Uzmanlar, somon balığının besin açısından sanıldığı kadar zengin olmayabileceğini ortaya koydu.
Cambridge Üniversitesi, Lancaster Üniversitesi, Stirling Üniversitesi ve Aberdeen Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından Nature Food'da yayınlanan bir çalışma, çiftlik somonu üretiminin dokuz besin maddesinden altısının (kalsiyum, iyot, demir, omega-3, B12 vitamini ve A vitamini) kaybına neden olduğunu ortaya koydu.
Somon balığı yerine için uskumru, hamsi ve ringa gibi balıkların tercih edilmesini gerektiğinin altını çizen uzmanlar, bu balıkların kalsiyum, omega-3 ve B12 gibi insan sağlığı için son derece faydalı besinler içerdiğini belirtti.
Çalışmada, kalsiyum miktarlarının diğer balıklarda somon balığına göre beş kat daha yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca iyotun dört kat daha yüksek olduğu, demir, omega-3, B12 vitamini ve A vitamininin ise sadece somon filetosunda bulunan miktarın 1,5 katından fazla olduğu tespit edildi.
Araştırmacılar, uskumru ve hamsi gibi balıkların üçte birini tüketmenin, tükettiğimiz besin ve vitamin miktarını en üst düzeye çıkarabileceğini buldular.
Bilim insanları, bu çalışmanın önerilerinin "küresel besin eksikliklerinin" giderilmesine yardımcı olabileceğinin altını çizdi.