Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in Ramazan Ayı bittikten sonra toplamda 6 gün oruç tuttuğu bilinen Şevval ayında bu ibadeti gerçekleştirmenin mükafatı oldukça yüksektir. Peş peşe tutulabileceği gibi ara vererek de tutulabilen şevval orucunun iki halde de tutulabileceğinin delili sahih hadis-i şerif kaynaklarıyla sabittir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).
Efendimiz (SAV)'in Şevval ayı orucunun sevabından bahsettiği hadis-i şerifte ise şöyle buyurulmaktadır: “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59)
Peki bazı nedenlerden ötürü Ramazan Ayı orucunu tutamayan kişiler şevval ayında hem kaza hem de nafile şevval orucu niyetiyle oruç tutulabilir mi?
RAMAZANDAN KALMA KAZA ORUÇLARI ŞEVVAL ORUCU NİYETİYLE TUTLABİLİR Mİ?
Tıpkı diğer nafile oruç ibadetlerinde olduğu gibi bir kişi hem kaza orucuna hem de nafile orucuna niyet edemez. Daha açık şekilde ifade edecek olursak; şevval ayında tutulacak olan nafile oruç, Ramazan ayında tutulmayan dolayısıyla da kişinin üzerine kaza olarak kalan bu borcunu ödeyebilmek için kaza niyetiyle de aynı anda tutamaz.
Oruç ibadetinde iki niyet edilemeyeceği için ya kaza orucuna niyet edilmeli ya da şevval orucuna niyet edilmelidir.