Ordular hakkında değerlendirmeler Sputnik International'a
Sıralama Global Fire Power'a aittir.
5. SUUDİ ARABİSTAN
Suudi Arabistan Krallığı, 2023 yılında 69,1 milyar dolarlık askeri bütçesiyle, en büyük askeri bütçeler açısından sürekli olarak dünyanın ilk on ülkesi arasında yer almakta (örneğin 2022 yılında beşinci sıradaydı).
Suudi Silahlı Kuvvetleri 257 bin aktif personele sahiptir ve bu personel Kara Kuvvetleri (75 bin), Deniz Kuvvetleri (10 bin seçkin Deniz Piyadesi dahil 40 bin), Hava Kuvvetleri (25 bin), Hava Savunma Birlikleri (16 bin) ve Stratejik Füze Gücü birlikleri (2 bin) şeklinde dağılmıştır.
Krallık askeri teçhizatının büyük bir çoğunluğu (yaklaşık yüzde 80) için ABD'ye güvenirken, geri kalanının büyük bir kısmını Fransa ve İspanya'dan temin etmektedir. Bu ekipmanlar arasında Abrams tankları ve Bradley savaş araçları, Apache saldırı helikopterleri, Patriot füze sistemleri ve diğer gelişmiş ABD sistemleri yer alıyor.
Suudi Arabistan, 1991 Körfez Savaşı'nda ABD liderliğindeki koalisyonun bir parçası olarak galipler arasında yer almış ve 1990'lar boyunca Irak'ta uçuşa yasak bölge ilan edilen Güney Gözetleme Operasyonu'nda yer almıştır. Krallık ayrıca 2014-2017 yılları arasında IŞİD'e karşı yürütülen savaşta da Batı koalisyonuna katılmıştır.
4. İSRAİL
1948'den bu yana, İsrail bir dizi önemli savaşa katıldı. 1967'deki Arap-İsrail Savaşı'ndan başlayarak, 20. yüzyılın geri kalanında ve 21. yüzyılın başlarına kadar İsrail, bölgesel güçlerin birleşik kuvvetlerine ve Filistin intifadalarına karşı savaşma yeteneğini gösterdi.
Ancak bu çatışmalar, komşu ülkelerin İsrail ordusunu konvansiyonel kara savaşında mağlup edebilmesinin zorluklarını gösterse de simetrik olmayan savaş prensipleri para, silah ve teknoloji avantajlarına rağmen İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) yenilmez bir savaş gücü olmadığını gösterdi.
Bu durum, özellikle 2006 Lübnan Savaşı'nda açıkça ortaya çıktı. Önceki çoğu çatışmanın aksine İsrail hızlı bir zafer elde edemedi. Aslında, 1 ay süren çatışmada IDF, 121 askerin ölümü ve bin 244'ünün yaralanması, el yapımı patlayıcılar ve taşınabilir tanksavar silahları tarafından 20 son nesil Merkava ile diğer tankların imha edilmesi hasar görmesiyle yüzleşti.
Tarih, şu anda devam eden Gazze savaşında kendini tekrar ediyor gibi görünüyor. IDF, şehirleri top ve füze saldırılarıyla büyük ölçüde yok etmeyi başarıyor ancak kuşatılmış bölgenin Hamas kontrolündeki alanlarına ilerlemede zorluk yaşıyor.
Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü (IISS), IDF'nin toplam gücünü 169 bin 500 aktif personel ve 465 bin yedek personel olarak tahmin ediyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2022'de İsrail'in askeri bütçesini 23.4 milyar dolar olarak tahmin etti (bu miktarın içinde yıllık 3.18 milyar dolar ABD askeri yardımı da bulunuyor).
IDF'nin üç hizmet dalı bulunmakta: Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri ayrıca Kuzey, Merkez, Güney ve İç Cephe olmak üzere dört ayrı komuta birimi bulunuyor.
İsrail, dünyanın en büyük, en çeşitli ve en kârlı savunma sanayilerinden birine sahip. Kendi üretimi ve dönüştürülmüş/türetilmiş uçak, insansız hava araçları, füzeler, radarlar, elektronik harp sistemleri ve hatta uydular üretiyor. Önemli yerli ürünler arasında Iron Dome, Arrow ve David's Sling hava ve füze savunma sistemleri, Jericho serisi nükleer yetenekli füzeler, Desert Eagle tabanca, Negev hafif makineli tüfek ve Uzi ile Merkava tankları bulunmaktadır.
ABD'nin finansal desteği ile İsrail, en son ve en iyi Amerikan silah sistemlerini satın alabilmiş, Lockheed Martin F-35 savaş jetini alan ilk ülkelerden biri olmuştur.
3. İRAN
İran, Orta Doğu'nun bir diğer önemli askeri gücüdür. Aktif görevdeki 350 bin askerlik ordusu (artı 37 bin Hava Kuvvetleri, 18 bin Deniz Kuvvetleri ve 15 bin Hava Savunma Birlikleri personeli) ve 230 bin askerlik seçkin İslami Devrim Muhafızları.
İran, Orta Doğu'daki en büyük muvazzaf ordulardan birine ve acil durumlarda başvurulabilecek en az 350 bin yedek personele sahiptir. Ülkenin 2022 yılında yaklaşık 6,8 milyar dolara denk gelen bir askeri bütçesi vardı.
İsrail gibi İran da, kuvvetlerine önemli savaş deneyimi sağlayan çatışmalardan payına düşeni almıştır. Bunlar arasında İran-Irak Savaşı da yer alıyor.
