1 su bardağı yoğurt
6 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Maya, sıvı yağ, ılık su ve yoğurt bir kasede karıştırılır. Ardından üzerine unun bir kısmı ilave edilir ve tuz da eklenerek yoğurulmaya başlanır.
Ara ara un ilave edilerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamurun hazır olması durumunda üzeri kapatılarak 1 saat kadar bekletilerek mayalandırılır.
Hamur mayalanınca 8 eşit beze hazırlanır ve yuvarlanarak unlanmış tezgahta tatlı tabağı büyüklüğünde açılır.
Isınmış bir tavada kabarcık oluşmasına izin verilerek arkalı önlü 3’er dakika pişirilir. Sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun…
ÇILBIR TARİFİ
Malzemeler:
1 litre su
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı elma sirkesi
1 su bardağı süzme yoğurt
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
Çılbır tarifinin püf noktası
Yumurtaları eklediğiniz sırada su kaynar olmalı ancak çok fazla fokurdamamalı. Suda pişen yumurtalar oldukça hassas olduğundan su içinde şekil verirken sivri kenarlı ekipman kullanmayın.
Çılbır nasıl yapılır?
Suyu derin bir tencerede kaynatın. Fokurdamaya başladığında altını kısın ve ardından sirkeyi ekleyin.
Yumurtanın sarısını bozmadan bir kepçe veya bardağın içine kırın ve yavaşça sirkeli suyun için bırakın.
Yumurtaların akı pişip renk alırken, diğer yumurtaları da aynı şekilde sırayla tencereye ekleyerek pişirmeye başlayın.
Yumurta akları pişmiş, yumurta sarıları rafadan kıvamda olmalı, bunun için yaklaşık 3-4 dakika kadar pişirmelisiniz.
Yumurtalar pişerken bir yandan yoğurda tuz ve ezilmiş sarımsakları ekleyin ve karıştırın.
Servis tabaklarının altına sarımsaklı yoğurdu eşit bir şekilde dağıtın.
Pişen yumurtaları bir kevgir yardımıyla sudan alın, kevgirde kalan suyunu iyice alarak yoğurdun üzerine yerleştirin.
Tereyağını tavada eritin ve üzerine pul biber, nane ve karabiberi ekleyin.
Hafifçe köpürmeye başlayınca ocaktan alarak yumurtaların üzerine dökün. Çılbırınız hazır, afiyet olsun!
KAYGANA
Malzemeler:
1 su bardağı süt,
3 yumurta,
1/2 su bardağı ince kıyılmış maydanoz,
1/2 su bardağı ince kıyılmış taze soğan,
1/2 su bardağı un,
1/2 su bardağı ince kıyılmış dereotu,
Zeytinyağı,
Tuz.
Kaygana nasıl yapılır?
Öncelikle derin bir kaseye un ve süt koyularak pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpılır.
Daha sonra yumurtalar eklenir ve homojen bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam edilir.
Ardından tuzu eklenir ve yeşillikler de ilave edilerek karıştırma işlemine devam edilir.
20 cm’lik yapışmaz bir tava ocağa alınarak kızdırılır.
1 çay kaşığı zeytinyağı dökülerek fırçayla yayılır.
Ardından hazırlanan karışımdan bir kepçe tavaya dökülerek yayılır.
Arkalı önlü kızarana kadar kızartılır. Kaygana hazır. Afiyet olsun…
LALANGA TARİFİ
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
2 adet yumurta
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Bir çırpma kabı içerisine yumurtalar kırılır ve çırpma teli ile güzelce çırpılır. Üzerine süt ve tuz ilave edilerek çırpma işlemine devam edilir. Ardından un ilave edilerek tekrar çırpılır.
Rendelenen kaşar peyniri de eklenerek bir spatula yardımı ile karıştırmaya devam edilir. Akışkan bir harç kıvamı elde edince tava ocağa alınır ve içine sıvıya eklenerek kızması sağlanır.
Yağın kızması durumunda harçtan bir yemek kaşığı yardımı ile alınır ve aralıklı olacak şekilde tavaya dökülür.
Alt kısımları güzelce kızarmış olan hamurlar ters çevrilir ve diğer tarafın da aynı şekilde pişmesi sağlanır.
