İşte bir zamanlar yaşamış olan bu devasa canlılarla ilgili ilginç bilgiler...
1- Milyarlarca T-rex vardı
Fosil kalıntılarına baktığımızda Tyrannosaurus Rex yani kısaca T-Rex’lerin nadir görülen bir dinozor türü olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bilim adamlarının tahminine göre yaklaşık 2,5 milyar T-Rex vardı.
Bu rakam T-Rex’lerin tüm zaman boyunca toplam rakamı. Yani hiçbir zaman bu kadar kalabalık bir popülasyon ile bir arada yaşamadılar. Aynı dönem içerisinde ortalama 20.000’i canlı olarak bulunuyordu. Yine de bu sayı çok T-Rex demek…
2- Spinosaurus muhtemelen suda yaşıyordu
Paleontologlar yıllarca, Spinosaurus’un nehirlerin yanında durarak, balıkları avladığına inanıyorlardı. Ancak yeni keşfedilen bir kuyruk fosili ve Spinosaurus’un yoğun kemikleri, türün suda yaşadığını ve yüzerek suda avını yakaladığını gösteriyor.
3- Dinozorlar yok olurken köpek balıklarına hiçbir şey olmadı
Bir asteroit dünyaya çarptığında ve karada yaşayan tüm dinozorları yok ettiğinde, köpek balıkları yüzeydeki yaşanan yok oluştan habersiz bir şekilde balık yemeye devam etti. Araştırmacılar , köpekbalığı diş çeşitliliğinin neslinin tükenmesinden önce ve sonra nispeten değişmeden kaldığını ve bunun köpekbalıklarını o kadar fazla etkilemediğini gösteriyor.
4- “Ölüm Meleği” isimli bir dinozor vardı
Sıradan bir T-Rex oldukça kötüdür, ancak paleontologlar yakın zamanda bir tyrannosaurid alt grubu tanımladılar ve buna Yunanca “Ölüm Meleği” anlamına gelen Thanatotheristes adını verdiler.
“Korku Yaratan” isimli dinozor
Arjantin’deki dinozorları inceleyen eden bilim adamları, yırtıcı Abelisauridae familyasında yeni keşfedilen bir türe “Llukalkan aliocranianus” veya “Korkuya Sebep Olan, Korku Yaratan” adını verdiler .
Dinozorlar da kanser oldu
Kanada’da kabaca 75 milyon yıllık bir kayadan bir dinozor kemiğini inceleyen bir paleontolog ve patolog ekibi, osteosarkom-kötü huylu kemik kanseri kanıtı keşfetti. Araştırmacılar, kanserin yeterince ilerlemiş olduğu ve muhtemelen hayvanın geri kalanına yayıldığı sonucuna vardı.
Tüylü mamutlar yeniden dünyada dolaşabilir
Yünlü Mamutlar tam olarak dinozor değildiler, ancak bu tarih öncesi filler dinozorlara beraber yaşıyorlardı.
Biyobilim ve genetik şirketi Colossal, mamutları geri getirebilmek için 15 milyon dolarlık fon topladı. Bilim insanları, mamut melezlerin DNA’larını toplayarak laboratuvar ortamında embriyo üretmeye çalışacak.
Karşınızda “Harika Tavuk” (Wonderchicken)
Kuşlar ve dinozorlar Avemetatarsalia adı verilen aynı aileden gelmektedir. 67 milyon yıl öncesinden bir fosil bulundu ve bu fosil bildiğimiz en eski tavuk. Kuşlar dinozorlardan türemiştir, ancak tam olarak bugün yaşayanlar gibi kuşlara evrimleştiklerinde cevap vermek zor olmuştur.
Bu fosil verilerinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Yeni keşfedilen ve iyi korunmuş fosil kafatası, bazı boşlukların doldurulmasına yardımcı olacaktır.
Cambridge Üniversitesi’nden Dr Daniel Field, “Bu eşsiz bir örnek: biz ona ‘harika tavuk’ diyoruz” dedi.
Dinozorların yok oluşu Göktaşı Dünya’ya çarpmadan önce başlamış olabilir
66 milyon yıl önce bir asteroid dünyaya çarptığında ve tüm dinozorları öldürdüğünde, halihazırda gerçekleşen bir süreci hızlandırmış labilir. Bristol Üniversitesi’ndeki bilim adamları , dinozorların yok olma olayından 10 milyon yıl önce düşüşte olduğunu ve dinozorların düşüşünü hem serinleyen bir iklime hem de otobur kaybının neden olduğu dengesiz ekosistemlere bağladığını düşünüyor.
Bath Üniversitesi’nden bilim adamları ise bu teoriye katılmıyor.
Kaynak: megabayt.com