1- Kellik neden olur?
Kelliğin sebebi saç dökülmesi değildir. Sebebi; dökülen saçların yerine yenisinin çıkmamasıdır. Ağaç yetiştirirken bir ormanı keserseniz orman tez zamanda tükenir. Ağaç yetiştirmek devamlılığı sağlar. Saçlar da böyledir. Saç bakımına dikkat ederseniz, dökülen saçların yerine yeni saçlar çıkar.
2- Saç Sağlığı için Alınacak İlk Tedbir Nedir?
Saç, özü itibariyle el ve ayak tırnaklarının aynıdır. Hayatını aminoasitleriyle, kandaki oksijene borçludur. Ne zaman saç köklerine, bakımsızlıktan, ihmalden kan gelmedi, saçlar gıdalarını alamadıkları için dökülmeye başlarlar. Bu dökülüş saç değişimine benzemez. Saç kökleri ve hücreleri ölmüştür, yahut zayıftır. Alınacak ilk tedbir şunlardır:
1. Temizlik
2. Masaj
3. Saçları fırçalamak
Şimdi bunları öğrenelim.
3- Saçlarımızı ne kadar aralıkla yıkayalım?
İlk önce başınızın cildinin yağlı, yağsız olduğunu öğreniniz.
a. Yağlıysa dört günde bir
b. Yağsızsa yedi günde bir yıkayınız. Başı sık yıkamak zararlıdır. Saçlarınızı yıkadıktan sonra dışarıya çıkmayınız. Başınızın üşümesi, saç köklerinin aleyhine olur. Saçlarını ıslak tutanlar bu sebepledir ki nezleden kurtulamazlar ve saçları tez dökülür.
4- Saç her su ile yıkanır mı?
Yıkanmaz. Saçlarda tortu bırakan, saçları yapış yapış eden sular vardır. Böyle sular saç sağlığı için zararlıdır. Saç için en iyi su yağmur suyudur. Saçları parlatır, hafiften dalgalı bile yapar. Kısacası saçlarınızı yıkayacağınız suyun saflığına dikkat ediniz.
5- Saç her sabunla yıkanır mı?
Hayır. Kremli ve hayvani yağlardan yapılan sabunlar saç için son derece zararlıdırlar. Şu noktayı iyice dikkat ediniz. Zeytin yağından mamul sabunlar saç için faydalıdır.
41- Hangi renk saçlar dökülmez? Saçların dökülmesi rengine bağlı değildir.
7- En iyi ve kolay şampuan hangisidir?
Her zaman bulunan en iyi şampuan yumurta şampuanıdır. Saçlara parlaklık, kuvvet veren, her zaman bulunan, ekonomik olan yumurta şampuanıdır. Şimdi bunu öğrenelim.
8- Yumurta Şampuanı Nasıl Yapılır?
Birinci kısım: Yumurtanın yalnız sarısını alıp biraz çırpınız. Sonra ılık suyla, sanki bir sabunmuş gibi yumurtanın sarısıyla saçlarınızı yıkayınız. Saçlarınız kir ve yağdan temizlenir.
İkinci kısım: Şimdi yumurta akını köpürtene kadar çırpınız. Saçlarınıza sürünüz. Saçlarınız cilalanır, nefis bir parlaklık alır. Tekrar başınızı hafif ılık bir su ile yıkayın. Sıcak suyla yıkarsanız yumurta saçlarınızın arasında pişer, kendinize iş bulursunuz.
9- Şampuan yapmadan saçları nasıl parlatabilirsiniz?
Başınızı yıkadığınız suyun içine sirke, limon suyu katın. Yıkamadığınız zamanlar üzüm sirkesiyle saçlarınızı ovalayın. Acele bir baloya, çaya giderken, saçlarınıza tez kuruyan hafif bir losyon sürün. O da saçlarınıza kibar bir pırıltı verecektir.
10- Kepek saçın dökülmesinde rol oynar mı?
Evet. Deri solumuna mani olur. Masaj bunun için faydalıdır. Bilhassa kuru ciltler, kepek yapmaya müsaittir. Hayvani yağlardan yapılmış fakat iyi yapılmamış sabunlarla baş yıkanırsa kepeklenir.
11- Kepeğin önüne nasıl geçelim?
B kompleksi vitamin haplarının tesiri vardır. Bir de saç köklerine yatarken, yıkamadan evvel zeytinyağ ile masaj yapınız. Hem saçlarınız kuvvetlenir, parlaklık kazanır. Zeytinyağından mamul sabunla baş yıkanırsa kısmen kepeğin önüne geçilir.
12- Masaj Nasıl Yapılır?
Sabahları kalkınca iki dakika, akşam yatarken de iki defa başınıza masaj yapınız. Dirseklerinizi masaya dayayınız. Başınızı da ellerinizin arasına alınız. Sonra ensenizin alt kısımlarından başlayarak, kafanızı parmak uçlarıyla kaşıyınız.
