah vardı.
Nazi bilim insanları savaş sırasında, Güneş’i bir silaha çevirmek gibi akla hayale gelmeyecek bir maceraya atıldı. Hedefleri ise korkunçtu. Devasa bir reflektörü uzaya konuşlandırmak, Güneş ışınlarını tek bir merkezde toplamak ve Güneş’ten alınan bütün ısı ve ışık enerjisini tek bir düşman bölgesine odaklayarak düşman bölgesini yok etmek! Neyse ki Nazi bilim insanlarının Güneş’i silaha çevirmek için yeterli vakti olmadı. Savaşın sona ermesiyle, yakalanan Nazi bilim insanlarından bazıları, bu çılgın projeyi hayata geçirmek için 50 ila 100 sene arasında değişen bir süreye ihtiyaçları olduğunu itiraf etti.
Vampir
Nazilerin diğer tuhaf süper silahlarının isimleri göz önüne alındığında, vampir biraz hayal kırıklığı yaratabilir. Bununla birlikte, bu cihaz - askerlerin geceleri etkili bir şekilde ateş etmesine izin veren kızılötesi bir silah - Naziler için son derece faydalıydı.
Aslında bir dizi vampir, savaşın son aşamalarında kullanıldı. Bununla birlikte, diğer birçok Nazi projesi gibi, bu savaşı buhar kazandı ve Vampir'in potansiyeline ulaşma şansı olmadı.
İnsanlı bombalar
Tahmin ettiğiniz gibi, başta Adolf Hitler olmak üzere pek çok üst düzey Nazi için hedefe ulaşmak, herhangi bir insanın yaşamından çok daha önemliydi. Bu sebeple Nazi askerleri düşman askerleri için ne kadar korkutucuysa, kendileri için de o kadar korkutucu bir silah kullanmaya mahkûm edilmişti: İnsanlı bombalar!
Bu ilginç silah, küçük bir uçak görünümüne sahipti ancak gerçekte ölümcül bir bombadan başka bir şey değildi. Silahın avantajı ise bir doğrudan, bir insan tarafından yönlendiriliyor olmasıydı. Yani bu silahın içerisinde bir asker yer alıyor ve bombayı hedefe doğru uçuruyordu. Elbette hedefine ulaştığı zaman kendisi de bombayla birlikte paramparça oluyordu.
Ancak Hitler’in bazı danışmanları, onu bu “intihar silahlarının” Alman savaş geleneğinin bir parçası olmadığına ikna etti ve insanlı bombalar Nazi ordusu envanterinden çıkarıldı.
Büyük Gustav
Bazı üst düzey Nazi yetkilileri için bir silahın yalnızca ölümcül olması yeterli değildi. Onlara göre Nazi silahları ölümcül, korkutucu, büyük ve görkemli olmalıydı. Büyük Gustav ismi verilen silah da Nazilerdeki bu gösteriş tutkusu nedeniyle üretilmişti.
Özellikle Fransız savunma hattındaki hedefleri yok etmek amacı taşıyan bu devasa demir yolu silahı, her biri 7 ton ağırlığa sahip mermileriyle kilometrelerce uzaktaki hedefleri bile imha edebiliyordu. Silahın, yalnızca montajı için bile en az 250 görevlinin aynı anda çalışması gerekiyordu. Büyük Gustav, şimdiye kadar üretilen en büyük, en ağır ve en gösterişli silahlardan biriydi.
Meşgul Lizzie
Orijinal adı V-3 olan bu savaş topu, Nazi askerleri arasında Meşgul Lizzie olarak isimlendirilmişti. Çünkü düşman mevzilerini durmaksızın bombalamak gibi bir “meşguliyeti” vardı.
Londra’daki belirli sığınakları yok etmek amacıyla üretilen savaş topu o kadar büyüktü ki, silahın kullanılabilmesi için, bir yamaca inşa edilmesi gerekiyordu.
Amerika Bombacısı
Adolf Hitler’in Amerika Birleşik Devletleri’nin en önemli şehirlerinden biri olan New York’u “alevler içerisinde görmek” gibi bir hayali olduğu söyleniyor. Bu tarihsel bilginin doğru olup olmadığını tespit etmek kolay değil. Ancak ABD’yi özellikle de New York’u bombalamak için özel olarak geliştirilen bu Nazi silahı düşünüldüğünde doğruluk payı olabilir.
1942 yılında Naziler, Junkers Ju 390 isimli uçağı, uzun mesafeler aşabilecek, New York’u bombalayıp geri dönebilecek şekle getirebilmek için çalışmalara başladı. Silahın adı bile hazırdı: Amerika Bombacısı. Uçak, bir iki test uçuşu yaptıysa da 1944 yılında Almanya’nın düşmesiyle proje hiçbir zaman tamamlanamadı.
Top tankı
Bazı ilginç Nazi silahları, bugün bile gizemini koruyor. Kugelpanzer (top tankı) olarak isimlendirilen bu silahın tam olarak ne amaçla üretildiği ve nasıl çalıştığı ise bütünüyle bilinmiyor. Var olan tek top tankı ise savaşın sonunda Sovyet askerleri tarafından ele geçirilmişti.
Ölüm ışını Betatron
Alman bilim adamları ilk olarak 1930'larda Betatrons (resimde) olarak bilinen parçacık hızlandırıcıları geliştirdiklerinden, daha sonra bu teknolojiyi X-ışını silahları oluşturmak için kullanabildiler. Nazi bilim adamları, bu betatronları uçak motorlarını devre dışı bırakabilecek ve hatta pilotları radyasyon patlamaları yoluyla öldürebilecek X-ışını jeneratörlerine ve toplara dönüştürmeye çalıştılar. Bununla birlikte, bu "ölüm ışınları", Amerikan kuvvetleri işgal etmeden önce hiçbir zaman kullanılamadı.
Hava tokmağı
II. Dünya Savaşı’nın sonlarına gelindiğinde, Nazi Almanya’sı pek çok büyük sorunla mücadele ediyordu. Ancak bunların en önceliklisi, ardı arkası kesilmeyen hava saldırılarıydı. Müttefik Kuvvetler Alman şehirlerini yerle bir ediyordu. Ancak Naziler, bu hava ablukasını kırmak için kararlıydı. İşte, hava tokmağı projesi bu karalılığın bir ürünü olarak ortaya çıkmıştı.
Hava tokmağı projesinde uygulanacak plan son derece basit ve etkiliydi. Özel olarak tasarlanan Nazi uçakları, düşman bombardıman uçaklarını doğru süzülecek ve düşman uçağının kanatlarına veya kuyruk kısmına çarpacaktı. Bunun içinse üretilen uçaklarda özel olarak geliştirilen çelik kanatlar ve tokmak şeklinde bir burun yer alacaktı. Ancak Müttefikler, 1945 yılında hava tokmağı projesinde kullanılmak üzere inşa edilen fabrikayı bombaladığında, proje sonsuza kadar rafa kaldırılmış oldu.
Kaynak 1: Listelist
Kaynak 2: ati