Besinlerin yıkanması, bakterilerden arınabilmeleri ve güvenle tüketebilmemiz için önemli bir adımdır.
Ancak bazı besinler yıkandığında, yıkanmadan önceki hallerinden daha zararlı hale gelebiliyor.
Besin değerini yitirecek dereceye gelen bu yiyeceklerin asla yıkanmaması gerekiyor.
Peki asla yıkanmaması gereken o besinler hangileri?
1. Kuru Fasülye
Üzerinde doğal bir bakteri tabakası bulunan kuru fasülye, bu tabaka sayesinde fermantasyon sürecine girer. Kuru fasülye yıkandığında bu bakteri tabakası ortadan kaybolur ve fermantasyon süreci engellenmiş olur.
2. Mantar
Doğal emici bir yapıya sahip olan mantarlar, yıkandıklarında suyu emerler. Bu durum, hem mantarın dokusunu bozar hem de lezzetini azaltabilir.
3. Yumurta
Yumurtaları marketten gelir gelmez yıkayarak buzdolabına kaldırmak, yumurtanın besin değerini düşürebilir. Yumurtayı kırmadan hemen önce yıkamak tercih edilir.
4. Tavuk
Tavukların yıkanması bakteri yayılımına neden olabileceğinden, yıkamak yerine eğer gerekli görülürse kağıt havlu ile temizlenmesi önerilir.
5. Pirinç
Genellikle aksini duysak da, nişastasından arındırmak için pirinçleri yıkamaya gerek yoktur. Sıcak su içinde bekletilen pirinç, nişastasından arınacaktır.