Böylelikle kafa derisindeki fazla maddeleri yakacaksınız, kepeğin dökülmesini, kanın serbest dolaşmasına yardım edeceksiniz.
13- Saçlarımızı nasıl fırçalayalım?
İskemleye yahut karyolanın önüne oturunuz. Dizlerinizi açınız Başınızı dizlerinizin arasına eğiniz. Çünkü saç diplerini besleyen kanın mühim bir kısmı enseden geçer, damarlardan sevk olunur. Önce enseden öne doğru, sonra her istikamette saçlarınızı fırçalayınız. Akşam ve iki dakikalık masajın ardından saçlarınıza böyle en az yüz fırça vurunuz.
14- Saçları hangi fırça ile fırçalamak iyidir?
En iyisi kıl fırçadır. Saç için kıl fırça bulamazsanız, kıl elbise fırçası kullanabilirsiniz. Saçınızı fırçaladığınız fırçayla elbisenizi fırçalamayın. Kirlenir. Bunu da bulamazsanız naylon fırça kullanabilirsiniz.
15- Fırçalamakla saçın sağlığı anlaşılır mı?
Anlaşılır. Fırçalarken, tararken saç elektrik yüküyle hafifçe çıtırdıyor; tarağa, fırçaya mukavemet gösteriyorsa o saçlar sağlıklıdır.
16- Saçın vücudumuzla ilgisi nedir?
Her saç telinin kendisine ait bir devran, sinir, emme, ifrazar sistemleri mevcuttur. Saç vücudumuza %25 nisbetinde bağlıdır. Bunun için vücut bakımından hariç ayrı bir bakım ister. Vücudumuzla ilgisi az olduğu içindir ki saçlarımız ve sakalımız öldükten sonra iki üç gün uzar.
17- Başımızda ne kadar saç var?
Ortalama 120.000. Sarışınların saç sayısı 90.000 kadardır. En az olan kızıl saçlardır, 70.000 kadardır.
18- Saç ne kadar zamanda uzar?
Senede 15-20 cm. Saçlar devamlı tempoyla uzamazlar. Bir ay zarfında bir cm uzayan bir saç, gelecek ay 1.5 cm uzayabilir.
19- Ne tip saçlar çabuk uzar?
Kalınlıkları 0.05 mm.yi bulan, diplerindeki cilt kalın olan saçlar tez uzar.
20- Ne tip saçlar yavaş uzar?
Kalınlıkları 0,03 mm olan saçlar. Cildi kurudur. Kuru ciltte kan devranı kötü olur. Saçlar kafi derecede beslenemez. Kuru cildi olanlar sık sık zeytinyağıyla masaj yapmalıdır.
21- Saç dökülmesi genetik midir?
Evet ancak ihmal edilen saç daha erken dökülür. Genetik olarak dökülmesi lazım gelen saçlar bakımlı olurlarsa daha geç dökülürler.
22- En uzun saçlar nerededir ve kaç cm uzarlar?
En uzun saçlar başın üst kısmında ve arka yanlarıdır. 150 cm uzarlar.
23- Saçların mukavemeti ne kadardır?
Bir tek saç teli 60-120 gram ağırlık kaldırabilir. Saçın mukavemeti, saçta bulunan keratin maddesinin oranına bağlıdır. Eğer bir kişinin saçlarını örüp de bir ip yapsak, bu ip 5-6 ton ağırlığı kaldırabilir. Bu cümle size herhalde Kartaca kadınlarını hatırlatmıştır.
24- Saç çatallaşıyor ve kırılıyorsa ne yapmalıdır?
Saçlarınızın kırılması kükürt eksikliğindendir. Gıdalarınızın arasına yumurta sarısı, nohut, karnabahar bulunsun. Lahanayı çiğ çiğ yemenin bilhassa ayrıca bir faydası vardır.
25- Saçların ömrü ne kadardır?
Saçın ömrü başın bölgelerine göre değişir. Ensedeki ve başın üst kısmındaki saçlar 5-6 yıl, şakaklardaki, alnın üst kısmındaki saçlar 2-4 yıl yaşarlar.
26- Saç en çok hangi yaşlarda dökülür?
25-35 yaşları arası dökülmeye daha müsaittir. İhmal ve hastalık yüzünden daha erken yaşlarda da dökülebilir. 30 yaşını aşan erkeklerin %40’ı, saçlarını kaybetmeye başlarlar. Kadınlar için de vaziyet aynıdır.
27- Saçları ıslak taramak saç döker mi?
Evet, hem de beş kere evet. Saçlar ıslak taranmamalıdır. Nem saçların dökülmesine sebep oluyor. Hem saçını ıslak tarayanlar nezleden kurtulamazlar. Bilhassa soğuk bölgelerde oturanlar saçlarını ıslak taramaktan son derece kaçınmalıdırlar.
28- Saçların dökülmeye başlaması, sağlığımızın bozulduğuna bir işaret olabilir mi?
