Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başıboş sokak hayvanlarına ilişkin artan şikayetleri farkında olduklarını söyledi. Erdoğan, “Bu sorunu inancımız ve kültürümüz çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşturacağız.” dedi.
MHP lideri Devlet Bahçeli, Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen Ülkü Ocakları Eğitim Programı’nda gazetecilerle sohbet ederek gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bahçeli konuşmasında sokak hayvanları hakkında yapılması planlanan yasal düzenlemeye de yer verdi.
“Konunun önerilen şeklini tam bilmiyorum. Kim ne maksatla öneriyor. Uyutunca nasıl uyutulacak, ne kadar uyutulacak, kim uyutacak? Bunları bilen yok. Ama dün hayvanların sevgisi üzerinde aşırı derecede yorum yapanlar şimdi sokak hayvanlarından şikayet eder konuma gelmişlerdir. Demek ki hudutsuz, sınırsız sevgi bir şeye yaramıyor… Televizyonlardaki tartışmaları dinliyoruz. İkiye bölünmüş vaziyetteler. İşte en çok ağırlık kazanan şey, köpekleri uyutma konusu. Köpekler, Türkiye’nin neresine giderseniz gidiniz öğlen sıcaklığında mutlaka uyurlar ve herkes görür onu. Ama bu uyutma nedir, kim yapacak, sınırı ne kadar, kaç saat uyutacaklar? Bunlar tabii belirsiz” değerlendirmesinde bulundu.”
Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, sahipsiz hayvan sorununa ilişkin çözüm önerisini paylaştı. Perinçek'in açıklamaları şöyle;
Baktığımız zaman 1 buçuk milyar yıl içerisinde bir tek insan, doğaya hakim ve doğayı değiştirerek yaşıyor. Diğer bütün canlılar, doğayla uyum içinde yaşar. İnsanlar ata biniyor atlar insana binmiyor. İnsanlar merkeplerin sırtına semer vuruyor, merkepler insanların sırtına semer vurmuyor. İnsanlar tavuğu, sığırı yiyor, onlar insan eti yemiyor. İnsanların kapısında köpekler bekliyor, köpeklerin kapısında insan beklemiyor. İnsanla doğa arasındaki ilişkide insanın hakim olduğunu bütün canlılığın serüveninde görüyoruz. Bunu değiştirmeye kimsenin gücü yetmez. İnsan merkezli olmayan çözümlerle birbirimizi tatmin edebiliriz ama insanlık, insan merkezi olmayan çözümleri kabul etmemiştir. Tabi insan merkezli, dendiği zaman insanın bencil olduğu insancıllığı ifade etmiyoruz. Aynı zamanda hayvanları sevmek, insani bir tavırdır. Pir Sultan Abdal’ın çok güzel bir dörtlüsü vardır; ‘Öküzün damını alçacık yapın/ Yaş koman altına kuruluk serpin/Koşumdan koşuma gözlerin öpün/İreçberler hoşça tutun öküzü’ bu tabi üreticilerin üretimde kullandıkları hayvanlarla çok sıcak ve insani ilişkiler kurduklarını görüyoruz.
“Şöyle bir tespit ortaya koyabiliriz, birincisi insan merkezli çözümlerden kaçamayız. İkincisi insanlar ve hayvanlar eşit değildir hiç kimse onları eşit yapamaz. İnsanlarla otları da kimse eşit yapamaz. Çünkü hakim olan insandır. Üçüncü olarak da insanlığın, hümanizmin ve insanlık değerlerinin geliştiği medeniyetlerde hayvanlara karşı sevgi ve merhamet gösterilecektir.
“Sokak hayvanlarını düşüneceğiz ama sokak hayvanlarının ısırdığı insanları da düşüneceğiz. Hem insanı koruyacağız hem de hayvanlara karşı merhametli çözümler üreteceğiz. Bunun ayrıntısı tespit edilebilir. Önce felsefe olarak insan merkezli bakış açısında hayvanlara karşı merhametli ve hayvan sevgisinin de insancıl bir duygu olduğunu görmemiz lazım. Onun da insanları geliştiren bir yönü olduğunu görmemiz lazım.”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sahipsiz hayvan sorunu için "Bizim itlaf, uyutma noktasında uzlaşmamız mümkün değil. Uzlaşma insancıl bir şeydir, barbarca bir şeye gidemeyiz. Şunu da yapamayız, 'Böyle bir sorun yok' diyemeyiz. Bu sorun var, çözmek zorundayız" dedi
Hayvan hakları savunucularının da bu konudan rahatsızlık duyanların da haklı olduğunu vurgulayan Özel, "Yani evden çıkıyor küçük çocuk, servise gidecek, 15 tane köpek geliyor saldırıyor. Bu olmaz, buna engel olmak lazım ama çare itlaf değil, uyutma değil. Bizim itlaf, uyutma noktasında uzlaşmamız mümkün değil. Şunu da yapamayız, 'Böyle bir sorun yok' diyemeyiz. Bu sorun var, çözmek zorundayız. Bu, özellikle yoksullar, çocuklar ve yaşlılar için çok ciddi bir güvenlik tehdidi" diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından sahipsiz köpeklerle ilgili açıklama yaptı.
