Yüce Allah (c.c) sonsuz merhameti ile biz aciz kullarına acıdığı için Ramazan Ayına çok özel fırsatlar ihsan etmiştir. Allah (c.c) günahlardan uzak kalıp manevi anlamda temizlenebilmemiz için pek kıymet verdiği bu Ramazan-ı Şerifte, salih amel işlendiği vakit buna misliyle karşılık vererek tüm Mümin kullarının adeta kurtuluş reçetesini vermektedir.
Hatimiydi, orucuydu, sahuruydu, iftarıydı, itikafıydı ve nafile namazıydı derken bizlerin sevap kazanabilmesi için her anlamda fırsat niteliğinde olan Ramazan Ayını tam anlamıyla nasıl bir maneviyat iklimine çevireceğimizi Efendimiz (SAV)'in izinden giderek öğrenebiliriz.
Peki Peygamberimiz (SAV), Ramazan'ı nasıl geçirirdi?
-RAMAZAN AYINDA GÜNLERİNİ BOL BOL KURAN OKUMAKLA GEÇİRİRDİ...
Peygamber Efendimiz (SAV), Kuran Ayı olan mübarek Ramazan-ı Şerifte, kitabımız olan Kuranı-ı Kerim'i okumaya her zamankinden daha fazla özen ve hassasiyet gösterirdi.
Rivayetlere göre, Abdullah bin Abbas (r.a) şöyle bahsetmektedir:
“Rasûlullah (SAV) insanların en cömerdi idi. O’nun en cömert olduğu zamanlar da Ramazan’da Cebrâîl (a.s)’ın, kendisi ile buluştuğu vakitlerdi. Cebrâîl (a.s), (vahiy getirme vazîfesinin dışında da) Ramazan’ın her gecesinde Efendimiz ile buluşur, (karşılıklı) Kur’ân okurlardı. Bu sebeple Rasûlullah (SAV) Cebrâîl ile buluştuğunda, hiçbir engel tanımadan esen rahmet rüzgârlarından daha cömert davranırdı.” (Buhârî, Bed’ü’l-Vahy 5, 6, Savm 7; Müslim, Fezâil 48, 50)
-RAMAZANIN SON 10 GÜNÜ İTİKAFA ÇEKİLİRDİ
Mescid-i Saadetinde itikafa girip Allah (c.c)'a daha da yakın olmak için ibadet ve taatle meşgul olurdu. Yaşamını yitirene kadar her Ramazan bunu yapmaya devam etmiştir.
HADİS-İ ŞERİF: Kadir Gecesi’nin Ramazan’ın son on gününde olduğu ağırlık kazanınca, Allah Resûlü de itikâflarını bu günlerde yapmaya başladı. (Buhârî, İtikâf, 1)
-KADİR GECESİNİ YAKALAYABİLMEK İÇİN DAHA FAZLA İBADETE GAYRET EDERDİ
Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesini Ramazanın son 10 günün tek gecelerinde aramamız gerektiğini buyuran dinimizde Peygamberimiz (SAV), son on günün içindeki tek sayılı gecelerin Kadir gecesi olma ihtimalinden dolayı (Buhari,Ezan, 135) kendisi de aile efradı ile beraber 23. 25. ve 27. geceleri uzun süre ibadet ederek geçirirdi. (Tirmizi,Savm, 85)
-RAMAZANDA SADAKAYA ÖNEM VERİRDİ
Tirmizi de geçen bir ifadeye göre Efendimiz (SAV) Ramazan Ayında verilen sadakayı diğer zamanlarda verilen sadakalara göre daha faziletli bulmuştur. Başka bir hadis kaynağında ise Efendimiz (SAV)'e, "-Hangi sadaka daha faziletlidir?" diye sorulunca, ''-Ramazan ayında verilen sadaka.” buyurmuş, Zeyd bin Sâbit (r.a) bu aydaki sadakanın ecri için de: "-Ey Zeyd! Verecek hiçbir şeyin yoksa, bir parça ip ile dahî olsa halkla birlikte fıtır sadakasını ver!" (Taberânî, 5, 123) buyurmuştur.
-ORUCUNU HURMA İLE AÇMAYA ÖZEN GÖSTERİRDİ
Oruçlu kimsenin iftar sofrasında orucunu açacağı vakit yemek yemeye hurma ile başlanması gerektiğini önermiştir. Öyle ki Efendimiz (SAV) “Biriniz iftarını açmak istediğinde, onu hurma ile açsın, çünkü hurma berekettir, hurma bulmazsa su ile açsın, çünkü su temizdir.” (Tirmizî, Savm, 10; Ebu Davud, Savm, 21; Neylu’l-Evtar, 4/220). buyurmuştur.