Ömrü 15 gün olan Cehrilik Laleleri Yozgat'a özgü bir lale türüdür. Yozgat'ın Cehrilik bölgesinde doğada kendiliğinden yetişir ve her yıl mayıs ayının ikinci haftası açar.
Peki nedir bu Cehrilik Laleleri'nin hikayesi?
Cehrilik Laleleri'nin hikayesi Gelin Kayası efsanesi ile ilişkilendirilir. Yine aynı bölgede, Cehrilik'te olan bu kayaların unutulmuş efsanesi duyanları hayrete düşürüyor. İşte o unutulmuş efsanesi:
Yozgat'taki Nohutlu Tepesi’nin arkasında bulunan Cehrilik yakınlarında deveye binmiş geline benzeyen kayalar bulunmaktadır. Bu kayalara " Gelin Kayası "denir. Efsaneye göre köyün birinden gelin alayı gelmektedir.
Eşkıyalar gelin alayını çevirirler. Niyetleri kervandaki gelini alıp esir pazarında satmaktır. Gelin alayının erkekleri eşkıyalarla vuruşurlar ve hayatlarını kaybederler.
Eşkıyalar, gelini ve damadı yakalamak üzeredirler. Yakalanacaklarını anlayan gelin ve damat Allah'a dua ederler. "Allah'ım bizi bu eşkıyaların eline düşürme, bizi ya taş et, ya kuş et" duaları kabul olunur.
Güzel gelinle birlikte eşkıyalar, develer ve atlar oracıkta taş olurlar. Damat ise kuş olup gökyüzüne uçuverir.
Güzel gelinin ağlarken gözünden döktüğü yaşlar sel olur ve orada kırmızı lalecikler bitmeye başlar.
Zamanla bu laleler tüm tepeyi kaplar. Eğrice'de (mayısın ikinci haftasında) Cehrilik Laleleri kırmızı kırmızı açar ve beyaz güvercinler gökyüzünde süzülürler.
İlkbaharda açmaya başlayan laleler yaz boyunca Cehirlik'e apayrı bir güzellik katar. Halk arasında “Laleler Ülkesi” olarak bilinen Hollanda'ya buradan lale tohumları götürüldüğü söylenmektedir.
Yılda bir kez görülebilen Cehrilik Laleleri'nin ubutulmuş efsanesi bu şekilde... Mayıs'ın ortasında açacak bu güzelim laleleri görmeye giderseniz bu listedeki yerlere uğramadan dönmeyin:
Güzelliği ile dillere destan biricik Cehrilik Laleleri'ni görmek için Yozgat merkezden Yozgat-Boğazkale (Hattuşa) yolu üzerinde bulunan Cehillik Yaylası'na varmanız gerekir. Görecekler için şimdiden iyi yolculuklar!