"Başıboş sokak köpekleri sorununun temelinde, bu hayvanların sorumluluklarını yasal olarak üstlenen sahip bir kişi veya kurumun olmamasının yattığına" işaret eden Yumaklı, şu bilgileri paylaştı:
Başıboş köpek sayısının, 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir. Yıl içinde 1-2 defa doğum yapabilmeleri, her seferinde ortalama 6-8 yavru doğurmaları ve sürekli yer değiştirmeleri sebebiyle yerel yönetimlerce sağlıklı kayıt tutulamamakta ve net sayı belirlenememektedir. Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının yüzde 70'inin kısırlaştırılmasıyla mümkündür ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir.
AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler, sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin yapılması planlanan düzenlemenin henüz tamamlanmadığını söyledi. Yapılacak düzenlemeyle, saldırganlığı devam eden ve kuduz riski olan hayvanların uyutulacağını söyleyen Güler, düzenlemenin 10-15 gün içinde kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, sahipsiz köpeklerle ilgili yasa tasarısına tepki göstererek “Cenab-ı Allah’ın verdiği bir canı ancak, Cenab-ı Allah alabilir. O bir insan da hayvan da olsa böyledir. Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına kesinlikle Yeniden Refah Partisi olarak karşıyız. Bu inancımıza da uygun olmayan bir davranıştır. İnsani bir davranış da değil. Bazı batı ülkelerinde bu yapılıyor olsa bile bizim onları taklit etmemiz doğru bir yaklaşım değildir” dedi.
Erbakan ayrıca “Veterinerler ve uzmanlar gözetiminde, bu merkezlerde 24 saat internet üzerinden canlı yayınla halkımız tarafından takip edilebilmesi, izlenebilmesi, halkımızın ziyaretine her zaman için açık olması ve burada en başıboş hayvanların “uyutularak” öldürülmesi tepki gösterdi. iyi şartlarda bu hayvanların yaşatılması bizim hedefimizdir. Bununla ilgili belediyelerimiz şimdiden kollarını sıvadılar.” dedi.
Yeniden Refah Partisi olarak hiçbir canın alınmasını onaylamadıklarını aktaran Erbakan, “Bu hayvanların uyutulmasına karşıyız. Modern ve gelişmiş merkezlerde, her türlü destek sağlanarak son derece önemlidir” diye konuştu.
Gelecek Partisi, sokak hayvanları ile ilgili sorunlara inanca ve evrensel değerlere dayanan iki temel ilke çerçevesinde baktıklarını aktardı.
Başıboş köpeklerinin gerek can gerekse trafik güvenliği açısından oluşturduğu risk ile ilgili acil düzenlemeler yapılması ve eylem planının ortaya konmasının zaruri olduğu vurgulanan açıklamada, ''Dünyamız sadece insanlara ait değildir ve bütün canlıların ortak hayat alanıdır. Diğer canlıların hayat haklarına saygı göstermek sadece ahlaki bir sorumluluk değil, aynı zamanda bir varoluş ilkesidir.'' ifadelerine yer verildi.
Bu iki temel ilkenin süreklilik taşıyan doğru ve etkin politikalarla uzlaşabileceği kanaatinde olduğu aktarılarak, Gelecek Partisi tarafından sokak hayvanlarının toplu katliamı anlamına gelen uyutulmasına yüksek sesle itiraz edilerek, insanların güvenliğini teminat altına alacak kalıcı bir çözüm hayvanların katledilmesiyle değil, kurumların işini layıkıyla yapmasıyla sağlanabileceği belirtildi.
Saadet Partisi, TBMM'ye sokak hayvanları sorununun çözümüne yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi verdi. Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, "Bu sorun, hem insanlarımızın can güvenliği hem de sokak hayvanlarının refahını olumsuz etkileyen bir boyuta ulaşmıştır. Sorunu ortaya çıkaran aslında sahipsiz sokak köpekleri değil uygulamalar ve yetkili mercilerin yaklaşımlarıdır" dedi.
DEVA Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu:
“Sokak köpekleri mevzusu son zamanlarda çok fazla gündemimize oturan, bizim de eylem planımızda bahsettiğimiz gibi hep çözüm aradığımız konulardan bir tanesi. Biz Haziran ayında “Daha yaşanabilir bir Türkiye” sloganı ile eylem planımızı açıkladığımızda, bu konuyla ilgili de bir çözüm önerisi getirmiştik. Ama önce bu konunun bugünün konusu olmadığını dile getirmem gerekiyor. Bu çok uzun zamandır süregelen bir konu ve maalesef ve maalesef çözmediğimiz her konu ve her saniye geç kalıyoruz.”
“Bugün bunu konuşuyoruz ama geçen sene bu zamanlar da Sayın Erdoğan köpeklerin barınaklara konulmasını söylemişti. Ne oldu? Aradan aylar geçti ama yine aynı şeyleri konuşuyoruz.”
“Sokaktaki başıboş köpekler sorununun çözümü için derhal bir kısırlaştırma seferberliği başlatılması gerekiyor. Kısırlaştırma aynı zamanda aşılama yani kontrol altına alınabilen bir sistem demek. Şu anda en büyük sorun popülasyonun kontrol dışına çıkması.”