Osmanlı'da insanlar nasıl giyinirdi?
Günlük yaşantıda halk hangi kültürel sembolleri kıyafetlerinde barındırırdı?
Kıyafetler insanların mesleklerini nasıl yansıtırdı?
1850'ler Ankara Soldan sağa: 1) Ankaralı bir başıbozuk. 2) Müslüman bir köylü kadını. 3) Müslüman bir çoban.
1850'ler Konya ve Burdur Soldan sağa: 1) Burdurlu Rum bir kadın. 2) Konyalı zengin bir adam. 3) Burdurlu Müslüman bir kadın.
1850'ler Batı Yunanistan Yanyalı Yunan bir aile. Not: Bölgede Arnavut nüfusun yoğunluğundan dolayı Arnavut olma ihtimali de bulunuyor.
1850'ler Diyarbakır ve Çevresi Soldan sağa: 1) Sarıtlı bir kadın, ev kıyafetleriyle. 2) Yine Sarıtlı bir kadın, çarşı kıyafetleriyle. 3) Harputlu bir Kürt kadını.
1850'ler Edirne Soldan sağa: 1) Sade Müslüman vatandaş. 2) Müslüman bir atlı. 3) Hıristiyan bir çeteci
1850'ler Manisa Fotoğraftaki üç kadın da Müslüman. Sağ ve sol baştaki kadınlar Manisalı. Ortadaki ise İzmirli. Manisa’da giysi konusunda iki akım çatışmakta. Bunlardan birisi Batıdan gelen akımlara bağlı kalmak. Diğeri de geleneksel giysileri, milli giysileri korumaya direnmek. Soldaki kadında geleneksel çizgileri görürken sağdaki kadında Batı etkisi görülüyor. Ortadaki kadın sadece başlığını değiştirip Batıya yaklaşmış.
1850'ler Doğu Anadolu Üniformalı Çerkesler ve -muhtemelen- Osmanlı devlet adamı olan birisi (ortada).
1850'ler İstanbul Sağdan sola: 1) Su hammalı. 2) (Muhtemelen) Fayton şöförü. 3) Küfeci.
1850'ler Trabzon Soldan sağa: 1) Trabzon çevresinden bir köylü kadın. 2) Trabzonlu bir köylü. 3) Laz bir adam.
1850'ler Edirne ve Bulgaristan Soldan sağa: 1) Manastır'dan Yunan bir köylü kadını. 2) Yine Manastır'dan Yunan bir köylü adam. 3) Üsküdar'dan Bulgar bir kadın.
1850'ler Sivas, Amasya ve Tokat Soldan sağa: 1) Osmancıklı bir Türk kadını. 2) Amasyalı bir çeteci adam. 3) Tokatlı, evli bir Hristiyan kadın.
1850'ler Bosna Soldan sağa: 1) Bosnalı bir erkek. Kısa aba giymiş. Ayaklarında tozluklar var. Belindeki fişeklik dikkat çekiyor. 2) Hristiyan bir kadın. Peçe kullanmıyor. 3) Mostarlı bir erkek. Üzerine bir gocuk giymiş.
1850'ler Erzurum Erzurum'un geleneksel giysileri.
1850'ler Sivas Sivaslı (soldan sağa) Türk, Ermeni ve Kürt kadınlar.
1850'ler Çanakkale Fotoğrafta Çanakkaleli bir esnaf ve eşi görülüyor. Esnaf çanak yapımında çalışıyor. Erkeğin beyaz pamuktan yapılmış bir şalvar giydiğini görüyoruz. Ayağında da evde örülmüş yün çoraplar var. Ceketi de beyaz pamukludan yapılmış. Esnafın başında bir külah, belinde kalın bir kuşak, ceketinin içinde de çizgili yelek var. Kadın ise koyu renkli bir entari giymiş. Göğsünde gümüşten üç iri yıldız var. Hırkası, orijinal başlığı ve kırmızı pabuçlarıyla sade bir görüntüsü var.
1850'ler Kastamonu ve Etrafı Soldan sağa: 1) Kastamonulu Türk bir hammal. 2) Safranbolulu bir işçi. 3) Viranşehirlü bir Kürt.
1850'ler Konya Üç kadının da ortak yanı başlarına fes giymiş olmaları. Soldan sağa: 1) Bir Ermeni kadın. 2) Konya çevresinden bir Türkmen kadın. 3) Sarıkayalı Kürt bir kadın. Üç kadının da entarileri, şalları, kuşakları ve cepkenleri değişik.
1850'ler Şam Soldan sağa; 1) Şamlı bir kadın. Pembe satenden entari giymiş. Şalvarın altında, ayaklarında işlemeli yüksek nalınlar var. 2) Şam bölgesinden bir Dürzi kadın. Başında tantur denilen gümüşten bir başlık taşıyor. 3) Şam çevresinden bir Fellah kadın.
1850'ler Hasköy Soldan sağa: 1) Bir Rum kadın. 2) Tipik giysileri ile Hasköylü bir Bulgar. 3) Makedonyalı bir kadın.
1850'ler Ege ve Yunan Adaları Soldan sağa; 1) Bigalı bir Yörük kadını . 2) Chios adasından Hristiyan bir kadın. 3) Lemnos adasından Hristiyan bir kadın.
1850'ler Selanik Sağdan sola 1) Selanikli bir Müslüman kadın. Selanikli kadınlar sokakta böyle giyiniyorlarmış. Giysileri İstanbullu kadınlar gibi. 2) Bir Bulgar kadın. Kalın yünden dokunmuş beyaz bir gömlek giyiyor. Belinde kırk santim kalınlığında kuşak bağlı. 3) Selanikli bir Musevi kadın. Başlığı incilerle süslü.
1850'ler İşkodra Soldaki tekli resimde İşkodralı Müslüman bir hanım görülüyor. Üzerinde sokak kıyafeti ferace var.Ferace aynı zamanda yüzün örtülmesine de yarıyor. Diğer resimde görünenlerse İşkodralı Hristiyan bir çift.
1850'ler Yanya Yanyalı bir aile. Erkeğin fesi koyu kırmızı. Püskülü mavi. Püskül kökü altın. Giysileri altın işlemeli. Hanım da Yanyalı zengin bir hanım. Çocuk ise babasının kopyası gibi giydirilmiş.
1850'ler Hanya Sağ baştaki Hanyalı bir Hıristiyan. Hanyalılar laz uşaklarını andırır. Hanyalılar da denizcidir. Sol baştaki bir Hristiyan süvari. Silahlı. Ortadaki hanım da Hanyalı bir Müslüman. Türk-Rum karışımı bir giysisi var.
1850'ler Dervişler Soldan sağa; 1) Bir Mevlevi dervişi. 2) Bir Bektaşi dervişi. 3) Bir Molla. Üçünün de giysilerindeki ortak nokta sırtlarına giydikleri ferace.