Pakistan, Amerikancı darbeye boyun eğmedi. Pakistan’ın her eyaletinde, her şehrinde milyonlarca insan sokaklara ve meydanlara akın etti. “İthal hükümeti kabul etmeyeceğiz” diyen kitleler “Pakistan Zindabad! İmran Han Zindabad!” sloganlarıyla sokakları inletti. Cuma günü ulusa seslenen İmran Han, destekçilerini ve Pakistan halkını “ABD’nin yönettiği rejim değişikliği komplosuna karşı” sokağa çıkmaya çağırmıştı. Cumartesi günü yeniden yapılan güvensizlik oylamasında İmran Han hükümeti düşürüldü. Amerikancı muhalefet cephesi büyük coşku yaşarken İmran Han’ın Pakistan Adalet Hareketi (PTI) her şehirde protesto eylemlerini örgütledi. Önceki akşam Pakistan tarihinde eşine az rastlanır görüntülerden biri ortaya çıktı.
İmran Han, sokaklara hâkim olan milyonlarca insanla adeta Pakistanlıların çok sevdiği “Diriliş Ertuğrul” dizisinin güncel siyasete uyarlamasını sahneledi. “Bindirilmiş kıtalarla” tek bir şehirde büyük bir miting yapılmadı. Pakistan’ın her şehrinde daha önce görülmemiş büyük kalabalıklar bir araya geldi. Ana akım medya gösterileri kararttı. Muhalefet partileri sessizliğe gömülürken Pakistan üzerine çalışan Batılı yorumculardan İmran Han’ın sokak gücünün hakkını teslim eden değerlendirmeler geldi. Uzmanların ortak kanaati, İmran Han’ın kariyerinin en yüksek destek oranına ulaşmış olduğu yönünde.
HER ŞEHİRDE MEYDANLAR AYDINLANDI
İmran Han sosyal medya hesabından İslamabad’daki görüntüleri "Tarihimizde bu kadar büyük bir kalabalığın böylesine doğal bir şekilde haydutların hükümetine geçit vermemek için meydanlara aktığını görmedik.” sözleriyle paylaştı. 18 milyonluk nüfusuyla ülkenin en büyük şehri olan Karaçi’de sloganların şiddeti, en ateşli tribün gruplarına taş çıkartacak cinstendi. Sokağa çıkan vatandaşlar Pakistan’ın dört bir yanında “Seninleyiz Kaptaan” (Türkçede de kaptan) ve “Satılık insandan başbakan olmaz” dövizleri taşıdı. PTI Gençlik Kolları yaptıkları motorlu konvoyda "Her kim ki Amerika'yla dosttur, onlar vatan hainleridir." sloganları attılar. 110 milyon insanın taşıdığı Pencab Eyaleti’nden ülkenin ikinci büyük kenti Lahor’a, kadim İpekyolu’nun Peşaver’inden üçüncü büyük şehir Faysalabad’a meydanlar ışıl ışıldı. Vatandaşlar, ana akım medyanın gösterilere uyguladığı “karartmaya” telefonlarının fenerlerinden bir “ışık deryası” yaratarak karşılık verdi. Sosyal medyada görüntüler “İşte yaşayan bir millet.” yorumuyla paylaşıldı.
15 TEMMUZ’A BENZETTİLER
Pakistan halkı, protesto dalgasını sosyal medyada da büyüttü. “İthal hükümete hayır” etiketiyle 3,5 milyondan fazla tweet atıldığı öğrenildi. Ayrıca TT olan etiketlerden biri de Erdoğan oldu. Bu etiketle 100 binden fazla tweet atılırken İmran Han destekçileri, dünkü mitingleri 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde Erdoğan'ın halkı sokağa çağırıp darbeyi akamete uğratmasına benzeten mesajlar paylaştılar. Daha önce İmran Han’ın partisi PTI’nin resmi hesabı da Biden’ın seçilmeden önce “Erdoğan’ı muhalefeti destekleyerek devireceğiz.” sözlerinin videosunu paylaşmış ve Türkiye’de uygulanan senaryo şimdi Pakistan’da devrede yorumu yapmıştı.
ŞAHBAZ ŞERİF’İ BOYKOT EDİP MECLİSTEN ÇEKİLDİLER
Dün Parlamento Binası’nda partisinin grup toplantısına başkanlık eden İmran Han, sonrasında Pakistan Adalet Hareketi’nin topluca milletvekilliğinden istifa edeceğini açıkladı. Kameralara kısa bir açıklama yapan Pakistan lideri, Şahbaz Şerif’i kastederek "Hakkında 16 milyar 8 milyon rupi yolsuzluk davası olan bir adamın başbakan seçilmesi ülkeye büyük bir hakarettir." diyerek yeni başbakan seçimi için yapılan oylamayı boykot ettiklerini açıkladı. PTI milletvekilleri istifa metinlerini sosyal medyada paylaşarak “İmran Han’ın izinden gidiyoruz.” mesajı verdi. 271 üyesi bulunan meclisten 150 sandalyeye sahip olan PTI’nin çekilmesi, bu seçeneğe yanaşmayan muhalefeti erken seçimi zorlayan en önemli hamle oldu.
İmran Han’ın milletvekilleriyle birlikte istifa edip meclisi terk ettiği saatlerde yeni başbakanın seçimi için oylama yapıldı ve beklendiği Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) Partisi’nin lideri Şahbaz Şerif, Pakistan’ın 23. Başbakanı seçildi. Daha önce güvensizlik oylaması için bir araya getirilen 174 oy, Şerif’in göreve getirilmesi için yeterli oldu.
Şerif hükümetini tanımayacakların ilan eden İmran Han, “Gücün kaynağı halktır.” Diyerek erken seçim kararı alınana kadar protestoların devam edeceğinin işaretini verdi.
DARBE SÜRECİ NASIL BAŞLADI?
ABD’nin 3 Mart’ta Pakistan’ın Washingon Büyükelçisi’ne verdiği “Ya İmran Han gider, ya da Pakistan bedel öder” tehdit mektubuyla başlayan darbe sürecinin temel hedefi, Ağustos 2023’te yapılacak seçimlere kadar iktidarı İmran Han’dan alıp yeniden seçilmeyeceğini garantilemekti.
PTI’lı milletvekilleri ve koalisyon ortaklarından “at pazarlığı” denilen saf değiştirme hamlesinden sonra muhalefet İmran Han hükümetini düşürmek için gereken 173 eşiğini yalnızca bir oyla geçmeyi başardı. Ancak Meclis Başkan Yardımcısı dış komplo sebebiyle oylamayı yürürlüğe koymamış, İmran Han ise Cumhurbaşkanı Arif Alvin’le birlikte dış komplo sebebiyle meclisin dağıtılması ve erken seçim sürecini başlatmıştı. Ordunun tarafsız kalacağını açıklamasının ardından gözler Anayasa Mahkemesi’ne çevrilmiş, AYM ise aldığı kararla tüm süreci iptal ederek güvensizlik oylamasının yeniden yapılmasına hükmetmişti.