ABD’nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatına kesinlikle üs vermeyeceklerini ilan etti. Bağımsız Afganistan’dan yana tavır aldı. Rusya’ya uygulanan yaptırımlara destek vermemesi, Karabağ ve Kıbrıs konularında Türkiye’nin yanında yer alması onu ABD’nin hedefi haline getirdi.
Bu durumla ilgili açıklama yapan İmran Khan, ABD’nin kendisini tehdit ettiğini ve muhalefetin ABD ile işbirliği içinde olduğunu ifade etmişti.
Söz konusu mektupta, “İmran Han giderse Pakistan affedilecek, aksi halde sonuçları olacak.” ifadelerinin olduğunu açıklayan Han, kendisinin görevden alma girişiminin bir ABD müdahalesi olduğunu söyledi.
Pakistan’da muhalefeti birleştirmeyi başaran ABD, meclisi güvensizlik oylamasına götürmeyi başarsa da Meclis Başkan Yardımcısı Suri oylamayı anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddetti ve ardından Cumhurbaşkanı Alvi’nin kararıyla meclis feshedildi.
Fesih kararının ardından Pakistan’da İmran Khan lehine gösteriler düzenlenmeye başladı.
Peki İmran Khan neden hedef alındı? ABD neden Pakistan’ın iç politikasına müdahale etmeye kalktı?
Kalkınmakta olan bir Asya ülkesi olan Pakistan izlediği bağımsız politikayla ve yükselen Asya uygarlığındaki stratejik konumu, bölge ülkeleriyle geliştirdiği sağlam ilişkileriyle ABD’nin hedefine girdi.
ABD Afganistan’dan kaçarken, ABD ordusuna hiçbir şekilde üs vermeyen İmran Khan Azerbaycan’ın Karabağ’ı kurtarmasında aktif rol üstlendi.
Her fırsatta Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğunu vurgulayan İmran Han, Azerbaycan’ın askeri operasyonunda net bir şekilde Bakü’den yana tutum aldı.
Pakistan İmran Khan döneminde Batı Asya’da da Azerbaycan ve Türkiye ile sağlam ilişkiler kurdu.
İmran Khan, İstanbul-Tahran-İslamabad demiryolunun açılmasında büyük rol oynadı.
Pakistan'da meclisin feshedilmesi ve 90 gün sonraya seçim kararının alınmasının ardından halk İmran Khan için destek gösterileri düzenledi
Pakistan'da meclisin feshedilmesi ve 90 gün sonraya seçim kararının alınmasının ardından halk İmran Khan için destek gösterileri düzenledi
Rusya’nın Ukrayna’da askerî harekât başlattığı gün Moskova’da Rus lider Putin’le bir araya gelen Han, iki ülke arasında kapsamlı bir işbirliği anlaşması imzaladı.
22 AB ülkesi, Pakistan’ın Rusya’ya karşı tavır almasını isteyen bir mektup yayınladı. İmran Han bu hamleye, “Biz sizin köleniz miyiz!” diye yanıt verdi.
Türkiye ile Pakistan arasında savunma, ekonomi, eğitim ve kültür alanında kapsamlı bir işbirliği yürürlüğe kondu. KKTC'ye destek verdi. İki ülke tatbikatlar yaptı.
Pakistan’ın Kuşak ve Yol Girişimi’de geçiş güzergahı olması için Çin ile yoğun bir işbirliği yaptı. Gwadar limanı, Kuşak ve Yol'un önemli lojistik merkezlerinden oldu.