Dünya genelinde ölümün önde gelen nedenlerinden ilki kalp hastalıklarıdır. Uzmanlara göre kalp hastalıkları yüksek kolesterol ile bağlantılı.
Yüksek kolesterolde tüketilen besinler, fazla kilolu olmak, hareketsiz bir yaşam tarzı, yaş, aile geçmişi ve genel sağlık durumu oldukça etkili.
Peki özellikle hangi besinleri tüketmek kalbe daha zararlı?
Tuz ve şeker
Tuz ve şekerin fazla tüketimi oldukça zararlıdır. Düşük tuzlu beslenme kan basıncını dengelemeye yardımcı olurken, düşük şeker içeren bir diyet de hem kilo alımını önler hem de gizli şeker ve diyabeti kontrol altına almaya yardımcı olur.
Trans ve doymuş yağlar
Doymuş yağ; tereyağ, yağlı etler, hindistan cevizi, palm yağı, unlu mamüller, tam yağlı süt ürünleri, derin yağda kızartılmış yiyecekler ve işlenmiş besinlerde bulunur.
Trans yağlar ise; tereyağ, yine tam yağlı süt ürünleri, peynir, hidrojene yağ içeren besinler, sığır ve kuzu etinde doğal olarak mevcuttur. Her yağ kan yağlarında artışa sebep olup, kötü kolesterol seviyelerini yükseltir ve kalp hastalık riskini artırır.
Kremalı kahveler
Kremalı kahveler aşırı derecede şeker ve trans yağ içerir. Bu nedenle uzak durulmasında fayda vardır.
İşlenmiş et
İşlenmiş et, raf ömrünün uzun olması için kurutulmuş, tuzlanmış, fermente edilmiş ya da tütsülenmiş et olarak adlandırılır.
Bu yiyecekler birçok kişi tarafından sevilse de düzenli ve çok miktarda tüketmek kalp sağlığına zarar verebilir.