"Hizmet edenler" olarak atfedilen samuraylar yıllar önce aristokratik savaşçıları tanımlamak için kullanılan bir terimdi.
Savaş, Japon kültüründe önemli bir yere sahiptir. Ülkenin önemli klanları birbirleriyle pek çok kez karşı karşıya gelmiştir. Japon topraklarının sadece %20’sinin tarıma elverişli oluşu, toprak kavgasını doğurmuştur. Toprak savaşları da hem dinsel, hem de fiziksel gelişim ve mücadele yöntemlerini gerektiğinden, samurayların gelişimi de bu olguya dayalıdır.
Samurayların toplumdaki yerleri sadece vahşetleri ve savaşçı kişilikleriyle ön planda değildir. Aynı zamanda samuraylar derin kültürel birikimlere sahip ve finansal okuryazarlıkları ile de ön plana çıktılar.
NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTILAR?
Samuraylar ilk olarak Heian Dönemi'nde (794-1185) ortaya çıktılar.
İlk başlarda imparatorluk sarayından ayrıldıktan sonra kendi servetlerini aramaya koyulsalar da bağımsız hale geldikten sonra zengin toprak sahipleriyle iş birliği yaptılar.
Yoshitsune'un üvey kardeşi Minamoto Yoritomo, samurayların ayrıcalıklı statüsünü tanıdı.
O dönemde kılıç veya katana, samuray kültüründe büyük bir önem taşıyordu. Bir erkeğin onuru, kılıcında ve işçilik sanatında yatıyordu.
Japonya'nın siyasi huzursuzluk döneminde devletler birbirine karşı savaşıyordu.
13. yüzyılda Kamakura Şogunluğu, iki Moğol istilası ve Ashikaga'nın isyanları sebebiyle düştü. Sıneaki iki yüzyıl boyunca Japonya çevresindeki ülkelerle sürekli bir çatışma halindeydi. Merkezi otoriteden yoksun olan lordlar ve samuraylar, yasa ve düzeni korumak için büyük devrimsel adımlar attılar. Kamakura döneminin samurayları, askeri becerileri ve Stoacılıklarıyla disiplinli bir kültür geliştirdiler.
BUDİZMİ BENİMSEDİLER
1392 ila 1573 yılları arasındaki Muromachi döneminde birçok samuray Budizm'i benimsemeye başladılar.
Zen Budizm'inin kurtuluş ilkesine dayandığı inancı samurayların davranış felsefesinin temeli haline geldi. Zen'in artan etkisi altında samuray kültürü de günümüze kadar gelen çay ve çiçek töreni gibi birçok Japon sanatı geliştirdi. Bu durum da Samurayları, Noh ve Kyogen tiyatrosunun hevesli sanat koleksiyoncuları ve destekçileri haline getirdi. Kyoto'da tapınak ve bahçelerin inşasına sponsor oldular.
SAMURAYLARIN ÖZELLİKLERİ NE?
Samuraylar sadece Japon kökenli değildi. İstisnai durumlarda Japon olmayan insanlara da samuray unvanı verildi. William Adams, Hollandalı Jan Joosten van Lodensteijn gibi birçok kişiye samuray unvanı verildi. Ayrıca samurayların bir kısmı da kadınlardan oluşmaktaydı.
Samuraylar silah olarak sadece kılıç kullanmamışlardır. Samuraylar; oklar, mızraklar ve yaylar gibi birçok silah kullanmışlardır. 15. yüzyılın ortalarında Avrupa'da tanıtıldıktan sonra silah kullanmaya başladılar. 19. yüzyılın ortalarına kadar sadece ateşli silah sahibi olmalarına izin verildi.
Samurayların şövalye savaşçıları olduğu fikri yanlıştır.
Başlangıçta samurayların onuru, kazandıkları zaferden geliyordu. Kurbanlarının kesik başlarını topladıkları da tarihçiler tarafından tasdik edildi. O zamanın samurayları vaatleri ve ateşkesleri sık sık ihlal etti, köyleri yaktı ve generaller savaş ortasında taraf değiştirdiler.
Kaynak: Onedio.com- Metehan Bozkurt