1980'lerin sonlarından günümüze kadar İran, hükümeti devirmek isteyen ayrılıkçıları ve yabancı destekli teröristleri karşısına alarak, Hizbullah'a 2006'da İsrail ile çatışması sırasında destek sağlayarak ve 2010'larda IŞİD de dâhil olmak üzere cihatçı milislere karşı Suriye ve Irak hükümetlerini destekleyerek başka çatışmalara da dâhil olmuştur.
İran bir dizi yerli keşif, saldırı ve kamikaze insansız hava aracı; bir dizi balistik ve seyir füzesi (artı yeni bir hipersonik füze - bu yılın başlarında tanıtılan Fattah); Bavar-373 ve 3. Khordad gibi gelişmiş hava ve füze savunma sistemleri; bir dizi radar ve elektronik savaş sistemi üretiyor.
Bunun da ötesinde, ülkenin coğrafyası ve ittifaklar ağı Tahran'a genel askeri gücünü daha da arttıran bir dizi yetenek sağlamaktadır. Bunlar arasında Suriye ve Lübnan Hizbullah'ı ile İran'ın Akdeniz kıyılarına güç yansıtmasına olanak tanıyan güvenlik ortaklıkları ve Tahran'ın dünya petrolünün yaklaşık yüzde 30'unun geçtiği kritik deniz ticareti arteri olan Hürmüz Boğazı'nı kapatma konusundaki eşsiz yeteneği yer alıyor.
2. MISIR
Mısır Silahlı Kuvvetlerinin bir kriz anında göreve çağırabileceği 438 bin aktif görev personeli ve 479 bin yedek askeri bulunmaktadır. Bu sayı, Kara Kuvvetleri (100 bini profesyonel 300 bin asker), Hava Kuvvetleri (30 bin aktif ve 20 bin yedek), Hava Savunma Kuvvetleri (80 bin aktif ve 70 bin yedek) ve Deniz Kuvvetlerinden (18 bin aktif görev ve 14 bin yedek) meydana gelir.
Mısır, Ekim 1973'teki Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana kendi topraklarında büyük bir savaşa girmedi. Mısır kuvvetleri 1991 Körfez Savaşı sırasında Irak'ta ABD liderliğindeki koalisyona katıldı.
Ordu, 2013 yılında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinde ve ardından Müslüman Kardeşler'e yönelik baskılarda yer aldı. Mısır güçleri ayrıca 2015'te başlayan Suudi Arabistan liderliğindeki Yemen operasyonuna da katıldı.
Mısır 2022 yılında 4,6 milyar dolarlık bir askeri bütçeye sahipti ve askeri teçhizatının çoğu için yabancı ortaklarına güveniyor (sadece 1948 ve 2017 yılları arasında ABD'den 48,1 milyar dolar ithal etti), Rusya da silah ithalatının bir diğer önemli kaynağı.
1. TÜRKİYE
NATO'da ABD'den sonra en büyük orduya sahip ikinci ülke olan Türkiye, aynı zamanda tartışmasız bir şekilde Orta Doğu'daki en büyük askeri güçlerden biridir. 355 bin aktif görevdeki personeli, 379 bin yedek askeri ve bölgeye yayılmış bir dizi üssü ile Türkiye'nin desteği (ya da destek vermemesi) Batılı müttefiklerinin bölgedeki herhangi bir operasyonu için hayati önem taşıyabilir.
IISS verilerine göre Türkiye'nin toplam 355 bin askerinin 260 bini Kara Kuvvetleri personeli, 50 binini Hava Kuvvetleri ve 45 binini ise Deniz Kuvvetleri oluşturuyor. Bunlara ek olarak, Sahil Güvenlik ve İçişleri Bakanlığı'nın kamu düzeninin sağlanmasından sorumlu birimi olan ve savaş zamanında Kara Kuvvetlerine bağlı olabilen Jandarma da dahil olmak üzere 157 bin paramiliter askeri olduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye 2023 yılında savunma ve güvenliğe 16 milyar dolar ayırdı ve insansız hava araçlarından (ölümcül Bayraktar'ın keşif ve saldırı İHA'ları gibi) savaş gemilerine, yerli seyir füzelerine, ATAK helikopterlerine ve Altay ana muharebe tankına kadar her şeyi üreten yeni gelişen bir askeri-sanayi üssüne sahip.
Türkiye'nin son dönemdeki askeri operasyonları genel olarak başarılı olmuştur. Ülkenin güneydoğusundaki PKK ile başarılı bir şekilde çatışan ve bunların müttefiki olan milislerle mücadele etmek için Suriye ve Irak'a akınlar düzenleyen Türkiye, 1990'larda Bosna ve Kosova'daki savaşlarda ve 2001-2021 Afganistan Savaşı'nda (koalisyon nihayetinde kaybetti) diğer NATO güçleriyle güçlerini birleştirdi.
Türkiye'nin Arnavutluk (Paşa Liman Üssü'nde), Azerbaycan (Karabağ bölgesinde bir "Ateşkes Gözlem Merkezi"), Bosna, Irak, Kosova, Libya, KKTC, Katar, Somali ve Suriye (Şam defalarca Türk kuvvetlerinin geri çekilmesini talep etti ve bu konu ilişkilerin normalleşmesindeki en önemli tıkanma noktası olmaya devam ediyor) dahil olmak üzere yurtdışında bir dizi askeri üsse erişimi var.