İki tarafı da pişmiş olan lalangalar servis tabağına alınır. Hamurun hepsi bu şekilde pişirildikten sonra servis edilebilir. Afiyet olsun…
PEYNİRLİ MİLFÖY ÇUBUKLARI
Malzemeler:
9 adet milföy hamuru
3 yemek kaşığı susam
3 yemek kaşığı toz parmesan peyniri
3 yemek kaşığı çörek otu
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Yapılışı:
Derin dondurucudan çıkarılan milföy hamurları oda ısısında çözdürülür. Kare şeklide olan bir adet milföy hamuru tezgah üzerine koyulur ve üzerine 1 yemek kaşığı susam serpilir.
Ardından üzerine 1 adet milföy hamuru kapatılır ve 1 yemek kaşığı toz parmesan peyniri serpiştirilir. Yine üzerine bir adet milföy hamuru kapatılır ve 1 yemek kaşığı toz parmesan peyniri serpilir.
Tekrar bir adet milföy hamuru kapatılır ve bu sefer bir yemek kaşığı çörek otu serpiştirilerek her tarafına eşit olarak dağılması sağlanır.
Kalan milföy hamurları ve iç malzemeler de aynı işlemlerle bir araya getirilerek üç katlı milföyler hazırlanır. Bir bıçak yardımıyla milföy katları uzun ve ince parçalar halinde uzunlamasına kesilir. Çubuk haline gelen üç katlı milföy hamurlarının iki ucundan tutulup, kendi etrafında kıvırılır.
Böylece toz parmesan peyniri, susam ve çörek otu tüm katların arasında görünecek hale gelecektir. Yağlı kağıt ile kaplanmış bir fırın tepsisine milföy çubukları aralıklı olarak yerleştirilir. Üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürülür.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. Kabaran milföy çubukları, sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun…
PATATES RÖŞTİ TARİFİ
Malzemeler:
3 adet patates (haşlanmış, rendelenmiş)
1 adet kapya biber (doğranmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
5 dal taze soğan (doğranmış)
100 gram kaşar peyniri (rendelenmiş)
1 adet yeşilbiber (doğranmış)
½ çay kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber 1,5 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Öncelikle patatesler, kaynar suda dış kısmı hafif bir şekilde yumuşayana kadar kaynatılır. Ardından soğuması için bekletilir ve soğuyunca rendelenir.
Üzerine karabiber, tuz ve pul biber ilave edilir ve karıştırılır. Ayrı bir tavada zeytinyağında biber ve taze soğan sotelenir.
Orta boy bir tavada tereyağı eritilir. Rendelenen patateslerin yarısı eritilen tereyağına koyulur ve bastırarak düzleştirilir. Üzerine biber ve taze soğan karışımı ile kaşar peyniri eklenir. Daha sonra geride kalan rendelenmiş patatesler de en üste koyularak düzleştirilir. Kısık ateşte alt kısmı kızarana kadar pişirilir.
Düze bir tencere kapağı ile röşti ters çevrilir ve diğer tarafı da kızarana kadar pişirilir. Pişen röşti ocaktan alınır ve dilimlenerek servis edilir. Afiyet olsun…
PATATESLİ OMLET TARİFİ
Malzemeler:
1 adet patates (haşlanmış)
½ adet kuru soğan
3 adet yumurta
½ çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Patatesli omlet nasıl yapılır?
Soğanı yarım ay şeklinde doğrayın. Tavaya zeytinyağını, soğanları ve tuzu koyup sotelemeye başlayın.
Yumurtaları bir kasede su ile çırpın. Haşlanmış patatesi küpler halinde doğrayın.
Soğanlar renk almaya başlayınca patatesleri ekleyin. Patatesler hafif ısınınca yumurtayı ekleyip sapatula ile malzemeleri her yere gelecek şekilde dağıtın.
Tavanın kenarlarındaki yumurtalar beyazlamaya başlayınca tavayı 180 derecede ısıtılmış fırına koyun ve üzeri kuruyana kadar on dakika pişirin.
Fırınınız yoksa tavaya bir kapak kapatın ve kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Pişen omleti bir tabağa ters çevirip sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...
