RAFTİNG NEDİR?
Debisi ve akış hızı yüksek olan akarsularda raft denilen botlarla yapılan ekstrem bir su sporudur. Rafting ismi, İngilizce kelime anlamı “sal” olan “raft”tan gelir. Hızla ve delice akan akarsulara karşı devrilmemek ya da alabora olmamak için verilen mücadele bu sporun temelini oluşturur.
Rafting aynı zamanda hidroelektrik barajları olan nehirlerde de yapılır. Barajların biriken enerjisi serbest bırakıldığında akarsuyun debisi ve akış hızı inanılmaz bir şekilde artarak, rafting için uygun koşulları oluşturur. Çoğu rafting şirketi, enerjideki bu dalgalanmadan faydalanmayı bekler ve bu güçten yararlanır. Ekstrem su sporu tutkunları da bu dönemleri özellikle bekler ve baraj kapakları açıldığında küreklerini kapıp şişme botlarına atlar.
Rafting sporunda akarsular zorluk seviyesine göre 1 ile 6 arasında derecelendirilir. 6. derece en çetin parkurları, 1. derece ise en kolay parkurları tanımlar.
RAFTİNG NASIL YAPILIR?
Rafting nasıl yapılır sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz: Bir rehber ya da eğitmenin önderliğinde bot ile akarsu yatağı üzerinde gerçekleştirilen bir takım oyunudur. En az 4, en fazla 12 kişilik ekip botun iki yanında yerlerini alarak kürek çeker. Rehber bu ekibi yönlendirir ve ön tarafta yer alarak botun kayalıklara çarpmasını önlemek için gruba direktif verir. Kılavuzlardan; iyi eğitimli olmaları ve rafting yapılan su yatağını çok iyi biliyor olmaları beklenir.
WHITE WATER RAFTING NEDİR?
Beyaz su raftingi, büyük bir nehrin hızla akan sularında, kayalıklı nehir yataklarında, genellikle zorlayıcı dönemlerde ve koşullarda yapılır. Girdaplarla ve ters akıntılarla dolu nehirde zorlu dalgalara karşı mücadele vererek yapılan, oldukça heyecan verici, aynı zamanda tehlikeleri olan spor türüdür. Rafting daha sakin sularda yapılırken; white water rafting özellikle tehlikeli akarsularda gerçekleştirilir. Bu sebeple white water rafting; hazırlıklı olmanın yanı sıra, uzmanlık ve ileri seviye tecrübe gerektirir.
TÜRKİYE'DE RAFTİNG SPORU NEREDE YAPILIR?
Türkiye coğrafi koşulları nedeniyle her yöresinde birbirinden güzel akarsulara ev sahipliği yapar ve bu özelliği sayesinde rafting için dünyada da en çok ziyaret edilen ülkelerden biridir. Türkiye’de rafting yapılacak yerler saymakla bitmez; Karadeniz’in köpüren nehirlerinden, Antalya Köprülü Kanyon rafting bölgesindeki Manavgat’a kadar en iyi rafting rotalarını Türkiye’de bulabilirsiniz.
ANTALYA
Doğasıyla göz dolduran Antalya, pek çok beldesinde her türlü doğa sporu için gerekli atmosferi sunar. Antalya’da bir beldede tatil yapmayı düşünüyorsanız rafting için pek çok seçenekle karşılaşabilirsiniz. Antalya kanyon rafting severler için harika bir yerdir; burada düzenlenen Köprülü Kanyon rafting turuna ya da diğer günübirlik rafting turlarına katılabilir ve profesyonel eğitmenlerden ders alabilirsiniz.
MANAVGAT - KÖPRÜLÜ KANYON RAFTİNG
Manavgat Türkiye’de rafting denilince ilk akla gelen yerlerden biridir. Manavgat’ta bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı her yıl binlerce rafting tutkununu ağırlar. Kanyonun içinden, Toroslardan doğup Akdeniz’e dökülen Köprüçay Nehri geçer ve yeni başlayanlar, amatörler ya da macera arayanlar için harika rafting rotalarına sahiptir.
