Çoğumuzun sofralarından eksik etmediği vazgeçilmez lezzet olan patates kızartması tüketenlerde görülen bir hastalık ortaya çıktı.
Bilim insanları tarafından patates kızartmasıyla ilgili korkutan bir araştırma yaptı. Araştırmadan çıkan sonuç birçok kişiyi üzecek bilgiler içeriyor.
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmada sıkça patates kızartması tüketenleri korkutan bilgilere yer verildi.
Bilimsel dergi Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayınlanan bir araştırmaya göre, 11 yıl boyunca kızarmış gıda tüketen 140 binden fazla kişiden elde edilen veriler, kızarmış gıda tüketimiyle kaygı bozukluğu ve depresyon arasında bağlantı olduğunu ortaya koydu.
Independet Türkçe'de yer alan habere göre bilim insanları, kızarmış gıdaların fiziksel sağlık kadar zihinsel sağlık için de zararlı olduğunu tespit etti. Birleşik Krallık'taki 500 bin kişinin sağlık verilerinin bulunduğu UK Biobank'tan elde edilen veriler, Çin'in Hangzhou kentinde bulunan bir grup bilim insanı tarafından analiz edildi.
Çalışmalar patates kızartması yemenin kaygı bozukluğu riskini yüzde 12, depresyon riskini ise yüzde 7 artırdığını ortaya koydu. Araştırmacılar, elde edilen sonuçların kızartma sürecinde ortaya çıkan "akrilamid" isimli bir kimyasalla bağlantılı olabileceği tezini ortaya koydu.
Araştırmalar sırasında bir zebra balığına, akrilamid verildiği ve balığın karanlık köşelerde saklandığı, içinde tutulduğu akvaryumu keşfetmeye gönülsüz bir tavır sergilediği ve diğer balıklarla ilgilenmediği belirtildi.
Ancak araştırmacılar, çalışmadan elde edilen sonuçların başlangıç niteliğinde olduğunu ve patates kızartması yemeyi bırakma tavsiyesi vermeye gerek olmadığını vurguladı. Makalenin yazarlarından Yu Zhang, CNN'e yaptığı açıklamada "Kızarmış gıdaların kötü etkileriyle ilgili panik yapmaya gerek yok" şeklinde konuştu.
ZEHRE DÖNÜŞÜYOR
Patates, kızgın yağda 120 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta piştiği için, akrilamid denilen zararlı bir madde oluşuyor. Patates, işte o zaman gerçek anlamda bir zehre dönüşüyor.
Bu yüzden bu akrilamid maddesi içeren ürünlerin uzun süreli tüketilmemesi sağlık açısından büyük önem taşıyor. Tükettiğimiz bir çok gıda daakrilamid maddesi bulunmaktadır, fakat en fazla akrilamid maddesi patates kızartmasında ve patates cipsinde bulunmaktadır.
PATATES KIZARTMASI ZARARLARI
1-Vücudunuz Hızlı Bir Şekilde Yağlanır:
Patatesteki karbonhidrat oranı son derece yüksektir. Bu oran aslında doğası gereği kötü bir şey olmasa da onu kızartarak tüketmek bir şeyleri yolundan çıkarır. Kızarmış patates karmaşık rafine karbonhidrat (işlenmiş) içerir.
2-Kalp Hastalığı Ve Tip 2 Diyabet Riski Artar:
Hidrojenlenmiş bol yağda kızaran patatesler kötü kolesterolün yükselmesine neden olur ve aynı zamanda kalp rahatsızlıkları riskini artırır.
3-Kanser Riski Artabilir:
Bilimsel araştırmalar, patates kızartması gibi kızarmış yiyeceklerin kanser riskinizi artırabileceği söylüyor.
4-Böbrek Hastalığı Ve İnme Riskini Artırır:
Patates kızartması, bazı sağlık problemlerine neden olan tuzla doludur. Yüksek oranda tuza sahip olan yiyecekleri tüketmek yüksek tansiyon riskini artırır.
5-Erken Ölüm Riskini Artırır:
Obezite, kalp hastalığı, kanser, inme, tip 2 diyabet, böbrek hastalığı, sinir kaybı ve beyin fonksiyonu. Bunların hepsi günlük yaşamınızı büyük ölçüde etkileyebilecek olan önemli sağlık problemleri.
Kaynak:
kabafil.com
tgrthaber.com