ABD yayını Politico'ya göre pazartesi günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ABD'li mevkidaşı Donald Trump arasındaki görüşme hayal kırıklığıyla neticelendi.
Trump, Beyaz Saray'daki basın toplantısında, Moskova'yı kınamaktan kaçınırken Rusya ile Ukrayna arasındaki düşmanlıkların sona ermesi arzusunu yinelemişti.
Macron ise kendisinin de "Ukrayna'da güçlü ve kalıcı bir barış" istediğini iddia etmiş ancak bunun "Ukraynalılar için güçlü ve güvenilir güvenlik garantileriyle birlikte olması gerektiğini" vurgulamıştı.
Politico'nun haberine göre Fransız lider, Trump'tan Kiev konusunda güvence almaya çalışsa da somut tek bir ABD güvenlik garantisi elde edemedi.
Macron daha sonra alelacele düzenlediği 30 dakikalık bir video konferansla Avrupa Birliği'nden mevkidaşlarına görüşmelerin sonuçlarını bildirdi.
Bir Avrupa Birliği (AB) diplomatı Politico'ya Ukrayna'daki olası bir barış gücüne atıfla “Macron, Trump'ın garantiler konusunda net bir söz vermediğini söyledi. Dolayısıyla, bu soruda stratejik belirsizlik devam ediyor.” dedi.
Bir başka üst düzey Avrupalı yetkili, Macron-Trump görüşmesini “zaman kaybı” olarak nitelendirerek değerlendirmesinde daha da açık sözlüydü.
Beyaz Saray'daki toplantıdan sonra Ukrayna'ya bugüne kadar 300 milyar dolardan fazla para harcadıklarını ve barışa giden süreçte Avrupa'nın daha fazla rol alması gerektiğini kaydeden Trump sözlerini şöyle demişti:
"Cumhurbaşkanı Macron'un, Ukrayna'da barışı sağlamanın maliyet ve yükünün sadece ABD tarafından değil, Avrupa ulusları tarafından da karşılanması konusunda hemfikir olmasından memnunum.
"Ayrıca Avrupa'nın, Ukrayna'nın uzun vadeli güvenliğini sağlamada merkezi bir rol üstlenmesi gerektiğini kabul etmesinden de memnuniyet duyuyorum."
Fransız lider ise Ukrayna’da barışın “hayatları kurtarmak için bir zorunluluk” olduğunu kaydetti ve “Barış Ukrayna’nın teslim olması anlamına gelmez ve güvenlik garantileri olmadan sağlanamaz.” ifadelerini kullanmıştı.
Avrupa’nın güvenliği ve savunması için “daha fazlasını yapmaya” hazır olduklarını iddia eden Macron, "Avrupa'nın Ukrayna için güvenlik garantilerinin parçası olması konusunda net bir mesaj taşıyorum.” şeklinde konuşmuştu.
Macron bu birliklerin çatışmaların yaşandığı bölgelere konuşlanmayacağını ve “barışın garantörleri” misyonunu yükleneceğini kaydetmişti.
Moskova Ukrayna'ya yabancı güç konuşlandırılmasının “kabul edilemez” olduğunu Riyad görüşmesinin öncesinde ve sonrasında defalarca açıklamıştı.