Her zaman öyle olmaz. Sağlık kaidelerine uymamak saçın dökülmesine yardım edebilir.
29- Tuzlu yemek saç dökülmesine tesir eder mi?
Evet. Vücudun günde 15 gr. Tuza ihtiyacı vardır. Saçı dökülenlerin çoğu tuzlu yerler. Tuzlu yediğiniz zaman saçınızın daha fazla döküldüğüne dikkat ediniz.
30- Denizden çıkınca saçların yıkanması şart mıdır?
Evet. Zira deniz suyu saçta tortu bırakır. Tuz da saç köklerini zayıflatır.
31- Terleyince başı yıkamak faydalı mıdır?
Son derece. Zira terin başta kuruyup kalması saç köklerini zayıflatır. Terleyince kısa bir zaman sonra saçınızı yıkayınız.
32- Başı çok terleyenlerin saçı tez mi dökülür?
Ekseriyetle evet. Ama başınızın temizliğine dikkat ederseniz böyle bir şey düşünülemez.
33- Saçları boyamak zararlı mıdır?
Evet. Zira boyanın saçı suni bir kılıf içine alması, saçın ömrüne tesir ediyor.
34- Sarışın kadınlara zararsız bir saç boyama usulü
Kırdaki sarı papatyalardan toplayınız. Kaynatınız. Soğutunuz, bir şişede saklayınız. Bu sıvı ile arasıra başınızı ovalayınız, güneşe çıkınız. Saçlarınız ipek gibi olacak, harikülade bir renk kazanacaktır. Koyu renkli saçlılardan saçının rengini açmak isteyenler bu usulü kullanabilirler.
35- Fazla zihin çalışması saç döker mi?
Hayır, ama saç bakımını ihmal etmezseniz. Aksi halde tez dökülmesine yardım eder. Kafanızın yorulduğunu hissettiğiniz an çalışmayı bırakınız. Pencerenizi açınız, temiz hava alınız, bilhassa masaj yapınız.
36- Uzun yorucu zihin çalışmalarında saçı kısa kesmek faydalı mıdır?
Evet. Çalışma anında zihin saçın gıdasına da ortak olur. Uzun saç daha fazla gıda harcar. Saçı kısa kestirmenin bu yönden faydası çoktur.
37- Günlük hayatın sıkıntıları, acıları, üzüntüleri saç döker mi?
Evet. Zira o anlarda beyin müthiş bir enerji harcar. Böyle anlarda saç sağlığını korumak için başınızı sık sık yıkayınız. Sabah akşam masajlarından başka sık sık masaj yapınız.
38- Sıcak mevsimlerde saç uzun olursa dökülür mü?
Dökülmesine yardım eder. Zira saçlar zayıflar. Güneşte fazla kalmak saç için zararlıdır. Sıca mevsimlerde saçın kısa olması tercih edilir.
39- Kadınların saçlarını daima uzun tutmaları saçın seyrelmesine sebep olur mu?
Evet. Sıcak mevsimlerde kısa kestirirseniz daha iyi olur.
40- Yastığın yumuşak ya da sert oluşu saça tesir eder mi?
Evet. Zira sert yastıklar kan dolaşımına mani olurlar. Saç kökleri beslenemezler. Bunun için yastığınızın yumuşak olmasına dikkat ediniz.
42- Düz saçlar mı, kıvırcık saçlar mı erken dökülür?
Saçların dökülmesi kıvırcık, düz, dalgalı olmasına bağlı değildir. Bakımına bağlıdır.
43- Şapka giymek saç için faydalı mıdır?
Faydalıdır. Ama her zaman giymek aleyhine olabilir. Soğuk günlerde, yağmurda, karda, sıcak günlerde şapka kullanınız. Şapkanızın da başınızı sıkmamasına bilhassa dikkat ediniz.
44- Başını kaşımanın saç sağlığına faydası var mıdır?
Evet. Baş kaşımak da bir türlü masajdır. Yalnız başınızı kaşırken, tırnaklarınızla kaşımayın. Parmak uçlarınızla kaşıyın.
45- Dinlenmenin saç üzerinde tesiri var mıdır?
Evet. Ama şu şekilde dinlenmelisiniz. Başınızı yıkadıktan, banyodan, fikri yorgunluktan sonra.
Biraz sertçe bir yere arka üstü yatınız. Ayaklarınızı baş seviyesinden yüksek bir yere dayayınız. Böylelikle kan, başınıza hücum eder. Hücrelerdeki atık maddeleri yakar, harekete geçirir. Ağzınızda bir akide şekeri bulunursa faydası dokunur.
46- Yemeklerden sonra dinlenmek saç için faydalı mıdır?
Evet. Bilhassa yemek yedikten sonra yorucu zihin çalışmalarından sakının. Zira saçlarınız beslenemez. Kan hazım için midede toplanmıştır. Zaten tabiat bizim dinlenmemizi emreder. Yemekten sonra bize tatlı bir rehavet basması bu yüzdendir.