Safran nedir?
Latince adı "crocus sativus" olan safran, soğanlı bitkiler arasında yer alır. Sonbaharda mor renkli çiçekler açar, 20 ile 30 cm arasında bir boya ulaşır ve renklendirici ya da tat verici olarak kullanılır. İlaç, parfümeri ve tekstil sektörlerinde endüstriyel değeri bulunan bitki, Türkiye'de Safranbolu ve Şanlıurfa gibi şehirlerde yetiştirilir. İlk olarak antik Yunanistan'da üretilen safran, UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde yer alır.
Safran yetiştiriciliği nasıl yapılır: Safran nasıl yetiştirilir?
Safranın fiyatından da anlaşılabileceği gibi, yetiştiriciliği sabır ve özen ister. 15 Ağustos ile 15 Eylül arasında yaklaşık 10 cm derinliğe soğanlarının ekilmesi gerekir. Çiçekler açana kadar yetiştiriciler her gün toprağı çapalar, havalandırır ve zararlı otlardan arındırır. 15 Ekim ile 15 Kasım arasında safran çiçekleri açar. Hasat, çiçeklerin açık kaldığı yaklaşık üç gün içinde yapılır. Safran çiçeklerinin gün doğmadan toplanması gerekir. Çiçeğin ortasındaki 3 tane tepecik, baharat olarak kullanılan kısmıdır. İpçikleri andıran tepecik kısımları, tek tek, özenle çiçeklerden ayrılır. Yaklaşık 75 bin çiçekten, sadece yarım kilogram safran elde edilir. Yetiştirilmesi ve hasatındaki bu zorluk, safranın pahalı olmasındaki nedendir.
Safranın faydaları nelerdir?
Afrodizyak etkisi olan safran, sinirleri uyarır, cinsel isteğin yanı sıra performansı da artırır.
Menstrasyon döneminin ağrısız geçmesine yardımcı olur.
Seratonin düzeyini dengeler, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemlerin iyileşmesine katkıda bulunur.
Safran nasıl kullanılır?
Genellikle et, tavuk ve balık yemeklerinin yanı sıra pilav, sebze yemekleri ve unlu mamüllerde renklendirici ve lezzetlendirici olarak kullanılır. Osmanlı mutfağında bolca kullanılan safran, bazı İran ve İspanyol yemeklerine de eklenir. Yoğun bir lezzeti ve renklendirici etkisi olduğu için, baharat olarak birkaç tel yemeklere katılması yeterlidir. Uzmanlar, safranın kararında tüketilmesi gerektiğinin vurgusunu yapar.
Kaynak: Yemek.com
Günlük tüketim 1 çay kaşığını aştığında zehirleyici etkisi olabilir. Erken doğum ve düşük tehdidi yaratacağı için, hamilelerin tüketmesi önerilmez. Son yıllarda, faydalarından yararlanmak amacıyla çay olarak demleyerek ya da balla karıştırarak tüketenlerin sayısı artmaktadır.