PEYNİRLİ ISPANAKLI KREP TARİFİ
Malzemeler:
2 su bardağı un
2 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
Harç için:
1 su bardağı beyaz peynir
Yarım kilo ıspanak
Tuz ve karabiber
Yapılışı:
Derin bir kase içerisine yumurtalar kırılır. Hafifçe çırpılır ve üzerine süt ilave edilerek çırpma işlemine devam edilir.
Daha sonra üzerine un elenir ve topaklanmamasına özen göstererek iyice çırpılır.
Hazırlanan krep malzemesi 15 dakika buzdolabında dinlendirilir.
Krep malzemesi buzdolabında dinlenirken, ıspanaklı harç hazırlanır.
Orta büyüklükteki bir tavada ıspanaklar 2-3 dakika kadar kavrulur.
Baharatlar ilave edilir. Daha sonra ılıması için beklenir ve ılıyınca peynirler ilave edilir.
İnce bir tava hafifçe yağlanır ve krep malzemesi bir kepçe yardımıyla tavaya dökülür.
Arkalı önlü olacak şekilde pişirilir. Pişen kreplerin içine harçtan koyulur ve kenarlardan, üstten ve alt kısımdan içe doğru kıvırarak katlanır. Peynirli ıspanaklı krep hazır. Afiyet olsun…
KAHVALTILIK PEYNİRLİ LOKMALAR TARİFİ
Malzemeler:
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı beyaz peynir
7-8 dal maydanoz
7-8 dal dereotu
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz (peynirler tuzlu ise koymasanız da olur)
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı sirke
2 - 2,5 su bardağı un (azar azar ilave edin)
Kahvaltılık peynirli lokmalar nasıl yapılır?
Bir karıştırma kabnın içerisinde yumurtaları mikser ya da tel çırpıcıyla birlikte güzelce çırpın.
Un hariç diğer malzemeleri yumurtaya ekleyip iyice karıştırın.
Unu, karışıma yavaş yavaş ekleyerek boza kıvamında bir hamur elde etmeye çalışın.
Bir tavaya yaklaşık bir parmak yüksekliğinde sıvı yağ koyup iyice kızdırın. Hamurdan bir yemek kaşığı alarak kızmış yağa bırakın.
Hamurların hem altını hem de üstünü kontrollü bir şekilde kızartın. Tüm hamur bitene kadar işlemi tekrar edin. Pişen peynirli lokmaları bir kağıt havlu üzerine alın ve sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!
YUMURTALI PİDE TOSTU TARİFİ
Ramazan pidesi ile sahura ya da hızlı yapmak istediğiniz iftara yumurtalı pide tostu yapabilirsiniz.
Malzemeler:
Çeyrek ramazan pidesi,
2 yumurta,
Yarım çay bardağı süt,
2 dilim kaşar,
2 dilim hindi füme,
1 adet köy peyniri,
2 dilim domates,
Kekik.
Yumurtalı pide tostu nasıl yapılır?
Pidenin ortasından kesin,
Çırpılmış sütlü yumurtanın içerisine bastırın,
İçine peynirleri, hindi fümeyi, köy biberi, domatesi ve kekiği ilave edip pişirme kağıdı arasında tost makinesine basın.
PEYNİRLİ MAYDANOZLU POPOVER TARİFİ
Malzemeler:
¾ su bardağı un
2 adet yumurta
5-6 dal maydanoz
1 su bardağı beyaz peynir
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Yumurta ve süt bir kaba alınarak çırpılır. Ardından un ve tuz ilave edilerek güzel bir şekilde karıştırılır. İncecik kıyılmış olan maydanozlar karışımın içine ilave edilir. Ardından dinlenmeye bırakılır.
Bu sırada fırın 200 dereceye ayarlanır ve ısınması durumunda muffin kalıbı fırına koyulur ve 2 dakika kadar ısıtılır.
Fırından çıkarılan kalıp hızlı bir şekilde yağlanır ve karışımdan kalıbın yarısını biraz geçecek şekilde koyulur.
Karışım pay edildikten sonra beyaz peynir ufalanarak karışımın üzerine eklenir. Önceden 200 derecede ısıtılmış olan fırında 10 dakika kadar pişirilir ve ardından ısısı 180 dereceye düşürülerek 20 dakika daha pişirilir. Peynirli maydanozlu popover hazır. Afiyet olsun…