Yararlı etkileriyle göz dolduran lavanta genel olarak çay şeklinde tüketilir. Lavanta çayı tarifi için kurutulmuş lavanta çiçeklerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Lavanta çayının faydaları nelerdir?
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bitki çaylarından lavanta çayı, aslında her mutfakta kendine yer bulması gereken tatlardan desek yanlış olmaz. Zira kendisi vücuda birçok fayda sağlıyor! "Lavanta çayı ne işe yarıyor ki?" derseniz buyurun, lavanta çayının faydalarını hemen sıralayalım:
Vücuttaki ağrıların daha az hissedilmesini sağlıyor
Özellikle romatizma ağrılarına ve baş ağrılarına iyi geliyor.
Sinir sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor
Bu sayede lavanta çayı sinirleri yatıştırıyor, düzenli olarak tüketildiğinde depresyona dahi iyi geldiği söyleniyor.
İştah açıcı bir etki oluşturuyor
İştahsızlık sorunu yaşayanlara sıklıkla önerilenler arasında yer alıyor.
Cilt sağlığını olumlu yönde destekliyor
Özellikle sivilce ve lekelerin görünümünü iyileştiriyor.
Karaciğerin temizlenmesine yardımcı oluyor
Lavanta çayı düzenli olarak tüketildiğinde vücutta detoks etkisi oluşturuyor, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı oluyor.
Regl döneminde kadınların en doğal destekçilerinden biri oluyor
Lavanta çayı adet döngüsünün düzenlenmesine destek olurken bu dönemde ağrı çekenlerin de ağrılarını azaltıyor.
Saç sağlığına iyi geliyor
Lavanta çayı saç köklerinin güçlenmesine destek oluyor, düzenli kullanımda saçların kısa sürede güçlenmesine yardımcı oluyor.
Stresi azaltıyor
Lavanta çayı, sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri sayesinde strese iyi geliyor, stres kaynaklı uykusuzluk problemine de çözüm oluyor.
Lavanta çayı soğuk algınlığı, grip, nezle gibi kış hastalıklarına karşı da vücudu dirençli hale getiriyor
Lavanta çayı, hem kan dolaşımının sağlıkla sürmesini sağladığından hem de vücudu toksinlerden arındırabildiğinden kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırıyor, var olan grip, nezle gibi hastalıkların da daha hızlı iyileşmesine destek oluyor.
Lavanta çayı nasıl yapılır?
Lavanta çayı için gerekli malzemeler:
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı (silme) kurutulmuş lavanta
Bal, limon (Arzuya göre)
* Malzeme miktarını tüketecek kişi sayısına göre aynı oranda artırabilirsiniz.
"Lavanta çayı ne zaman içilir?" derseniz hazırladığınız bu çayı aç karnına ya da akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra içebilirsiniz. Günde 1 fincandan fazla içmemeye, aşırıya kaçmamaya da dikkat etmeyi unutmayın, bizden hatırlatması.
Önemli bir not: Lavanta çayı her ne kadar birçok faydası olan bir bitki çayı olsa da aşırı tüketilmesi durumunda bulantı, kusma gibi çeşitli yan etkilere sebep olabiliyor. Eğer bugüne dek hiç lavanta çayı içmediyseniz, ciddi, kronik bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, vücudunuz alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa ya da uymanız gereken özel bir perhiz programı söz konusuysa lavanta çayı da dahil olmak üzere hiçbir bitki çayını doktorunuza danışmadan, onun onayını almadan tüketmeye başlamamalısınız.