BEŞKONAK RAFTİNG
Köprülü Kanyon Milli Parkı içinde bir mevki olan Beşkonak, pek çok rafting kursu ve turu düzenleyen firmaya ev sahipliği yapar. Köprüçay üzerindeki önemli rafting başlangıç noktalarından biridir. Bölgeye, Antalya Havalimanı’ndan hareket eden özel araçlarla ya da toplu taşımayla rahatlıkla ulaşılabilir.
MUĞLA RAFTİNG
Muğla Türkiye’nin en çok turist çeken illerinden biridir ve tatilcilerin ilk tercihleri arasında yer alır. Muğla’nın 13 ilçesinden biri olan Fethiye, ekstrem su sporu tutkunlarının en çok tercih ettiği rotalar arasındadır. Fethiye’nin yanı sıra Dalyan ve Köyceğiz’de raftinge elverişli bir yapıya sahiptir.
FETHİYE - DALAMAN RAFTİNG
Adrenalin dolu bir yaz tatili için Fethiye Ölüdeniz’de Dalaman Çayı üzerinde rafting yapabilirsiniz. White water rafting için mükemmel bir spot olan Dalaman Çayı’nı Mayıs-Kasım ayları arasında ziyaret ederek müthiş doğasıyla iç içe bir maceraya atılabilirsiniz. Zorluk derecelerinde iki ayrı etaba sahip olan Dalaman Çayı, bu özelliğiyle hem amatörlere hem de profesyonellere hitap eder. Dalaman Çayı’nın üst etabı (rafting zorluk derecesi 3) profesyonellere, alt bölümünde kalan diğer etabı (rafting zorluk derecesi 1 ve 2) ise amatörlere uygundur. Çocukları için ise rafting zorluk derecesi 1 olan bölgeler önerilir.
SAKLIKENT RAFTİNG
Antalya Muğla sınırında yer alan Saklıkent Kanyonu’nun içinden geçen Karaçay, Türkiye’de rafting için tercih edilen bir diğer popüler rotadır. Fethiye tatiliniz sırasında burada eğlence dolu bir gün yaşayabilirsiniz. Karaçay’ın rafting parkuru çok uzun değildir ve amatörlerin öğrenebileceği kolaylıkta bir rotadır. 5 ile 50 yaş aralığında herkes rafting turlarına katılabilir.
RİZE - AYDER RAFTİNG
Karadeniz rafting için uygun şartları Rize ilinde sunar. Kaçkar Dağları’na paralel Karadeniz kıyılarında bulunan yemyeşil bir il olan Rize, dağların tepesinde doğup Karadeniz’e dökülen Fırtına Deresi’yle rafting alanında ünlüdür. Rafting Karadeniz’de diğer rafting noktalarına göre bir başkadır. 57 km uzunluğa sahip olan Fırtına Deresi, Kaçkar Dağları’ndan doğarak Karadeniz’e dökülür. Rize’nin Çamlıhemşin yöresinde bulunan derenin rafting parkuru Çamlıhemşin’den başlar. Fırtına Deresi rafting yaş sınır olan bir bölgedir. Zorluk derecesi yüksek olan dere üzerindeki amatör parkurlarda rafting yapabilmek için 14 yaşından büyük olmak gerekir.
İSTANBUL RAFTİNG
İstanbul rafting için fazla seçenek sunmamasına rağmen hemen yakınındaki Düzce Melen Çayı rafting için uygun şartlar bulunur. İstanbul rafting turları konaklamalı olarak da gerçekleştirilir.
DÜZCE - MELEN ÇAYI RAFTİNG
Düzce’nin doğal güzelliği Melen Çayı, rafting öğrenmek isteyen amatörler için debisi oldukça uygun bir akarsudur ve son derece güvenli bir noktadır. Dokuzdeğirmen Köyü’nden başlayan 12 km’lik bir parkura sahiptir. Düzce Melen rafting için yükselen bir değer olarak karşımıza çıkar.
CUMAYERİ RAFTİNG
Melen Çayı üzerindeki bir başka mevki olan Cumayeri yöresinde düzenlenen rafting turlarına katılabilirsiniz.